• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vicepremierul Dîncu despre secetă: ”Nu estimăm încă un efect sever”

    Oana Timar -

    Avem secetă, dar nu a atins încă un nivel îngrijorător! Guvernul nu estimează în acest moment că seceta va avea un mare impact asupra prețurilor la alimente, a declarat joi vicepremierul Vasile Dîncu.

    În acest moment, nu estimăm că ar fi un mare impact asupra consumatorilor, asupra prețurilor la alimente. (…) Cu siguranță însă că în fiecare an când există secetă, trebuie compensată producția de cereale mai ales și alte produse agricole din import și câteodată există și efecte asupra pieței de alimente. În cazul acesta nu estimăm încă (…) că ar fi un efect sever”, a spus Dîncu, la Radio România Actualități, întrebat cum estimează că vor fi afectați consumatorii din cauza secetei.

    Vicepremierul a precizat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri în cazul terenurilor agricole afectate de inundații și este monitorizată și situația în privința secetei.

    Noi am început încă de săptămânile trecute, am avut multe probleme legate și de inundații, care au distrus de asemenea atât căi de comunicație, au inundat case, cartiere, dar și terenuri agricole. S-a făcut inventarierea pagubelor, este un mecanism destul de complicat pentru asta, dar s-a făcut repede inventarierea pagubelor și am avut deja câteva tranșe în care din Fondul de Rezervă Bugetară am compensat aceste pierderi. Sigur era vorba, în primul rând, de pierderi care puteau fi plătite la nivel municipal, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, pagube să spunem colective, pierderile care erau legate de case, pierderi în ceea ce privește o zonă care ar fi trebuit conform legii să facă parte din sistemul de asigurări. Acolo unde nu a fost, nu s-a putut face acest lucru. Dar am început împreună cu prefecturile, cu Consiliile Județene, cu Primăriile, cu inspectoratele în construcții, în cazul agriculturii — APIA — și ceilalți se monitorizează continuu acest proces al pagubelor, se evaluează acestea. Deci lucrăm nu numai în domeniul acesta, ci și în cel care este legat de calamitățile legate de inundații”, a explicat Dîncu.

    Potrivit acestuia, în România există o strategie în legătură cu irigațiile, care va fi prezentată în cadrul unei videoconferințe cu autoritățile locale care se va desfășura joi la Guvern.

    Noi o să prezentăm astăzi, ministrul Agriculturii va veni alături de mine (…) o să explice despre existența unui program național privind compensarea, modul în care se apelează la acest program, metode de calcul și ceea ce are Guvernul în acest moment într-un fond pentru compensarea în caz de secetă. Pe de altă parte, (…) astăzi, ministrul va discuta cu administrațiile locale și alte măsuri legate de inițiative pe care în acest moment le are pentru ca pe termen lung să putem revigora un program de refacere a sistemului de irigații. Sigur că acesta s-a pierdut în timp, nu se poate face peste noapte”, a spus Dîncu.

    El a precizat că refacerea sistemului de irigații ar putea dura câțiva ani. ”Înseamnă câțiva ani, doi-trei ani, în care în fiecare an să adăugăm la sistemul nostru de irigații noi suprafețe care pot fi irigate”, a arătat vicepremierul.

    Vasile Dîncu a anunțat că în cadrul videoconferinței va fi prezentată și o hartă cu zonele cele mai afectate de secetă din România. „Ministerul Agriculturii monitorizează continuu prin autoritățile locale acest sistem. Astăzi o să se prezinte zonele cele mai calamitate„, a completat el.

    Sursa: Agerpres. ro


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte