• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! PROMISIUNEA primită de fermieri referitor la PLATA SUBVENȚIILOR!

    agrointeligenta.ro -

    O promisiune! Cu o promisiune au ieșit astăzi de la discuțiile de la Ministerul Agriculturii liderii fermierilor care s-au dus să ceară plata subvențiilor. În fața MADR îi aștepta Costel Caraș, crescător de vaci din Brănești, județul Ilfov, intrat de astăzi în greva foamei și care, când a auzit concluziile negocierilor a răbufnit: ”Ne mint în continuare cu nerușinare!”.

    Concluzia este că din ce am înțeles astăzi la discuțiile din MADR, o parte din fermieri nu au putut fi plătiți din diverse motive de soft – dar nu pot merge în fața fermierilor să le spun de soft, că văcarii au ajuns să vorbească mai mult de softuri decât de genetică – ce mi se pare neserios și rușinos pentru noi ca sector zootehnic. Este un mare semn de întrebare de ce sunt așa de puțini – sprijinul cuplat zootehnic. Mie mi se pare dubios – România nu poate fi o țară serioasă, cu o zootehnie puternică, cu câteva zeci de mii de animale cu cuprinse în sprijin. Arată că nu avem o genetică dezvoltată, o genetică susținută. Anul trecut eu, fermier, am vândut grâul cu 72 de bani și anul acesta l-am vândut cu 55 de bani tocmai pentru că zootehnia nu absoarbe materie primă iar noi exportăm subvenție în loc să exportăm valoare adăugată”, a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Acesta a fost la discuțiile din MADR – purtate cu secretarul de stat Daniela Giurcă însoțit de Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, și de Zoltan Haller, președintele Asociației Bălțata Românească.

    Emil Dumitru si Costel Caras

    ”Noi am insistat și colegul nostru (Dumitru Grigorean – n.r.) care a avut un discus tranșant le-a explicat că nu se poate cu jumătăți de măsură și cu discursuri, ci efectiv să vedem un termen concret. (..) Nu se supără nimeni dacă trece o zi sau două peste termenul asumat, dar să vă asumați un termen. Acum dânșii au spus că în 10 zile marea majoritate a fermierilor vor fi plătiți. Ce înseamnă 10 zile și ce înseamnă marea majoritate a fermierilor din păcate pentru sector…Eu vin din sud, județul Călărași, unde nu mai este a treia coasă la lucernă pentru că de 54 de zile nu a plouat și s-a uscat. Porumbul s-a uscat, silozul nu va exista. Consumatorii să nu fie mirați dacă va cumpăra lapte din comerțul intracomunitar și nu lapte de la PFA Caraș, de la dozatoarele pe care le ține cu greu, plătește oamenii și impozite la sta”, a vorbit șeful Pro Agro despre promisiunile primite la MADR.

    Ce vor face mai departe

    Fermierii ieșiți astăzi de la discuțiile de la MADR au anunțat că vor analiza împreună, în cadrul Pro Agro, ce demersuri vor întreprinde mai departe. Dacă fermierul Costel Caraș a anunțat că va rămâne în greva foamei, un alt pas ar putea fi declanșarea unui protest la nivel național, a anunțat Emil Dumitru. ”Din punct de vedere al solidarității, voi face o ședință cât mai urgent cu colegii mei și cu domnul Claudiu Frânc, și cu domnul Nicușor Șerban pentru că domnul Caraș este vicepreședinte la Holstein.ro, ei sunt membrii noștri și trebuie să găsim cât mai repede metodele și instrumente cu care să luptăm. Se pare că singura soluție este o formă de protest să arătăm că nouă ne pasă de fermieri și că trebuie să luăm niște decizii radicale. Dacă nu am găsit până la 1 august o înțelegere din partea lor – fermierul a așteptat. Dacă fermierul Caraș primea notificare în luna aprilie, răspundea în luna aprilie și era autorizat la plată. Nu este culpa fermierului că sistemul informatic nu funcționează”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori

    Ultimele știri

    Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară Ploi și vijelii în mai multe județe. Alerta meteo – în vigoare de astăzi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ