GREVA FOAMEI LA MADR! APIA a autorizat ASTĂZI plata pentru fermierul COSTEL CARAȘ!
Roxana Dobre -Prima reacție oficială a Ministestul Agriculturii în legătură cu situația celor trei fermieri care, de astăzi, au intrat în greva foamei în semn de protest față de neplata subvențiilor! Într-un comunicat remis astăzi presei, a fost transmisă situația plăților APIA pentru aceștia, dar și a sumelor virate la nivel național. O ”victorie” putem spune este a lui Costel Caraș, fermier care a intrat de la primele ore ale dimineții în greva foamei și despre care MADR susține că astăzi i-a fost autorizată plata.
În ceea ce privește protestul celor trei fermieri și situația plăților lor prin APIA, MADR anunță următoarele:
-Cererea unică de plată a lui Costel Caraș a intrat pe fluxul de autorizare la plată din ziua de 29 iulie 2016, imediat ce a fost funcțional modulul de control administrativ pentru SCZ 7.22-Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte, iar astăzi i-a fost autorizată plata;
-Cererea unică de plată a lui Dumitru Grigorean va intra pe fluxul de autorizare în următoarele 2-3 zile, imediat ce va fi funcțional modulul de control administrativ pentru SCZ 7.21-Taurine din rase de carne şi metişii acestora;
-Referitor la a treia persoană prezentă la protest, Vlad Adrian din Stoenești, Argeș, MADR a anunțat că nu dispune de datele sale de identificare ca solicitant al plăților gestionate de APIA.
”Asigurăm pe această cale, încă o dată, toți fermierii solicitanți ai plăților gestionate de APIA de întreaga disponibilitate a funcționarilor APIA pentru instrumentarea cât mai rapidă a cerererilor unice de plată ale acestora, astfel încât să fie efectuate plățile cât mai curând”, se mai arată în comunicatul remis de MADR.
De specificat că autorizarea la plată nu înseamnă plata efectivă, dar APIA specifică faptul că sumele aferente SCZ 7.22 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte) fiind plăți din Fondul European de Garantare în Agricultură, se achită în contul fermierilor a doua zi după ce plata a fost autorizată.
Vă reamintim că fermierul Costel Caraș a intrat în greva foamei! Crescătorul de vaci de lapte din Brănești, județul Ilfov, a început protestul încă de dimineață în fața Ministerului Agriculturii cerând plata subvențiilor APIA pentru toți fermierii. Costel Caraș a decis să recurgă la cea mai extremă formă de protest în care nu va mânca nimic și va bea doar apă, mai ales având în vedere temperaturile ridicate de afară. ”Forma de protest este cea mai dură într-un fel pentru că toate formele de negociere și promisiunile făcute nu au fost respectate, așa că nu mai avem ce să mai facem. Dacă nici așa, nici acum, nu se plătesc într-o săptămână toate subvențiile, înseamnă că suntem de-a dreptul nebuni”, ne-a declarat fermierul din Brănești.
Două ore mai târziu, la ieșirea de la discuțiile de la MADR purtate cu secretarul de stat Daniela Giurcă și conducerea APIA, s-a alăturat protestului și Dumitru Grigorean, președintele Federației Crescătorilor de Bovine de Carne din România. Alt protestatar ce provine din rândul fermierilor se numește Vlad Adrian, vine din județul Argeș și are 90 de vaci Bălțată Românească, dintre care 31 se califică pentru sprijinul cuplat. Vlad Adrian ne-a declarat că a citit pe internet despre protestul de astăzi din fața MADR și a decis să vine să se alăture, deși nu este membru în nici o organizație profesională din zootehnie.
În legătură cu restul plăților, MADR a transmis că până astăzi, 1.08.2016, au fost plătite în conturile fermierilor crescători de bovine/ovine/caprine pentru schemele de sprijin ANTZ 7 (Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine), ANTZ 8 (Schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine), SCZ 7.19 (ovine) și SCZ 7.20 (caprine) următoarele sume:
– ANTZ 7 – 9,149 milioane euro pentru un număr de 30.015 beneficiari (82,82 % din totalul beneficiarilor autorizați la plată);
– ANTZ 8 – 32,076 milioane euro pentru un număr de 51.352 beneficiari (71,04 % din totalul beneficiarilor autorizați la plată);
– ANTZ 9 (Schema cuplată de producție – specia caprine/ovine) – 10,743 milioane euro pentru un număr de 12.071 beneficiari (44,86 % din totalul beneficiarilor autorizați la plată);
– SCZ 7.19 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, ovine) și SCZ 7.20 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, caprine) – 9,727 milioane euro pentru un număr de 8.333 beneficiari (93,62 % din totalul beneficiarilor autorizați la plată);
Ministerul Agriculturii susține că a început autorizarea la plată pentru SCZ 7.22 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte) si SCZ 7.23 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, bivolite de lapte) – 0,127 milioane euro pentru un număr de 17 beneficiari (0,25 % din totalul solicitantilor). În zilele de 31 iulie și 1 august au mai fost efectuate controale administrative și calculate la plată încă 29.934 cereri unice de plată, care vor intra la plată de mâine, 2 august 2016.
Din Bugetul Național a fost autorizată la plată până la această dată suma de 200,787 milioane euro, astfel:
- 115,45 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector vegetal (ANT1);
- 85,337 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic (ANTZ), din care:
- 12,912 milioane euro – ANTZ 7 pentru un număr de 240 beneficiari (60,21 % din totalul solicitantilor);
- 48,17 milioane euro – ANTZ 8 pentru un număr de 473 beneficiari (50,18 % din totalul solicitantilor);
- 24,255 milioane euro – ANTZ 9 pentru un număr de908 beneficiari (41,84 % din totalul solicitantilor).
Se estimează că sumele aferente ANTZ 9 (Schema cuplată de producție – specia caprine/ovine), vor fi achitate în conturile beneficiarilor în aproximativ 4 zile de la data autorizării, pe măsură ce se alimentează contul APIA cu sumele necesare.
Sumele aferente SCZ 7.22 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte) si SCZ 7.23 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, bivolițe de lapte), fiind plăți din Fondul European de Garantare în Agricultură, se achită în contul fermierilor a doua zi după ce plata a fost autorizată.
Pentru Campania 2015, în tabelul de mai jos se regăsesc atât sumele totale autorizate la plată cât și suma de 1.649,98 milioane euro plătită până acum pentru un număr de 854.469 beneficiari (90,50% din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), astfel:
Se mai arată că pe lângă sumele din tabel, în anul 2015 s-au făcut plăți și pentru Măsura 214 – “Plăți privind agromediu” în valoare de 15,5 milioane euro.