IMPORTANTPiaţa terenurilorŞtiri agricole

Se poate doar în România! FERMĂ de 1.000 de hectare – VÂNDUTĂ DE TREI ORI de către același proprietar!

Fermă cu suprafața de 1.000 de hectare – vândută nu o dată, nu de două ori, ci de trei ori de același proprietar către trei investitori diferiți. O situație de manual pentru cum se poate fenta legislația românească în domeniul tranzacțiilor funciare, a fost dezvăluită de ministrul agriculturii Achim Irimescu la o întâlnire cu fermierii.

Legea vânzării terenurilor – un subiect fierbinte pe ordinea de zi în cadrul discuțiilor pe care primul ministru Dacian Cioloș, ministrul agriculturii Achim Irimescu și fermierii, membri ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) le-au purtat ieri, 4 august, la Afumați, la sediul fermierului ilfovean Claudiu Davițoiu.

Modificările aduse la legea vânzării terenurilor sunt vitale pentru păstrarea patrimoniului național. Tocmai pentru a demonstra cât de departe s-a ajuns cu vânzarea terenurilor agricole în România, ministrul agriculturii Achim Irimescu a oferit un exemplu mai mult decât edificator pentru situația din țară.

Sunt foarte multe situații în care cetățeni străini au cumpărat în condiții foarte avantajoase, au așteptat și piața terenurilor agricole a urcat. Țin minte că a fost un caz celebru, mi-a ajuns la ”urechi” când eram la Bruxelles, un cetățean străin, nu îi spun naționalitatea, care a vândut la trei conaționali aceeași suprafață de 1.000 de hectare, de trei ori a vândut aceeași suprafață. Sunt situații care s-au întâmplat și noi trebuie să tragem învățăminte. În ceea ce privește modificările pe care le pregătim la legea vânzării terenurilor a fost acela de a lua un pachet în care să avem toate elementele aplicate de alte state membre, pentru că ei au fost verificați de către Comisia Europeană și nu au încălcat legislația. Trebuie să ne inspirăm după acel pachet și chiar așa am și procedat. La prima întâlnire pe care am avut-o cu producătorii le-am prezentat acest pachet și le-am transmis ceea ce se întâmplă în alte state. În această lună sigur se vor termina dezbaterile astfel încât, când Parlamentul începe sesiunea în toamnă să putem merge cu legea spre aprobare”, susține Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vă reamintim că în cursul zilei de ieri, primul ministru Dacian Cioloș și ministrul agriculturii Achim Irimescu s-au întâlnit cu fermierii, membrii LAPAR, la sediul exploatației fermierului Claudiu Davițoiu, din Afumați, județul Ilfov pentru a dezbate principalele probleme pe care le întâmpină agricultorii cu instituțiile statului, dar și soluții pentru a remedia problema secetei deja instalată în România.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Vrajeli, mincinosul asta nu mai stie ce este adevarat si ce este minciuna!Sa dea exemplu concret daca are, dar nu are, vorbeste aiurea, tot asa cum mintea ca se fac platile pina la sf. lunii iunie, dupa aia iulie, acum a lungit-o pina in septembrie!

    Nici pina la sf lunii septembrie nu vor fi facute platile! Astora de la APIA le mai trebuie 3-4 luni de-acum incolo sa plateasca ceva.

    Ciolos este de vina. Bravo PNL, Ciolos cu Irimescu si APIA CENTRAL face doar jocul PSD, o sa aveti la alegeri in iarna asta ceva mai mult de 2%, si nici atita nu meritati, iar Johannis va cistiga mandatul al 2-lea, ca si Constantinescu!

    Dar sinteti orbiti toti de putere si avere, putin va pasa de populatie….

Scrie un comentariu