• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții pentru cadastrarea terenurilor. Statul plătește până la 135.000 de lei pentru fiecare localitate

    Roxana Dobre -

    Cadastrarea GRATUITĂ a terenurile agricole! Pentru a nu pierde banii europeni alocați pentru plățile pe suprafață Guvernul vine în sprijinul agricultorilor români cu o serie de măsuri. Pe o parte se vrea lămurirea situației acelor suprafețe pentru care nu este făcută succesiunea sau nu este clar cui aparțin și pe de altă parte se vrea o încurajare a primăriilor de a face o cadastrare generală, demers ce va fi subvenționat de la stat! 

    Cum rezolvă cadastrul gratuit problema succesiunii la terenurile moștenite

    Potrivit unui act normativ adoptat de Guvern, unitățile administrativ-teritoriale vor înscrie în sistemul integrat de cadastru și carte funciară imobilele din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. Aceste acțiuni se vor finanța în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară.

    Avem în pregătire o modificare a Legii Cadastrului pe care am anunțat-o deja și cred că până la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie o să venim cu câteva modificări prin care să facilităm aceste lucruri. Există câteva modificări care au fost adoptate și care permit deja agenției de cadastru împreună cu primăriile să accelereze procesul de înregistrare în cadastru și de clarificare a succesiunilor. Sunt acum niște discuții între Ministerul Justiției și MDRAP pentru că cel din urmă a venit cu niște propuneri să zicem mai revoluționare, adică acolo unde sunt probleme care nu sunt clarificate și întârzie înregistrările în cadastru să dăm un anumit termen potențialilor proprietari să își clarifice situația și în măsura în care situația nu este clarificată într-un anumit termen stabilit să facem o înregistrare automată în cadastru ca să putem clarifica situațiile mai multor terenuri. Cum am spus până la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie o să venim cu modificările legislative”, a declarat vinerea trecută, premierul Dacian Cioloș.

    Subvenții pentru primăriile care cer ”din oficiu” cadastrarea

    Primăriile își pot asuma, împreună cu oficiul de cadastru, să facă într-un  termen stabilit o cadastrare generală pentru care vor primi finanțare de la agenția de cadastru. În acest scop, fiecare localitate va putea primi în acest an până la 135.000 lei. Pe de altă parte, cu modificările pe Legea Cadastrului pe care le-am făcut, au fost gândite ca să stimulăm cadastrul general la nivel de comună și asta am transmis și primărilor. Așadar, acolo unde la nivelul primăriei aceasta își asumă împreună cu oficiul de cadastru să faca în termen de câteva luni, un an, un an și jumătate cadastrarea generală, vor primi finanțare de la agenția de cadastru. Deci o parte din lucrarea respectivă de cadastrare va fi subvenționată de stat prin alocări bugetare de la agenția de cadastru tocmai pentru a încuraja cadastrarea generală. Să nu facem înregistrări pe bucăți și să ajungem până la urmă în situația în care să nu mai fie acoperite anumite tipuri de probleme. Și vă spun asta pentru că sunt multe comune unde o fermă sau două ferme acoperă practic toată suprafața agricolă a comunei respective și dacă fermierii pun presiune pe primarii respectivi și merg la oficiul de cadastru să solicite acest lucru chiar dacă există 100 de proprietari care au dat terenul în arendă e și în interesul fermierilor dar și a proprietarilor să facă cadastrarea generală. Deci fermierii ar trebui să pună presiune pe primari și să îi trimită la oficiul de cadastru să facă contractul cu ei astfel încât aceștia să pornească cadastrarea generală și vor primi inclusiv subvenții pe lucrarea respectivă”, a mai subliniat premierul.

    Cum se procedează

    ANCPI a lansat ghidul primarului pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, care descrie etapele pe care primăriile trebuie să le parcurgă pentru a obţine finanţare. Conform ghidului, ANCPI va vira banii în conturile primăriilor după recepţia lucrării şi deschiderea cărţilor funciare la finalizarea lucrărilor (intabularea imobilelor).

     Vă reamintim că Guvernul României a aprobat la finalul lunii iunie o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri. Actul normativ prevede că sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan.

    De asemenea, ANCPI va pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru o aplicaţie informatică gratuită cu ajutorul căreia vor fi create documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară.

    Sursă selectivă: Capital.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană!