• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce avertisment le-a dat premierul Cioloș fermierilor care au luat parte la întâlnirea de la Sibiu

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care au luat parte la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș organizată joi, 11 august, în județul Sibiu, au primit o serie de sfaturi de la cel care a condus sectorul agricol la nivel european. În prezent prim-ministru al României, Cioloș i-a avertizat pe producătorii agricoli să gestioneze ”cu cap” banii din subvenții și pe cei pe care îi accesează prin PNDR.

    ”De anul viitor, lucrurile (cele legate de plata subvențiilor APIA – n.r.) vor merge mai bine pentru că sistemul va fi pus la punct. În PAC, pentru sectorul zootehnic trebuie să ne gândim la creare de ferme viabile din punct de vedere economic. Este important să susținem în general agricultura, dar e important să ne gândim la anii viitori că s-ar putea să fie ultima perioadă de finanțare 2014-2020 la nivel european în care să avem sume de bani consistente ca acum. Și dacă le punem într-un buzunar ca apoi să le scoatem pe alt buzunar, riscăm în 2020 să revenim la problema din anii 2000, aceea a lipsei de competitivitate față de alte țări din UE sau din altă parte. Atunci nu vom mai putea spune că este din cauza celorlalți, ci va fi din cauza faptului că am utilizat prost resursele pe care le aveam, inclusiv cele financiare”, a fost avertismentul dat de Dacian Cioloș fermierilor adunați la Sibiu.

    Cred că atunci când discutăm despre scheme de plată, despre tipuri de subvenții, de mod de susținere financiară, trebuie rezolvate și anumite probleme punctuale, urgențe, întrucât apar probleme cu impact imediat asupra veniturilor fermierilor, dar ele trebuie gândite și în perspectivă și aici mai avem un pic de lucru. Să gândim mai departe de luna următoare, de următoarele șase luni sau de cum reluăm producția anul viitor. Pentru asta trebuie să ne gândim nu doar la performanța prin dotarea cu utilaje moderne, la partea de inputuri, trebuie să ne gândim mai mult și la outputuri. Sentimentul meu din ultimii ani este că agricultorii de la noi s-au preocupat, cum era și normal, de dotarea fermelor cu utilaje, cu inputuri care să crească producția, dar ne-am concentrat mai puțin pe valoarea adăugată a produselor pe care le scoatem din fermă. Dacă vă spun un secret – cu convingerea observațiilor făcute în ultimii 5 ani la nivel european, în agricultură nu se câștigă din producție materie primă”, a spus premierul.

    Acesta le-a reamintit fermierilor că marele câștig vine din comercializare, mai exact din procesare și valorificare directă. ”Nu vă spun toate acestea pentru că aș vrea să schimb sistemul de subvenții. Nu am de gând să bulversez sistemul de susținere a agriculturii în următoarele luni sau anul acesta. Cred că trebuie stabilitate și predictibilitate și nu putem schimba la 6 luni termenele de plată, dar cred că putem să ne gândim și la alte tipuri de resurse din PNDR sau din bugetul național sau alte scheme indirecte cu impact pe agricultură pentru a crește valoarea adăugată în agricultură”, a mai precizat premierul.

    Dacian Cioloș, alături de ministrul agriculturii Achim Irimescu și reprezentanți din Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului, dar și din APIA și APDRP, a luat parte joi la o întâlnire cu fermierii din sectorul zootehnic din România. Aceasta este cea de-a doua astfel de discuție pe care primul-ministru o are cu reprezentanții sectorului agricol după ce săptămâna trecută s-a întâlnit la Afumați, în județul Ilfov, fermierii din sectorul vegetal.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români