• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 7 rețete simple pentru a combate buruienile fără chimicale

    agrointeligenta.ro -

    Soluții bio pentru distrugerea buruienilor! Dacă o parte dintre metodele de erbicidare naturală se aplică pe loc, direct pe plantele invazive, alte soluții se pregătesc încă de la finele verii sau de toamna pentru ca anul următor să nu mai aveți probleme cu buruienile. Vă prezentăm șapte erbicide naturale le putem numi care vă ajută să nu mai aveți probleme cu ierburile nedorite din grădină!

    1. Soluție cu oțet și sare
    Pentru a eficientiza acțiunea acestei soluții este indicat să scoți buruienile cu tot cu rădăcină, apoi să sapi pământul. În locul în care acestea cresc, toarnă un amestec format din: 1 litru de oțet; 3 linguri de sare; 2 litri de apă.
    Această cantitate de soluție este suficientă pentru o suprafață de 2-3 metri pătrați și se poate folosi doar o dată pe lună. Niciodată nu se repetă operațiunea dacă între timp nu a plouat bine, pentru că solul și structura solului pot avea de suferit din cauza componentei de sare.
    Soluția se poate aplica și direct pe buruiană, se pulverizează de aproape ca să nu ajungă și la plantele de cultură. Pentru efecte maxime în combaterea buruienilor, această soluție se aplică de mai multe ori peste plantele dăunătoare din cultură și este recomandată mai mult pentru buruienile tinere, înainte ca acestea să facă semințe.
    Împotriva buruienilor perene vei folosi soluția de oțet toamna, iar pentru rezultate și mai bune, poți aplica soluția de oțet fierbinte.

    2. Soluția pe bază de mălai
    Scapă de buruienile din grădină cu ajutorul mălaiului. Poate părea ciudat însă glutenul conținut de acesta este un erbicid natural eficace care distruge buruienile din orice grădină, fără să afecteze dezvoltarea legumelor. Pentru a spori eficiența glutenului din mălai este indicat să sapi în prealabil terenul, pentru a favoriza acțiunea glutenului asupra rădăcinilor plantelor invazive.

    3. Soluție de apă și săpun
    Pentru această soluție ai nevoie de o bucată de săpun de casă – 100 de grame, pe care o dizolvi într-un litru de apă. Este indicat să răzuiește săpunul și să-l lași să stea în apă pentru două zile. Soluția rezultată este perfectă pentru stropit frunzele buruienilor. Acestea nu vor mai putea respira și mor. Completează apa și folosește soluție de apă și săpun de fiecare dată când este nevoie. Poți adăuga aproximativ cinci litri de apă peste bucata inițială de sapun.
    De reținut este faptul că această soluție este cu adevărat eficientă dacă este preparată din săpun de casă. Orice alte tip de săpun nu respectă condițiile unui preparat eco.
    Pentru o eficiență sporită este indicat să folosești o sticlă cu pulverizator fin și trebuie să stropești buruienile de la mică distanță pentru a nu contamina plantele benefice din jur. Cel mai bun moment al zilei pentru erbicidat este la amiază, când soarele este puternic. Evită să aplici tratamentul cu erbicide naturale dacă urmează să plouă pentru că o faci degeaba. După tratarea cu soluția de apă și săpun, buruienile mor în circa 48 de ore, deci pentru aplicarea eficientă ai nevoie de cel puțin două zile fără ploaie. Terenul tratat cu erbicide naturale nu se udă cel puțin trei zile.

    4. Cartonul ca erbicid
    Ai nevoie de carton obișnuit, dar mai gros. Sapă pământul pe suprafața de lucru până la o adâncime de 10-15 centimetri. Așează cartonul apoi udă-l bine, apoi acoperă-l cu pământ. Soarele și aerul vor usca toate semințele de buruieni. După aplicarea acestei metode inedite locul este perfect pentru plantat legume. Buruienile care se află sub pătura de carton nu vor putea ajunge la lumină, iar pământul va fi curat de buruieni într-un an. Rădăcinile legumelor pot strapunge de sus în jos cartonul. În plus cartonul, este un îngrășământ natural care se descompune complet în doi ani.

    5. Mulciul ca erbicid
    Un mulci, prin definiție, este un strat de scoarță, mușchi de turbă, nămol de turbă, compost, ace de pin, paie, pietriș, plastic, sau orice materiale similare și care sunt răspândite în mod uniform pe suprafața solului, în funcție de nevoile plantelor. Mulciul are mai multe roluri, nu doar pe acela de erbicid astfel acesta previne creșterea buruienilor; reține apa în sol; stabilizează temperatura solului; reduce compactarea solului, pentru a permite dezvoltarea normală a rădăcinilor plantelor; reduce eroziunea solului; ține fructele, legumele și florile curate, atunci când ajung pe sol; îmbunătățește estetic un peisaj agricol.

    6. Trifoiul alb pe post de mulci viu în grădina de legume
    Pentru multe grădini de legume, unde se practică o agricultură ecologică, trifoiul alb este foarte bun pentru stoparea buruienilor. Crește des și poate slăbi chiar și cele mai puternice buruieni. Dacă trifoiul este semănat în amestec cu semințele de legume, acesta va acționa ca un mulci viu, îmbogățind solul și păstrându-l umed și aerisit.
    Pentru legume, este important să alegi timpul potrivit pentru semănatul trifoiului alb. Cele mai indicate perioade sunt fie vara târziu, fie toamna. Dacă este semănat toamna, rădăcinile se dezvoltă în lunile reci de iarna dându-i trifoiului un avans în fața buruienilor anuale de primăvară. Trifoiul se va descurca la fel de bine și dacă e semănat primăvara devreme. Este recomandată împrăștierea lui sau plantarea în sir, cam la 30 cm distanță, între rândurile de legume. Odată ce trifoiul prinde rădăcină, nu mai este nevoie să îl plantezi timp de cinci sau șase ani.
    Trifoiul alb este o plantă foarte competitivă ce te poate scăpa în proporție de 98% de orice buruiană, până și de pir, singura care mai rezistă și nu pare foarte deranjată de trifoi este păpădia. Singurul dezavantaj al trifoiului este legat de faptul că acesta se înmulțește de la un an la altul și trebuie să vezi unde te ajută și unde te încurcă în grădină. Trifoiul îngrașă pământul pentru că rădăcinile acestuia acumulează azot din atmosferă. Trifoiul este soluția cea mai bună pentru livezi pentru că are capacitatea de a reține azot în sol și de a îndepărta burienile.

    7. Floarea-soarelui, erbicidul natural care lasă solul curat de buruieni, dar și de resurse
    Pirul este una dintre cele mai încăpățânate buruieni, dar poate fi eliminat cu o cultură de floarea-soarelui. Terenul infestat se ară adânc de toamna și primăvara se seamănă floarea-soarelui, care concurează pirul și orice alte buruieni. Floarea-soarelui are rădăcina pivotantă, foarte adâncă, consumă resursele și apa pe o adâncime mai mare decât orice altă buruiană. Este un erbicid natural, lasă solul curat de buruieni, dar și de resurse. De aceea, în orice asolament cu rotația pe 4 sau 5 ani unde sunt probleme cu pirul, se pune floarea-soarelui, apoi leguminoase care readuc solul la fertilitatea normală. Lucratul deficitar al solului precum aratul pe umiditate mare, arătura slabă înmulțesc pirul, căruia îi plac solurile lucrate prost sau nelucrate.

    Mai sunt și alte erbicidelor ecologice precum:
    – uleiul de cimbru;
    – uleiul de cuișoare;
    – usturoiul.

    Sursă selectivă: gradina.acasa.ro; inimafericita.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!