• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de roșii uriașe și neuniforme – păstrat de zeci de ani de legumicultorul Vali Cucu

    agrointeligenta.ro -

    Roșiile mari și cărnoase care păstrează gustul și aciditatea aceea specifică tomatelor pe care le culegeam odinioară din grădina bunicii. Astăzi, când piața este invadată de hibrizi gândiți doar să facă producție bună, aceste roșii par să fi dispărut și doar câțiva legumicultori mai păstrează și mai vând semințe din soiuri vechi.

    Vali Cucu este unul dintre pasionații care păstrează și duc mai departe soiurile vechi. Când vine vorba de roșii, nemțeanul crede că multe varietăți pe care le aveam s-au pierdut din cauză că ele nu rezistă mult timp pe tarabă sau în hipermarket, așa cum se întâmplă cu hibrizii. Astfel, soiurile vechi, cele pe care le aveau în grădină și bunicii noștri, au rămas pentru autoconsum sau pentru legumicultorii care vând direct către consumatori.

    Grădina de legume a lui Vali Cucu se întinde pe o suprafață de 1.000 mp, iar cea mai însemnată suprafață este alocată culturii de tomate. Anual sunt plantate peste 50 de soiuri adunate din România sau din țări precum Grecia sau Franța.

    Semințele pe care legumicultorul se pregătește să le recolteze în perioada imediat următoare, vor fi disponibile la vânzare începând cu luna decembrie.

    ”Semințele de tomate achiziționate de la mine nu sunt soiuri destinate comercializării, sunt soiuri pentru consum, păstrat și mutiplicat. Am câteva soiuri care merg la comercializare, soiuri românești Darsirius, Cristinica ce au fost create de domnul Vânător la Stațiunea de Cercetare de la Buzău. Aceste două soiuri pot fi păstrate până la 10 zile, dar sunt fructe mici la 100-120 grame. În ultima perioadă românii caută din ce în ce mai mult gustul de altă dată, caută roșiile mari și neuniforme. Au înțeles în sfârșit că tot ce e perfect, e ajutat să fie perfect. Ca să afli gustul la roșie, te duci în grădină, rupi o roșie, scoți sarea din buzunar – pentru că legumicultorul umblă cu sarea în buzunar, abia atunci poți spune că simți gustul adevărat al roșiei”, a precizat legumicultorul din localitatea Bălțătești, din județul Neamț.

    Soiul de tomate uriașe – un singur fruct cântărește un kilogram

    Dedicat pasiunii sale pentru conservarea soiurilor vechi de legume, Vali Cucu este fermierul mulțumită căruia astăzi mai avem roșii uriașe românești, un soi care i-a picat în mână acum mai bine de 38 de ani.

    ”La mine în grădină, acest soi de tomate a atins greutatea de 1,4 kg, un singur fruct. Am pe cineva la Fălticeni care a luat semințe de la mine și a recoltat fructe și cu greutatea de 1,8 kilograme o singură roșie. Anul acesta tomatele uriașe sunt ceva mai mici, dar fructele tot vor depăși un kilogram. Tomatele uriașe încă nu sunt coapte, mai au timp să crească. Acest soi de roșii are o vechime de 38 de ani și l-am procurat de pe vremea când făceam legumicultură, doar pentru consumul familial. Acum 38-39 de ani mergeam și luam răsaduri de legume din localitatea Izvoarele, din județul Neamț, acolo erau sere. Inginerul de acolo știind că vin în fiecare an să iau răsaduri de acolo mi-a dat câteva semințe și de atunci dețin acest soi”, a declarat pentru Agrointeligența Vali Cucu, un cunoscut legumicultor și păstrător al semințelor vechi de legume din localitatea Bălțătești, județul Neamț.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”