• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA, Nicolae Horumbă: ”APIA este o agenție de plăți, nu este un organism de consultanță agricolă”

    agrointeligenta.ro -

    Funcționarii care preiau cererile de subvenții de la fermieri nu au în atribuții să îi asiste pe beneficiari la completarea formularelor, lasă să de înțeleagă directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, Nicolae Horumbă. Acesta a spus că, potrivit regulamentelor europene, APIA activează doar pentru a plăti banii fermierilor și nu dă consultanță. În alte țări, fermierii sunt sprijiniți prin centre specializate unde li se explică exact ce și cum trebuie completat în cererea unică pentru a încasa plățile integral.

    ”APIA este pusă într-o situație foarte ingrată pentru că din punct de vedere al regulamentelor europene APIA este o agenție de plăți, nu este un organism de consultanță agricolă. Consultanța agricolă conform regulamentelor europene trebuie să fie organizată de fiecare stat membru într-un sistem separat, în afara agenției. Multe state au organizată (consultanța agricolă – n.r) în acest fel. Franța și Italia sunt două state care au un astfel de sistem, au centre de consultanță care și preiau cererile de plată ale fermierilor”, a explicat Nicolae Horumbă, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Plățile aferente campaniei agricole 2015 pentru schemele din sectorul zootehnic se vor finaliza luna aceasta, a mai dat asigurări directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, care recunoaște că autoritățile ”nu și-au ținut promisiunea față de fermieri” și că ”plățile se mișcă încet”. Pentru sectorul zootehnic termenul de plată asumat a fost prelungit până la 15 august, după ce mai mulți fermieri au intrat în greva foamei, pentru a doua oară, încă de joi, la ora 11:00, și protestează și în prezent în fața Guvernului pentru că nu și-au primit la termenul promis subvențiile pentru animale, scrie News.ro.

    În cadrul campaniei agricole 2015, APIA a făcut plăți totale de 1,919 miliarde euro, pentru circa 920.000 fermieri, dintr-un total alocat de 2,1 miliarde euro.

    ”Noi înțelegem că fermierii care fac greva foamei acum sunt nemulțumiți de faptul că plățile – ca să zic așa – se mișcă încet. Dar se mișcă încet și din motive care țin de modul în care fermierii își completează cererile de plată, de greșelile care se fac în cererile de plată. Și asta necesită clarificări cu fermierii”, a spus Horumbă, într-o conferință de presă.

    Potrivit regulamentelor europene, plățile subvențiilor din campania agricolă 2015 trebuiau achitate până la 30 iunie 2016, dar, din cauza complexității lor, Comisia Europeană a decis prelungirea termenului până la 15 octombrie 2016.

    În această situație, de întârzierea plăților, se află majoritatea statelor comunitare, susțin reprezentanții APIA.

    Agenția motivează întârzierile și prin faptul că angajații APIA au descoperit 1.288 cereri cu erori care necesită clarificări de la fermieri. ”Plățile pe domeniul zootehnic se vor termina până la sfârșitul lunii august (…). Nu, nu ne-am respectat promisiunea (față de fermieri, n.r.)”, a admis directorul general al APIA.

    „Dar trebuie înțeles că nu toate cererile fermierilor sunt perfect depuse, nu toate cererile fermierilor sunt complete. Or, e foarte dificil să poți să gestionezi cereri care sunt incomplete, cereri pentru care mai e nevoie să le ceri lămuriri suplimentare fermierilor. Asta e principala cauză pentru care nu s-a putut respecta acel procent de 95% la data respectivă”, a adăugat el.

    El susține că există fermieri care nu se prezintă la sediile APIA atunci când sunt chemați pentru clarificări.

    ”Din punct de vedere tehnic al aplicației și al persoanelor care gestioneză cererile, lucrurile la acea dată erau fezabile. Cand vorbești de 192.000 de fermieri cu cereri pe zootehnie, lucrurile nu pot curge întotdeauna așa uns, cum îți dorești”, a afirmat Horumbă.

    După 28 august, toți fermierii cu scheme solicitate pe sectorul zootehnic vor putea fi autorizați la plată, a menționat șeful APIA.

    ”Sunt multe nemulțumiri vizavi de activitatea APIA, nemulțumiri ale fermierilor care până acum nu și-au primit sumele la care aveau dreptul. Suntem de acord cu nemulțumirilor acestor fermieri, îi înțelegem, dar trebuie să precizăm că plățile trebuie făcute în deplină legalitate și regularitate”, a menționat Horumbă, care a precizat că încă se fac verificări în cazul cererilor acestora.

    Directorul general al APIA a admis că ia în calcul riscul ca fermierii nemulțumiți să dea APIA în judecată. ”Luăm în considerare și acest lucru dar cred că un fermier care dă în judecată APIA ar trebui să știe că este eligibil cu siguranță la plata respectivă ca să poată da în judecată APIA, ori ei ne dau în judecată și după o decizie în care i s-a respins plata respectivă pe motiv de neeligibilitate. Avem astfel de situații, respectiv câteva sute de divergențe legate de deciziile de plată pentru care unii dintre ei se consideră nedreptățiți”, a mai spus Horumbă.

    Termenul final de plată pentru campania 2015 este 15 octombrie, pentru plățile directe făcute prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar pentru cele din bugetul național și prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) este 30 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till