• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: 520,4117 de euro, cuantumul pe hectar pentru lucernă. 4.516 de fermieri au deja banii în conturi

    Roxana Dobre -

    Sprijinul cuplat pentru lucernă pentru anul de cerere 2015. Fermierii care așteptau acești bani au primit o veste bună de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care a anunțat oficial care este cuantumul pe hectar, sumă ce depășește de aproape 10 ori estimarea inițială!

    520,4117 de euro pe hectar adică 2298,970726 de lei pe hectar este suma exactă pe care fermierii care au cultivat lucernă o primesc pentru anul de cerere 2015. Cuantumul inițial era de 55,00 de euro deci se poate spune că fermierii au avut parte de o mare surpriză deși foarte mulți dintre producătorii agricoli au fost lăsați pe dinafară. APIA a comunicat ieri că 8.872 de fermieri primesc sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă. Dintre aceștia, agenția de plăți a reușit să transfere banii pentru mai mult din jumătate dintre fermieri, adică mai exact 50,90%!

    Iată care sunt cifrele comunicate de la APIA pe care ar trebui să le știe orice cultivator de lucernă:

    Plafon alocat: 18.963.500,00 de euro adică 83.653.882,40 de lei

    Procentul plătit de APIA din plafonul alocat: 64,04% din total

    Numărul de fermieri care au solicitat sprijinul în 2015: 8.872 

    Cuantumul pe hectar: 520,4117 de euro adică 2298,970726 de lei pe hectar

    Fermieri autorizați la plată până pe 22 august: 4.834 adică 54,49% din total

    Fermieri plătiți până pe 22 august: 4.516 adică 50,90% din total

    Suma totală autorizată la plată: 62.774.640 de lei

    Suma totală plătită: 53.569,711 de lei

    Conform celor spune de directorul APIA, Nicolae Horumbă, plățile pentru sprijinul cuplat intră în conturile fermierilor chiar a doua zi după ce se face autorizarea la plată. În aceeași ordine de idei, Horumbă a precizat că termenul legal până la care se pot face plățile și pentru acest sprijin este 15 octombrie dar țara noastră și-a asumat în fața Comisiei Europene data de 30 septembrie.

    Motivele pentru care foarte mulți fermieri au rămas fără bani

    Ministerul Agriculturii estima în 2014 că suprafața cultivată cu lucernă în 2015 va fi de 344.300 de hectare. Potrivit unei comunicări a APIA solicitată de Agrointeligența, numărul real de hectare cerute, atenție nu eligibile, la plată a fost de 50.056,44 adică de circa 5 ori mai mic. 

    Foarte mulți fermieri care au cerut bani pentru sprijinul cuplat-lucernă au fost respinși de la plată din două motive: fie nu au bifat sprijinul cuplat ci doar nutreț așa cum era lucerna încadrată anterior, fie au făcut export lucru ce nu face obiectul plăților APIA. ”Pentru lucernă va fi o creștere extrem de consistentă a cuantumului. Motivul este că există multe ferme mari care au făcut export și care nu se vor califica la plată, pentru că, comercializarea trebuia să se facă pe un circuit național. Mai sunt și alte elemente care au condus la creșterea cuantumului. Ne bucurăm că s-a ajuns la această sumă pentru lucernă, pentru că această cultură impactează și sectorul zootehnic. De obicei cei care au în exploatații lucernă au și zootehnie”, declara pe 30 iunie, Florin Faur, fost director al APIA.

    Pentru o poziție mai clară a APIA, Agrointeligența a trimis o solicitare la agenția de plăți tocmai pentru a lămuri care este situația concretă a celor care au cerut sprijinul cuplat pentru lucernă în campania 2015. Iată ce răspuns am primit! ”Unitatea de industrializare si (…) trebuie să fie înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare, sau autorizată/înregistrată potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 109/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/înregistrare sanitară veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale de fermă şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de fermă, cu modificările ulterioare”, este răspunsul oficial al APIA.

    Vă reamintim că sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor activi care fac dovada:

    -Au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân;

    -Au comercializat cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice; sau

    -Au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 5, şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.

    Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha;


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem