• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Eșantionul de control pentru anul de cerere 2016 se va dubla. Mai mulți fermieri vor fi verificați în teren și prin teledetecție

    Roxana Dobre -

    CONTROALE APIA pentru mai mulți fermieri! Numărul producătorilor agricoli care vor fi verificați de funcționari ai APIA va fi DUBLU FAȚĂ DE ANUL TRECUT, spun sursele noastre. Eșantioanele cu producătorii agricoli ce vor fi controlați pentru anul de cerere 2016 ar putea depăși chiar 100.000 de fermieri.

    În campania 2015, APIA a verificat în teren 57.000 de fermieri. De altfel, chiar dosarele acestora sunt cele mai întârziate la plată din cauza erorilor generate în urma introducerii rapoartelor de control. Pentru campania 2016, funcționarii agenției de plăți au finalizat operarea și introducerea în sistem a cererilor depuse de fermieri ar acum se așteaptă extragerea eșantionului de control.

    Pentru campania 2016 suntem în grafic. Cererile sunt operate verificate în sistem. Așteptăm extragerea eșantionului de control care am înțeles că va fi unul extrem de mare, adică mai mult decât dublu față de anul trecut când am avut 57.000 de fermieri. Identificarea fără echivoc a generat o creștere foarte mare a ratei de eroare”, ne-au declarat specialiști ai APIA.

    De altfel, creșterea numărului de fermieri verificați a fost dezvăluită și în condițiile de licitație prin care APIA contractează serviciile de teledetecție. Astfel, pentru anul 2016 vor fi circa 85.000 de fermieri verificați prin această tehnică, un volum dublu față de anul de cerere 2015, când au fost 41.892 fermieri eșantionați pentru control prin metoda teledetecție și fotogrammetrie.

    Cum se face selectarea fermierilor

    Modul în care se face selectarea fermierilor care intră în eșantionul de control a fost explicat de fostul director al APIA, Florin Faur, în momentul în care mulți beneficiari de subvenții s-au plâns că sunt verificați an de an, în timp ce pe alți fermieri nu îi controlează nimeni. Astfel, Faur a spus că softul informatic al APIA face ca eșantionul de control să facă în primă fază o selecție fără nici un criteriu, iar apoi o selecție pe baza unei analize de risc, ceea ce expune mai mult fermierii mari, cu multe scheme și pachete de plăți.

    ”Noi am avut un număr total de 57.000 de fermieri din care 48.000 de fermieri cu o suprafață de 235.000 de hectare au intrat prin control prin teledecție, iar diferența de 9.000 de fermieri sunt fermieri selectați pentru control clasic. Dacă e să o luăm pe suprafețe, la cei 48.000 de fermieri – e clar că au intrat și fermieri mari, medii și fermieri mici. Pe partea cealaltă, de fermieri controlați clasic, sunt doar 9.000, dar au în interiorul lor în jur de un milion de hectare. E clar că aici sunt ferme mari, cu mii de hectare. Dau exemplu județul Timiș unde am avut 273 de fermieri la controlul clasic cu măsurătoare – auto, raport control foto, la o suprafață de 109.000 hectare, din totalul județului de 535.000 de hectare. Am avut clar ferme mari. (…) Controlul este de așa manieră gândit nu doar la noi să fie extras din baza de date. Are două analize – aleatorie – unde intră fermieri de toate tipurile, și analiza de risc care normal că tot timpul va greva asupra fermelor cu pachete financiare mari, cu pachete multe”, a spus Florin Faur. Rezultă astfel că, fiind anul acesta multe neconformități la cereri – mai ales din cauza identificării fără echivoc a parcelelor, pentru anul de cerere, softul informatic consideră că riscul este mai mare și se estimează că vor fi cerute din sistem mai multe controale decât până acum.

    Aceiași fermieri ar putea verificați și în 2016

    Șeful APIA a arătat și că în modul în care este gândită acum eșantionarea, s-au creat situații în care aceeași fermieri sunt verificați constant: ”Poate 5 ani să fie întruna supus controlului. Știu fermier care din 9 campanii, 7 sigur a fost în control. Se poate ca într-o localitate la control să fie preotul, poate profesorul și cumva se pleacă de la premisa că ei sunt ceva în comunitate. Nu are nici o relevanță. (…) Aș specifica faptul că eșantioanele de control se scot automat din baza de date. Județul – angajații județului, directorul, pot să ceară control suplimentar acolo unde există sesizare pertinentă, pe lege, unde se aduc la cunoștința instituției anumite nereguli, sau anumite structuri ale statului vin și cer un control specializat. Instituția, sub incidența unei note de fundamentare, vine și cere un eșantion manual la APIA Central. Se intră prin circuit, se verifică și se dă sau nu drumul”, a explicat Florin Faur, subliniind că vorbim despre cazuri excepționale: ”Nici o clipă, un funcționar, și să vrea, nu are acces la această extragere automată care se face în baza unor criterii predefinite. Se face peste tot așa”.

    Potrivit unor date ale APIA cerute de Agrointeligența, numărul total de cereri depuse în carul Campaniei 2016, în perioada fără penalizări, este de 834.282 de fermieri. Suprafaţa totală solicitată la plată în cadrul Campaniei 2016 este de 9.492.575,01 ha.

    Ce trebuie să știți dacă ”picați” la control

    Primul lucru de știu este că trebuie să vă luați gândul de la suma acordată în avans de către APIA. În plus, de obicei fermierii care au fost la control rămân la urmă cu plățile pentru că acestea nu se fac înainte de finalizarea verificării condiţiilor de eligibilitate. În timpul controlului efectuat de APIA, fermierii au o serie de obligații. Astfel, conform OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, art.8 lit.p), fermierii sunt obligați să permită efectuarea controalelor de către APIA sau de către alte instituții abilitate în acest sens.

    Fermierii sunt obligaţi în timpul controlului :
    – să permită accesul inspectorilor în cadrul exploatației controlate;
    – să prezinte informaţii legate de obiectul controlului;
    – să prezinte documente legate de obiectul controlului*.
    *.Documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor;

    Alte documente necesare în funcție de scopul controlului, (ex. plan de fertilizare, caiet de agromediu, documente de utlizare a apei pentru irigații, permis de aplicare a nămolurilor, plan de management pentru arii protejate, autorizaţia de mediu, certificat de atestare profesională eliberat de unitățile fitosanitare care atestă activitatea de utilizare a produselor de uz fitosanitar pentru substanțele din lista I şi II de toxicitate, evidenţa produselor folosite pentru tratamentul plantelor).

    În cazul în care fermierul deşi notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei, documente care vor fi anexate dosarului de control.

    Pe de altă parte, și APIA are o serie de obligații atunci când afectuează aceste controale. În cazul în care controlul se execută în prezenţa fermierului, înainte de a realiza controlul, inspectorii sunt obligaţi să prezinte:
    -autorizaţia pentru efectuarea controlului (legitimaţia individuală emisă de APIA central, ordinul de control);
    -să prezinte scopurile controlului, să facă referire la informaţiile asigurate în timpul informării fermierului cu privire la realizarea controlului (dacă fermierul a fost informat şi este prezent);
    -să solicite fermierului să îi arate unde sunt localizate parcelele, la faţa locului (sau pe hărţi), în cazurile speciale (ortofotoplanuri de calitate slabă care nu permit vizualizarea parcelelor, când parcela agricolă respectivă este cultivată cu aceeaşi cultură ca şi cea a vecinilor, iar delimitarea ei nu este făcută prin semne distincte – borne, ţăruşi, alte delimitări vizibile).Să solicite fermierului, pe baza legitimaţiei de inspector de teren, accesul în exploataţie pentru: verificare magazie, verificare platformă gunoi de grajd, verificare utilizare apă pentru irigat, etc;
    -să solicite fermierului, acolo unde este cazul, informaţii şi documente referitoare la control;
    -pot să solicite informaţii în scris sau verbal cu privire la obiectul controlului;
    -pot să inspecteze documentele corelate cu obiectul controlului şi să facă copii, extrase (în special atunci când fermierul participă la efectuarea controlului şi identifică pe teren parcela selectată pentru control, diferit faţă de identificarea făcută în cerere).

    Potrivit datelor oficiale ale APIA, în eșantionul de control pe teren – campania 2015 a cuprins 56.669 fermieri, din care 7.091 fermieri eșantionați pentru control pe teren prin metoda clasică, 7.686 fermieri eșantionați pentru verificarea respectării cerințelor de ecocondiționalitate și 41.892 fermieri eșantionați pentru control prin metoda teledetecție și fotogrammetrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial