Culturi profitabileSoluții pentru grădinăŞtiri agricole

Plantarea de toamnă a zmeurului. Top 10 sfaturi pentru ca toți butașii să se prindă

Cultura de zmeur este una dintre cele mai profitabile alegeri atunci când vine vorba despre o investiție de succes. Nici pentru spațiile mici, fructele zemoase și aromate de zmeură nu trebuie să lipsească din grădina vreunui gospodar. Deloc pretențioasă, cultura se înființează de obicei toamna după căderea frunzelor, întrucât această perioadă asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetație primăvara devreme!

14171984_531038083757779_887215621_n

Perioada optimă pentru plantarea zmeurei este cu siguranță toamna. Se recomandă să alegeți sfârșitul lunii septembrie sau octombrie deoarece plantele au aproximativ 5-6 luni de acomodare cu terenul până la intrarea în vegetație. Gabriel Achim, fermier ce deține o pepinieră care se întinde pe 2,5 hectare, situată la ieșire din orașul Fundulea (www.zmeura-mure.ro) ne-a dezvăluit secrete care ajută butașii de zmeură să se prindă:

 1. Aveți grijă de unde achiziționați butașii! Există pe piață mult material săditor adus din țări cum ar fi Polonia, Spania sau Ungaria, plante care sunt neaclimatizate. Este recomandat ca înainte să achiziționați butași, mai ales pentru o investiție mare, să vizitați pepiniera de unde alegeți să cumpărați materialul săditor. Ideal este să vă îndreptați către persoane cu experiență și studii în domeniu deoarece varietatea soiurilor se alege în funcție de înflorire și cât de târziu cade bruma în zona respectivă. Adică orice sfat pe care vi-l poate da este prețios!
 2. Alegeți cu grijă soiul pe care vreți să îl plantați, în funcție de condițiile climatice din zona dumneavoastră!  Pe piață există peste 20 soiuri de zmeur sau mur. Alegeți-le neapărat pe cele aclimatizate dar și cultivate pentru anumite zone ale țării, deoarece niciodată nordul țării nu se va compara climatic cu sudul!  Trebuie să știți din start că soiurile cu înflorire mai târzie sunt recomandate pentru zone răcoroase unde există riscul de brumă chiar și în luna aprilie (deci dacă pică bruma pe flori în anul respectiv nu veți mai avea producție).  Soiurile  timpurii cu înflorire devreme sunt recomandate pentru zonele mai călduroase.
 3. Plantați în zonele cât mai expuse la lumină, evitați-le pe cele umbroase! Zmeura este o plantă iubitoare de soare care preferă zonele cu lumină directă. Se adaptează ușor și la frig sau la anotimpurile ploioase.
 4. Alegeți să plantați zmeura toamna! În lunile de toamnă pământul are destulă apă pe când în primăvară plantarea se face în martie-aprilie iar planta s-ar putea să intre într-o lună maxim în hipostres (seceta). Deci perioada de acomodare primăvara este foarte mică deoarece odată prinsă, planta aceasta are nevoie de multă apă și minerale pe care le ia din sol!
 5. Arați terenul cât mai adânc! Pentru plantarea de toamnă trebuie să arați terenul cât mai adânc și să discuiți de două ori. Astfel terenul o să fie cât mai fin și o să permită o dezvoltarea armonioasă a plantei.
 6. Nu plantați zmeura la o adâncime mai mare de 20 cm! Zmeura nu trebuie plantată mai adânc de 20 cm adâncime deoarece dacă sunt băgate în pământ mai mult de această adâncime riscul să nu mai iasă la primăvară este foarte mare. Planta se aşează cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează uşor în jurul plantei.
 7. După plantarea de toamnă, zmeura nu are nevoie de îngrijiri speciale! După plantare nu se face nimic,. se așteaptă ”trezirea la viață” primăvara și atunci trebuie săpată și stropită preventiv împotriva bolilor și a dăunătorilor dar în anul 1 nu e cazul!
 8. Nu îndepărtați frunzele uscate și buruienile! Dacă alegeți să plantați toamna trebuie să știti că zmeura nu necesită nici tăieri iar frunzele uscate și buruienile nu se îndepărtează. Aceste vor proteja planta până în primăvară.
 9. Respectați distanța dintre rânduri! Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere: Cultura în benzi cu spalieri – 2,5 – 3 m; Cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m; Cultura sub formă de evantai – 1,5 – 2,5 m, iar distanţa pe rând 1-1,2 m și Cultura pe araci -1,2 m.
 10. Aveți grijă la rozătoare! Dacă plantația se află aproape de pădure sau zone unde se află animale sălbatice, în special rozătoare, trebuie să luați măsuri suplimentare.  La sfârșitul toamnei stropiți la circa 2 luni de zile plantele cu apă amestecată cu praf de ardei iute sau de usturoi. Datorită mirosului înțepător de usturoi dar și a gustului iute, rozătoarele, fie că vorbim de căprioare sau iepuri,  nu mai pun botul pe plante. Este foarte simplu de folosit iar rețeta este la fel de ușoară. La 10 kilograme de apă adăugați un kilogram de praf ardei iute sau usturoi, amestecați bine după care împrăștiați cu atomizorul sau velmorelul pe planta de jos până la circa 40-50 cm.

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. buna ziua as dori sa fac si eu o plantatie de zmeur la toamna in judetu iasi pe o suprafata de 500 mp cum as putea sa stiu ce soi imi trebuie si daca as putea sa iau plantele de la dvs multumesc anticipat

 2. Am plantat zmeura în județul Ialomița… spre Brăila…; caldura mare vara seceta iar iarna ger de crapă pietrele , dintre trei soiuri plantate; doua au făcut fructe mici mici iar unul singur a dat randament în ceea ce privește mărimea ,cantitatea și aroma, au fost cumpărate din Kaufland și Lidl , proveniență Bulgaria și Ungaria, nu știu cum se numește soiul … păcat ca nu pot pune poza cu fructele în acest moment, este al cincilea an consecutiv care le merge foarte bine, nu stropesc cu absolut nimic,de irigat nici nu incape vorba(o data la doua săptămâni ajung și dacă am timp dau câte o găleată de apa direct de la fantana iar dacă nu am timp atunci vine de la Dumnezeu), nu intervin decât cu rarirea butasilor pentru ca se înmulțesc și se întind foarte repede.
  Concluzia; merge cu brio cultura de zmeur și în partea de sud a tarii !

  1. Bună seara. As vrea si eu 10 butași de zmeura din aceia rezistenți la seceta si la ger.Nu stiu dacă vindeți,dar as dori să prin și eu soiul acesta ,daca se poate . Mulțumesc frumos.

  2. Zici ca soiul care merge la tine este cel cumpărat din Lidl si Kaufland ? Si eu sunt din Brăila Rosiori si mar interesa asa ceva

 3. Numele meu este Codrin Ana Maria si sunt profesoara in cadrul Scolii Gimnaziale nr 87 din sectorul 4 Bucuresti.
  Anul trecut am sunat si am luat legatura cu o Doamna de la Pepiniera Fundulea intreband-o daca primisc grupuri de copii in ultimile saptamani de scoala “SAPTAMANA ALTFEL”
  Am fost cu toati copii din clasa a2A .
  Au culturi minunate si fructe foarte gustuoase
  Ba chiar i-au lasat pe copii sa isi adune singuri zmeura pentru acasa.
  Multumesc atat eu cat si copii.
  Recomand.

 4. In afara de punctul 5 toate recomandările sunt aberatii. Imi este greu sa dau aici raspunsurile care sa-mi sustina afirmatia mea, dar pot sa afirmatia ca o pepiniera de zmeură si mur amplasată în câmpia de sud a tarii unde constant se depăseste pragul maxim de toleranta a plantelor la temperatura este greseala facuta in tandem cu recomandările; peste 27-28 grade celsius plantele isi închid stomatele si nu mai fotosintetizeaza. Cum putem vorbi de permanentul slogan al ,, aclimatizarii,, cand nici macar nu respectăm zonarea speciei.
  Nu vreau sa fiu răutăcios ,insa am argumente clare si o experienta practica de 10 ani cu aceasta specie.

  1. Domnule Raul.
   Va asteptam cu mare drag la Pepiniera Fundulea pe Dumneavoastra si pe orcine doreste sa vina sa vada cum se dezvolta plantele in campia de sud si cum arata arbustii nostri fructiferi ,avand in vedere ca in Fundulea sunt cele mai fertile soluri.
   Dupa care acceptam orice repros..
   Judetul Constanta are foarte multi producatori de fructe de zmeur lucru ce ne arata ca aceste plante se aclimatizeaza in fiecare zona a tarii noastre.
   Exista o varietate de soiuri de zmeur create special pentru a fi alese in functie de criteriile geografice.
   -soiuri timpurii care se coc in luna lui iunie,
   -soiuri tarzii care fructifica din august pana iarna
   -soiuri care prefera mai mult sau mai putin soare
   -soiuri remontante.
   Ps.
   Si porumbul se dezvolta cel mai bine in anumite zone dar asta nu inseamna ca nu e cultivat in toata Romania

  1. Bună ziua.
   Zmeura mare nu are același gust cu cea medie.
   Deoarece un soi mare precum Polka face fructul mare doar datorita iritației permanenta pe timp de vara.
   Fructele mari în general au multa apa și mai putina aroma și gust iar din cauza cantității foarte mare de apa în fruct sunt foarte perisabile.
   Cu stima ing.agronom Achim Gabriel

Scrie un comentariu