IMPORTANTPiaţa terenurilorŞtiri agricole

EXCLUSIV! Fermierii din România vor referendum național pentru schimbarea Constituției: ”Pâmântul trebuie să devină patrimoniu național!”

Referendum național pentru salvarea agriculturii românești! O lege corectă pentru fermierii români! Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) începe să strângă semnături pentru primul referendum menit să schimbe legislația din țara noastră în acord cu ce vor românii. Președintele LAPAR Laurențiu Baciu a declarat pentru Agrointeligența că aceasta este singura soluție pe care România o mai are pentru a-și proteja pământul în fața marilor tranzacții pe care le fac străinii la noi în țară și că până la acest moment, propunerile cu care au venit fermierii nu se regăsesc în nici una dintre drafturile discutate la MADR pentru modificarea Legii vânzării terenurilor agricole!

Drumurile repetate, dar și felul cu care se mișcă lucrurile în ceea ce privește modificarea Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole l-au determinat pe Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) să se gândească la un alt mod de a schimba legislația, prin organizarea unui referendum.

”În ceea ce privește legea vânzării terenurilor, nu se mai întâmplă nimic! O lege pentru care ne tot luptăm nu va ieși în veci și dacă va ieși, nu va spune nimic sau va fi mai rea decât a fost până acum. Tot avem discuții, consultări, mergem la MADR cu propuneri și partea MADR pare să vrea numai să ne convingă că nu avem dreptate. Nu putem facem nici o modificare pentru că îi deranjăm pe alții: la noi întâi ai grijă de ceilalți și pe urmă de tine, ca popor. Chiar azi am fost la minister și am întrebat în ce stadiu se află legea vânzării terenurilor. Mi-au fost arătate niște draft-uri care din punctul nostru de vedere nu au nici o legătură cu propunerile noastre. Am plecat foarte dezamăgit de acolo și în acest sens m-am gândit la o altă soluție, una care o să fie mai eficientă decât modificarea unor legi și anume la strângerea de semnături pentru a determina Președinția României să organizeze un referendum privind vânzarea terenurilor către străini”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

LAPAR își propune să modifice Constituția

Vizavi de această acțiune LAPAR va trimite o poziție oficială către Președintele României și către Guvern, prin intermediul căreia își propune să-i anunțe pe cei implicați care sunt demersurile pe care asociația de producători le va întreprinde în perioada următoare, demersuri care au ca scop final modificarea Constituției.

”În același timp vom trece și la treabă, adică la strângerea de semnături pentru a-l determina pe Președintele României în vederea inițierii unui referendum privind vânzarea terenurilor către străini. Văd că prin lege nu vom face nimic. Prin referendum se va lămuri pentru totdeauna ce vrea poporul român: vrea să-și vândă pământul sau nu vrea să-și vândă pământul. Inițiativa noastră urmărește schimbarea Constituției României, astfel încât terenurile agricole să fie patrimoniu național și nu un bun oarecare ce poate circula oricum. Ca orice bun patrimonial, pământul trebuie să aibă un statut special”, ne-a explicat președintele LAPAR.

Este ultima șansă pentru a ne proteja pământul

Vânzarea terenurilor agricole către străini a luat proporții și fără o situație exactă asupra suprafeței pe care străini o au în proprietate, fermierii se tem că, în scurt timp vor pierde și puținul pământ ce le-a mai rămas. Tocmai de aceea văd în modificarea Constituției ultima șansă pentru a proteja acest bun național.

”Despre modificările care ar trebui introduse în legea vânzării terenurilor se discută de foarte mult timp. Tot vorbim vorbe, din 2010 tot vorbim de o lege a vânzării terenurilor, când cei implicați s-au încăpățânat ca și acum și s-a demonstrat că a ieșit o lege care nu are aplicabilitate. Echipele care lucrează acum la această lege mi-au lăsat impresia că suferă de aceeași boală și în ritmul asta, lăsând la latitudinea unor oameni care nu stăpânesc bine nici legislația, nici realitatea din teren, riscăm să ne facem de râs, scoțând o lege care nu își va atinge scopul pentru care a fost creată”, a mai spus reprezentantul fermierilor.

Cum se poate revizui Constituția?

Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. În cazul cetăţenilor care iniţiază revizuirea Constituţiei, aceștia trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Conform Constituției României, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Nu pot forma obiectul revizuirii, dispoziţiile Constituţiei privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. Ioaneeee, pai cum mai, nu vrei ca proprietarul sa vanda cui vrea el productia? trebuie s-o dea fortat la CAP sau cum? Vrei inapoi la colhoz? Ce natiuni visezi tu intr-o lume globalizata? Sau vrei sa inchizi granitele, sa traiesti ca in 1800, pentru ca tie ti-e frica de progres? In rest, ailalti au dreptate, Baciu si ai lui, neomosieri, vor sa ne ia pamentul pe bani putini.

  2. Sunt de aceeasi parere cu dl. Marcu. Mosii si stramosii mei au luptat ca eu sa fiu liber si stapan pe pamantul meu sa fac ce vreau cu el. Nu sa imi spuna niste politicieni de moment cui sa il vand, ce sa plantez pe el, samd.

  3. Adevarul e ca asta sunteti: NEOMOSIERI. Ati cumparat pamantul taranilor pe bani putini si sariti la gatul celui care plateste mai mult. Platiti arende de 2 lei si ati strans milioane de euro prin conturi.V-ati infiltrat prin primarii si acum vreti sa schimbati legi…
    Vreti o lege prin care proprietarii de terenuri sa nu va poata vinde decat voua, iar voi, noua ciocoine, sa fixati pretul!

  4. Baciu și ai lui neomoșieri vor să elimine concurența occidentală la cumpărarea terenurilor și la producție agricolă. Noi consumatorii vrem liberă concurență pentru că asta e unul din motoarele progresului și ne garantează prețuri mici și calitate maximă, nu monopolurile de orice fel.

    1. Motorul progresului e capacitatea de a produce, nu cea de a consuma. Majoritatea tarilor vestice o duc bine nu pentru ca au produse ieftine ci pentru ca produc aceste produse. Ce zici tu Marc inseamna ca in loc sa producem noi si sa stimulam economia tarii si implicit sa progresam (ceea ce automat inseamna calitate mai buna si preturi mai mici), mai bine ii lasam pe altii sa produca in locul nostru si noi ne multumim cu statutul de oi care consuma. Din 89′ incoace am distrus rand pe rand toata industria si agricultura. Mai avem cateva fabricute si nici alea in totalitate ale noastre. Iar in agricultura toata infrastructura CAP-urilor a fost distrusa in loc sa fie refolosita si modernizata. Ne-a mai ramas pamantul, si si acela il vindem. Ca sa putem manca “ieftin” si “bun” de la supermarket. Halal viziune de viitor.

    2. Nu credeam ca exista inca persoane de tipul dl Marcu care habar nu are ce se intimpla pe plan european in aceasta problema Toti isi protejeaza pamanturile ca sursa de existenta a natiunii si dansul vorbeste de progres prin vanzarea de terenuri strainilor E grea economia Poti sa ai criza alimentara ,daca pamantul nueste al tau fiindca proprietarul poate sa vanda cui vrea recolta sa

Scrie un comentariu