• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce priorități are APIA pentru luna septembrie: finalizarea plăților directe și demararea controalelor pe suprafață

    Roxana Dobre -

    Priorități ale funcționarilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru luna septembrie! Prima lună de toamnă aduce presiune la agenția de plăți care trebuie să finalizeze până la sfârșitul lunii plata subvențiilor din bugetul FEGA pentru campania 2015. În plus, APIA a anunțat că va demara și plata avansului pentru campania 2016, începând cu 16 octombrie. 

    Luna septembrie este încărcată penntru funcționarii APIA. Iată care este lista cu priorități are agenția de plăți pentru luna aceasta:

    -Finalizarea plăților din bugetul FEGA! APIA a anunțat că data asumată la Bruxelles este 30 septembrie pentru finalizarea plății tuturor subvențiilor acordate din bugetul FEGA. Aici vorbim de SAPS, schema de plată redistributivă, înverzire, tânărul fermier, sprijinul cuplat vegetal, sprijinul cuplat zootehnic.

    De precizat că data legală pentru finalizarea tuturor plăților din bugetul FEGA este 15 octombrie! După cum a declarat și directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, după acest termen agenția de plăți nu mai are voie să mai plătească bani fermierilor din acest buget. De subliniat însă că șeful APIA nu a lămurit dacă agenția de plăți suportă vreo consecință dacă nu respectă data asumată la Bruxelles și anume 30 septembrie și se ajunge cu plățile la termenul de 15 octombrie.

    -Eliberarea adeverințelor creditare! Fermierii au început să ia cu asalt sediile APIA din țară pentru eliberarea acestor adeverințe care le pot garanta ”supraviețuirea” până la primirea completă a banilor pentru subvenții.  Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2016 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de dezvoltare rurală.

    De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată pentru plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare. Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.

    De precizat că APIA nu eliberează aceste adeverințe numai în luna septembrie ci până la începerea plăților pentru avansul din campaniea 2016, adică 16 octombrie.

    -Demararea primelor controale! APIA a extras eșantionul de control cu fermierii din 2016. Dacă în 2015 erau 56.669 fermieri (din care 7.091 fermieri eșantionați pentru control pe teren prin metoda clasică, 7.686 fermieri eșantionați pentru verificarea respectării cerințelor de ecocondiționalitate și 41.892 fermieri eșantionați pentru control prin metoda teledetecție și fotogrammetrie), pentru anul 2016 numărul fermierilor care au picat la control se ridică la aproximativ 76.000 de fermieri, din care 16.000 vor fi controlați prin metoda clasică și aproximativ 60.000 vor fi controlați prin teledetecție.

    Adrian Pintea, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) ne-a declarat că inspectorii din agenția de plăți sunt pregătiți să desfășoare controlul în fermele românești începând cu 19 septembrie.

    -Rezolvarea suprapunerilor și a supradeclarărilor! În teritoriu mai există situații în care suprapunerile sau supradeclarările nu s-au rezolvat la controlul preliminar. Mai mult, există situații în care fermierii nu s-au prezentat la clarificări.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial