Oierii se plâng că ajutorul de minimis anunțat de Guvern a scumpit deja berbecii de rasă
Roxana Dobre -Stopați specula cu berbeci de rasă! Este mesajul clar trimis ministrului agriculturii, Achim Irimescu, de către Federația Oierilor de Munte din România reprezentată de președintele Eugen Gonțea.
Federația Oierilor de Munte din România a trimis ministrului agriculturii, Achim Irimescu, o solicitare în care sesizează că odată cu anunțul demarării unui ajutor de minimis pentru achiziția de berbeci și țapi de rasă, fermierii au crescut nejustificat de mult prețul animalelor.
”Noi am atras atenția în nenumărate rânduri că sunt situații în care fermierii se pregătesc din timp pentru a face o afacere deloc echitabilă, probabil premeditat la limita legii pe baza ajutorului de minimis. Sunt fermieri care au văzut în acest ajutor un mijloc de a scoate cât mai mulți bani, nejustificat, din vânzarea berbecilor la prețuri care depășesc uneori cu mai mult de 50 la sută valoarea lor reală, și mai ales la un preț lipsit de bun simț având în vedere anul greu pe care l-au avut crescătorii de animale”, se arată în sesizarea trimisă ministrului agriculturii.
Prețul unui berbec a ajuns până la 5.000 de lei
Mai mult, semnatarii solicitării, care a fost trimisă și redacției noastre, spun că în ultimele zile au primit foarte multe sesizări de la fermieri și solicită ministrului agriculturii să ia măsuri urgente. ”Vă solicităm să luați măsurile necesare pentru a stopa specula cu berbecii de rasă care se practică în ultimele săptămâni pe baza ajutorului de minimis. Nu au fost luate înseamnă intervențiile repetate ale reprezentanților Federației și s-a ajuns la situația ca berbecii să se vândă de la prețul de 3.500 până la 5.000 de lei, sau chiar mai mult pentru un singur berbec, mai ales că nu avem certitudinea că acești berbeci sunt de rasă pură, deoarece nu avem un centru de testare. Și nu avem nici siguranța că sunt clinic sănătoși și serologic nefiind la la ora actuală obligatorie testarea înainte de vânzarea și prezentarea buletinului de analiză oficial în momentul înstrăinării cu atât mai mult cu cât aceste animale beneficiază de ajutor de minimis. Deoarece în alți ani mulți fermieri au constatat că s-au înselat din acest punct de vedere după ce au cumpărat berbeci prin ajutorul de minimis”, se mai arată în comunicarea oierilor.
Aceștia îi relatează ministrului un episod incredibil care s-a petrecut chiar weekend-ul trecut la celebrul Târg de ovine din Hațeg. Oierii susțin că berbecii erau ”rezervați” pe liste contra unor sume uriașe de 1.000-2.000 de lei.
”Vă prezentăm o singură situație, din zecile de cazuri care ne-au fost aduse la cunoștință. Situație care privește modul de rezervare a berbecilor de rasă la Târgul de la Hațeg (4-5 septembrie) unde se puteau ”rezerva” berbeci cu plata unui avans de 1000-2000 de lei, notarea RO-ului exploatației, numele cumpărătorului și angajamentul ca pentru fiecare berbec să plătească încă 2500 de lei după primirea ajutorului de minimis. Știm că berbecii din rasa Țurcană sunt de excepție dar să privim lucrurile cu seriozitate, să fim realiști și să recunoaștem că ceea ce fac fermierii care vând în aceste condiții se numește cel puțin speculă, să nu numim în cuvinte mai dure. Sperăm ca apelul nostru să fie luat înseamnă cel puțin în ultimul ceas și bătaia de joc pe care o practică o mână de crescători de animale față de majoritatea fermierilor să înceteze”, se mai arată în apelul semnat de Eugen Gonțea.
Vă reamintim că Guvernul a aprobat miercuri – 31 august, printr-o Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic. Prin schema de ajutor de minimis propusă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se acordă producătorilor agricoli pentru achiziționarea de berbeci/ţapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne şi lapte.
Astfel, se are în vedere selecţia dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte şi carne, realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone şi externe.
Cuantumul sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de:
- Maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată;
- Maximum 2.500 de lei/cap ţap din rasă specializată.