• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoare deschisă către ministrul agriculturii. Paul Cristescu, fermier: ”Sunt neserios pentru că am creditorii la ușă și nu pot să le dau banii”

    Roxana Dobre -

    Scrisoare deschisă către ministrul agriculturii! Fermierii s-au arătat deranjați de ultima declarație a lui Achim Irimescu în care susține că ”unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc banii din subvenții pentru că nu sunt serioşi”. În replică, fermierul Paul Cristescu, cel care a stat mai multe zile în greva foamei la porțile ministerului agriculturii și ale Guvernului, i-a trimis ministrului o scrisoare deschisă. 

    Intitulată ”10 motive pentru care nu sunt serios” scrisoarea deschisă postată pe pagina personală de Facebook a fermierului Paul Cristescu, arată toată lupta cu birocația și indiferența autorităților, pe care o duc zilnic fermierii.

    Concluzia fermierilor este una extrem de dureroasă pentru viitorul agriculturii din România: în această țară nu este loc de fermieri ”neserioși” iar mulți dintre ei deja au luat decizia de a dezvolta o afacere în afara granițelor.

     ”Declarația ministrului agriculturii Achim Irimescu pentru Agerpres: până în 15 octombrie vor fi rezolvate o parte din dosarele cu probleme, însă unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc aceşti bani, pentru că nu sunt serioşi.

    10 MOTIVE PENTRU CARE NU SUNT SERIOS

    1. Sunt neserios pentru că am investit în zootehnie. Am importat din Irlanda 50 vaci Aberdeen Angus de mare valoare genetică în anul 2013. 100.000 euro a fost doar investiția în vaci. Cred că vă dați seama că am investit și în grajd, tractoare, remorci, balotiere, etc.
    Daca eram serios stăteam dracului în banca mea, îmi luam o mașina de fițe, stăteam pe Dorobanți la terase, ca oamenii serioși (care nu încurcă treburile!!!)
    2. Sunt neserios pentru că, m-am bătut cu primarul și consiliul local pentru drepturile mele și ale cetățenilor comunei vis-a-vis de izlazul comunal pe care încasau și mai încasează în continuare subvenția fermierii cu geantă, adica cei cu crotaliile și pașapoartele în geantă. Și nu puțini bani, 400 euro/ha. Și pentru că sunt neserios, am primit în exploatare 122,5 ha pentru 153 bovine din totalul de 4400 ha. Legal trebuia să primesc 459 ha. Deci, pe dreptul meu legal de 336 ha încasează șmecherii: 336 ha x400 euro = 134.400 euro/an. Cu 153 animale și 122,15 ha de pășune, m-a amendat Apia că supra pășunez. Ca să scap de amendă a trebuit să fac dovada că mai cumpăr și alta mâncare. Deci la toata chestia asta, pierd 134.000 euro x 2 ani = 268,000 euro
    3. Sunt neserios pentru că în 2014 în loc să primesc 15.000 euro subvenția pe animale, APIA mă sancționează, un an mai târziu (2015) cu 14,700 euro. Mă găsește neeligibil când trebuie să-mi dea banii, după ce la momentul depunerii dosarului eram eligibil. La toata chestia asta, pierd 29,700 euro.
    4. Sunt neserios pentru că am militat pentru ca rasa Aberdeen Angus să fie crescută și de alți fermeri, am ajutat un fermier să-și cumpere cea mai bună genetică din Danemarca, de la cea mai bună fermă de reproducție. Pentru costurile mai mici de transport am împărțit un camion în două, jumătate din animele eu, jumătate el. Din greșeala danezilor și vacile lui au venit în TRACCES pe codul meu de exploatație. Am mers la DSV și le-am spus să îndrepte greșeala. DSV mi-a spus să fac eu formular de mișcare către celălalt fermier și să trimit camionul mai departe. Așa am făcut. După toată această mișcare, DSV-ul vine în control și îmi dă 12.000 lei amendă, că nu am ținut animalele celuilalt femier la mine în carantină. Pierd și aici 12000 lei ( cca 2700 euro.)
    5. Sunt neserios pentru că în 2015 , după ce n-am primit subvenția pe 2014 (cei 15.000 euro) care făceau parte din bugetul calculat pentru cheltuielile fermei, am fost nevoit să vând 9 vaci, să pot continua activitatea. Drept răsplată APIA m-a sancționat cu 28.106 euro, subvenția pe SCZ rasă carne și sancțiune multianuală de 11.000 euro, deci altă pierdere de 38.000 euro.
    6. Sunt neserios pentru că de 3 luni de zile fac naveta între : APIA REȘITA- APIA BUCUREȘTI-MADR. Fiecare din aceaste instituții zice că vina este a celeilate instituții și sunt plimbat așa de la una la cealaltă fără să se rezolve ceva.
    7. Sunt neserios pentru că aștept banii din decembrie și astăzi 09.09.2016 nu am încasat nimic în afară de avansul SAPS (5% din valoarea care trebuia s-o primesc și pe care o diminuați pe zi ce trece cu câte o sancțiune). Știți că ambele tractoare le am stricate de o lună si nu am bani să le repar? Știți că nu am reușit să fac un balot pentru iarnă de o lună de zile?
    8. Sunt neserios pentru că am creditorii la ușă și nu pot să le dau banii. Se bazează și ei pe declarațiile ministrului. Ce să creadă creditorii? De ce nu plătesc facturile pe: medicamente, sare, minerale, furaje, motorină, arende, etc, când comunicatele APIA spun de acum o lună că 96,5% din fermieri sunt plătiți?
    9. Sunt neserios pentru că am ajuns la gestul extrem de a face greva foamei de 2 ori, o dată în fața ministerului pe care îl conduceți (3 zile) și o dată în fața Guvernului din care faceți parte( 7 zile). Am ajuns la acest gest extrem din cauzele prezentate mai sus, dar, din păcate am ajuns la concluzia că orice guvern a fost, este și va fi, tot așa va fi.
    10. Sunt neserios pentru că din aceasta cauză, împreună cu câțiva fermieri, printre care și Costel Caraș, am hotărât (eu m-am hotărât 100%) . Locul nostru nu este aici, nu putem face parte din neamul serioșilor.
    Am luat legătura cu Suedia și Finlanda și așteptăm să vedem ce facilități avem ca investitori într-un stat de oameni neserioși”, este mesajul postat de frmierul Paul Cristescu.

    Paul Cristescu este un fermier bănățean care crește vaci de carne și care, alături de Costel Caraș, a stat mai multe zile în greva foamei la porțile instituțiilor responsabile cu plata subvențiilor.

    Iată care este declarația care i-a înfuriat pe crescătorii de animale. ” Punctual, pe ANT-uri (Schemele decuplate de producţie), din cei 262.000 de fermieri au fost autorizaţi la plată 251.000 de fermieri până la finele lunii august şi mai sunt de plătit în jur de 11.000, iar la SCZ-uri (Sprijin cuplat în sector zootehnic) mai sunt în jur de 3.000 de fermieri. Până în 15 octombrie vor fi rezolvate o parte din dosarele cu probleme, însă unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc aceşti bani, pentru că nu sunt serioşi”, a declarat şeful MADR pentru Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial