Creșterea albinelorŞtiri agricole

AVERTISMENT SUMBRU despre ANUL APICOL! Cum arată PRIMELE SEMNALE DIN STUPINE!

Avertisment sumbru despre anul apicol – primele semnale din stupinele românești abia ieșite din iarnă. Anul apicol 2017 se anunță catastrofal pentru crescătorii de albine, din cauza depopulării masive a familiilor la nivelul întregii țări. Și prognoza meteo pentru următoarea perioadă, cu ploi și vânt, nu poate fi decât una sumbră pentru sector, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Nu prea avem albine din cauza bolilor, a lipsei nectarului, dar și pentru că nu s-au făcut tratamente corespunzătoare deoarece nu au fost bani și am avut și condiții meteo nefavorabile. Practic, mai mulți factori au influențat depopulările și mortalitățile familiilor de albine, care au început din septembrie, dar care sunt și acum în primăvară. Situația diferă de la un județ la altul, însă o medie pe toată țara este undeva la 20-25%. Acum noi trebuie să dezvoltăm familiile de albine, trebuie să le dăm mâncare pentru că vremea permite și în rest…să așteptăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute cu vreme bună să putem valorifica în primăvară culesul de rapiță și de salcâm. Din păcate prognoza meteo este una destul de sumbră, cu ploi și cu vânt”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Acesta a precizat că în ultimii doi ani importurile de miere s-au intensificat, peste 30% provenind din țări precum Argentina, Mexic și China, dar la o calitate îndoielnică. “Pe rafturile magazinelor autohtone a apărut tot mai multă miere din țările non UE în ultimii doi ani. Se importă peste 30% din consum, este o situație catastrofală. Din păcate e o presiune mare în toată Europa, nu numai în România, pe calitatea mierii. Deși se produc în Europa 250.000 de tone de miere, se importă din afara Europei alte 200.000 de tone pentru că se consumă 450.000 de tone. Din datele pe care le avem 100.000 de tone vin din China, iar restul de 100.000 din Ucraina, Argentina și Mexic. Noi avem un proiect de lege în Parlament care ar trebuie să reglementeze clar de unde provine mierea și să nu se mai permită amestecurile, dar încercăm să facem demersuri și la alte forme asociative din Europa, la câteva sindicate mari și la COPA-COGECA (Organizația europeană a producătorilor agricoli n.r.) să modifice directiva 2001 care permite amestecul mierii. Avem suport și din Franța pentru că și apicultorii de acolo au aceleași probleme”, a explicat Fetea.

În 2016, producția de miere s-a înjumătățit față de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat efectivele de albine, apicultorii solicitând un ajutor de minimis pentru reducerea pierderilor. Deși le-a fost promis un ajutor de 15 lei pe stup, sprijinul nu a mai venit pentru că aceștia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat pagube.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Mai mult pe www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Nu stiu cum se anunta anul 2017, dar daca ne uitam in arhiva agrointel privind articolele despre apicultura din primavara sau toamna fiecarui an, vedem aceleasi vaicareli “aoleu ce an prost a fost”.
    Si eu sunt apicultor, dar nu inteleg ce este cu milogeala aceasta cu mana intnsa la Guvern(cu toate ca guvernele romaniei sunt conduse de la Bruxelles), sa cerem bani sau sume de minimis pentru nustiu ce pagube? Ca in orice domeniu, sunt ani mai buni, productivi si ani mai prosti. Avem ani buni? foarte bine, economisim si punem banuti cu care sa ne ajutam in anii care nu sunt buni. De unde vin banii acestia de minimis? Din buget. Bugetul se strange din banii contribuabililor. Daca un contribuabil fie el muncitor, inginer, economist, avocat, etc. cumpara un borcan de miere falsficat si poate si cu ceva urme de antibiotic in miere, ajunge sa se imbolnaveasca, lui cine ii da un minimis sa mearga la doctor?
    Parerea mea este alta, decat sa avem proiecte de cerut bani gratis de la Stat sa acoperim pagubele din apicultura din cauza anilor nefavorabili, mai bine facem priecte de a sugera guvernului sa adopte politici protectioniste privind importul de produse apicole, prin taxe vamale mari astfel incat pretul mierii de pe piata interna sa fie sub pretul de import. Dar cum statul roman se pare ca este aservit agenturilor straine, acest lucru este cam greu de facut.
    Si apoi nu ne obliga nimeni sa alegem meseria de apicultor.

Scrie un comentariu