Recomandările lui George Stanson (Case IH) pentru pierderi minime la recoltarea porumbului
Gabriela Gimbășanu -Pierderi zero la recoltarea mecanizată a porumbului! O nevoie a fermierilor pe care companiile care produc combine de recoltat încearcă să o satisfacă investind în cercetare și căutând cele mai bune soluții. La acest moment, deși nu putem vorbi de garanția unor pierderi nule la boabele de porumb, putem vorbi însă se pierderi ce tind spre zero și mai ales de boabe recoltate în stare perfectă, ceea ce contează foarte mult pentru agricultorii care produc și sămânță.
Pentru a afla care sunt aspectele importante la care fermierii trebuie să fie atenți în campania de recoltare a porumbului, am stat de vorbă cu George Stanson, business manager al Case IH&Steyr România.
”La porumb, cel mai important lucru este hibridul pe cale îl alegi.Când investești într-o varietate, într-un hibrid care se pretează foarte bine la recoltatul mecanic, deja pierderile scad direct proporțional. Dacă, în schimb, folosești, porumbul pe care l-ai avut în hambar în ultimii 20 de ani și îl bagi în continuare în pământ, acel porumb este consangvinizat. El a fost obișnuit să fie recoltat cu mâna și aruncat în căruță. Așa că numărul unu: este vorba despre sămânță și hibrid în sine”, a vorbit specialistul.
Ca reprezentant Case IH în România, George Stanson cunoaște foarte bine piața combinelor între care cele roșii distribuite prin Titan Machinery sunt recunoscute ca având cele mai bune performanțe la recoltarea porumbului. ”Trecând de la hibrid la partea tehnică, numărul doi pentru a avea pierderi minime la recoltare este ca mecanizatorii trebuie să știe că o pregătire corectă a combinei se face din timp și nu cu două zile înainte să înceapă recoltatul”, explică Stanson precizând că ”poate apărea orice fel de problemă și nu ai timp să o rezolvi pentru că tu ești obligat să intri în câmp”.
Referitor la combină, mentenanța acesteia trebuie să aibă prioritate, cu atât mai mult cu cât ea deservește acum recoltarea mai multor culturi și, implicit, este folosită în mai multe campanii. ”Noi avem niște combine cu mentenanță foarte, foarte redusă și chiar am încercat să înlocuim marea majoritate a curelelor și a rulmenților. Ceea ce este foarte important este ca operatorul să cunoască toate facilitățile pe care le oferă combina astfel încât pierderile să se reducă până aproape de zero. Ultimul lucru este foarte simplu: combina noastră (case IH – n.r.) a fost vândută, când a fost inițial fabricată, pentru porumb, așa că dacă există în momentul de față cineva care are curaj să se întreacă cu noi la recoltarea porumbului, este foarte greu să fim învinși”, a precizat George Stanson pentru Agrointeligența.
Nu doar pierderile ar trebui să îi preocupe pe fermieri, ci și procentul de spărtură. ”Avem situații în care pierderile la porumb tind spre zero. Însă nu doar pierderea este importantă, este vorba și despre cantitatea de spărtură din tanc, pentru că ele merg mână în mână. Astfel, noi am creat un set care poate fi luat în portbagajul unei mașini de către orice fermier. Își pune probele din fiecare cultură și își dă seama singur că spărtura din tacul lui este redusă spre zero”, vorbește specialistul despre cum se poate verifica gradul de spărtură la cules.
Pentru o recoltare eficientă, George Stanson subliniază că principiul de bază este ca operatorul să știe ce are de făcut sau să cheme specialistul să îi regleze combina pentru orice fel de cultură. ”La ambele, noi excelăm pentru că ne-am gândit foarte mult la aceste aspecte. Elementul spargeri este foarte important pentru producătorii de sămânță pentru că 5% spargeri în tanc pentru un porumb care merge la furajat înseamnă un cuantum financiar, dar 5% spargeri în tanc la sămânță este altă chestiune: producția următoare va pierde din start 5% pentru că bobul acela nu germinează”, explică business managerul Case IH&Steyr România.
În momentul de față, prin Titan Machinery România, combinele Case IH răspund tuturor nevoilor fermierilor români, indiferent de suprafețele pe care aceștia le lucrează. ”Noi acoperim întreaga paletă – avem combine pentru toate fermele. Avem, spre exemplu, cea mai mică combină a noastră – 5140, dar avem aceeași combină Axial-Flow, dar modelul 9240 care satisface fermieri ce recoltează 20.000-30.000 de hectare pe an”, explică cel care reprezintă constructorul american în țara noastră.
În afară de combină, hederul este esențial. ”Nu numai combina este importantă, ci capacitatea de captare a hederului modern care este infinit mai bună decât a fost vreodată. Nu poți să produci o cultură de grâu de 10 tone și să recoltezi cu o tehnologie de heder învechită. Pentru că pur și simplu acel heder nu face față, el fiind gândit în vremea când în standard erau producții de 2,5 tone la hectar”, explică Stanson. ”Noi ne-am îndepărtat de sistemul de recoltat convențional acum 30 de ani, când am decis să investim toți banii în cercetare pentru a construi combina viitorului. Cele mai importante elemente aici sunt viteza de recoltare în lan – nimeni, dar absolut nimeni nu atinge viteza noastră de recoltare din lan pentru că noi am eliminat toate piedicile, iar sistemul centrifugal cu un rotor îți conferă posibilitatea să mergi cu cea mai mare viteză în lan și să reduci fereastra de lucru”, vorbește George Stanson, subliniind că sunt și alte aspecte pe care s-au concentrat combinele Case IH, așa cum sunt capacitatea de tocare și confortul operatorului, un aspect considerat ”un moft” de alți constructori, dar care cântărește mult pentru sănătatea omului care stă 12 ore în combină, pe câmp.