• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! REFERENDUM PENTRU PĂMÂNT ROMÂNESC! Comitetul de Inițiativă – ACT OFICIAL LA NOTAR!

    Daniel Befu -

    ACT OFICIAL LA NOTAR pentru modificarea Constituției și protejarea pământului românesc! Astăzi, 14 septembrie 2016, este o zi istorică: ziua în care, la Timișoara, s-a constituit și s-a întrunit Comitetul de Inițiativă prin care se demarează adunarea de semnături pentru introducerea în Constituție a ceea ce înseamnă teren ca pământ – patrimoniu național, și de reglementare a pieței funciare în funcție de acest caracter al terenului.

    ”La negocierile noastre cu Uniunea Europeană pământul nostru a fost trecut ca și marfă și se tranzacționează și se tratează ca atare. Comitetul respectiv, unde va participa și președintele de Federației Naționale Pro Agro (Emil Dumitru – n.r) și fermierul Dimitrie Muscă. Ceea ce este important este faptul că în fața notarului acest Comitet își asumă responsabilitatea pentru a începe demersul în vederea strângerii de semnături, cele 500.000 pentru a putea determina modificarea Constituției pe acest domeniu”, a declarat ieri, marți, în exclusivitate pentru Agrointeligența Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și vicepreședinte ASAS.

    Agrointeligența a fost prezentă astăzi la oficializarea actului prin care, la notar, s-a constituit Comitetul de Inițiativă. La eveniment au luat parte Dimitrie Muscă de la Curtici, din județul Arad, alături de președintele Pro Agro, Emil Dumitru. Acțiunea, prima de acest fel din istoria recentă a României a fost inițiată de mișcarea Focul Dacic condusă de Ioan Toroican, fondator și președinte. Acesta din urmă a rostit cuvântul de deschidere al evenimentului care își dorește să declanșeze procedura de modificare a Constituției, pentru a limita accesul străinilor la achiziția de terenuri agricole pe teritoriul României.

    14374678_10154396639968190_1152860791_o

    ”Aceasta este prima întâlnire a comitetului de inițiativă care va declanșa în per următoare, în esență, care va declanșa, dacă ne vom mobiliza, o schimbare fundamentală în agricultură. Eu chiar cred în reușita acestui referendum și cred că este absolut necesar. Orice am face în țara asta de acum înainte, dacă nu ne vom pune sub protecție resursele naturale, facem degeaba. Dacă le vom lăsa de izbeliște, totul va fi în zadar. Dați-mi voie să dau citire textului proiectului de lege, prin care dorim să modificăm articolul 44, alineatul 2, din constituția României. Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege indiferent de titular, cetățenii străini, apatrizii și pers juridice străine ori care nu au capital integral românesc, nu pot cumpăra, concesiona și arenda terenuri agricole pe teritoriul României. Prin excepție, cetățenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine, ori care nu au capital exclusiv, pot concesiona și închiria, prin lege organică numai terenuri care au utilizarea construcții civile, comerciale, industriale. Avem o datorie sacră față de această națiune, față de cei de astăzi și față de cei de mâine. Nu putem să condamnăm generațiile viitoare și să rămânem la fel de ignoranți cum am fost până acum. Trebuie să ne asumăm greșelile, să spunem: asta a fost, de acum înainte mergem împreună. Suntem de acord să ne constituim în comitetul de inițiativă pentru modificarea Alineatului 2, din Articolul 44 al Constituției României. Noi azi vom constitui în mod egal acest Comitet de Inițiativă și vom susține modificarea Constituției conform proiectului nostru. După ce vom semna acest document, cel care va fi împuternicit azi, va merge să îl depună la Consiliul Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ de pe lângă Parlamentul României este doar consultativ. După 30 de zile vom primi avizul Consiliului Consultativ, decizia urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. De la data publicării în Monitorul Oficial, avem la dispoziție 6 luni să strângem 500.000 de semnături în 22 de județe. Avem o strategie pentru strângerea acestor semnături: fiecare membru al inițiativei va deveni coordonator în teritoriu al acestei acțiuni de amploare. Vrem ca în toate orașele reședință de județ să facem acțiuni, iar autoritățile vor fi obligate să ne pună la dispoziție mai multe lucruri, însă minim câte un spațiu în fiecare oraș, unde să ne desfășurăm activitatea în vederea pregătirii referendumului”, a declarat Ioan Toroican, fondator și președinte Focul Dacic.

    img_7902 img_7867 img_7879 img_7897 img_7935

    Proiect de lege pentru modificarea art. 44 alin. (2) teza a II-a din Constituția României

    Forma actuală a art. 44 teza a II-a din Constituția României

    „Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală”.

    Forma propusă a art. 44 teza a II-a din Constituția României…

    „Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, pădurilor şi a apelor, nu le pot arenda, concensiona, închiria.

    Prin excepţie, cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc, conform legii organice, pot concesiona, închiria, numai terenuri care au destinaţia construcţii civile, comerciale, industriale”.

    De ce este important ca pământul să devină patrimoniu național?

    ”Odată transformat pământul în bun de patrimoniu național, vorbim de un bun care nu mai poate fi vândut așa cum vrei. În Franța există această liberalizare a pieței funciare și cu toate astea acolo se cumpără teren foarte greu. Prin această schimbare de Constituție se urmărește și întărirea unor comunități rurale, pentru ceea ce înseamnă formare zonei economice în agricultură, a patrimoniului. Ca să nu mai vorbim și de ceea ce înseamnă dezvoltarea arendei. Arenda este cea care îți dă o valorificare economică mai bună a pământului, dar în același timp îți păstrează și lumea în zona ruralului”, explică pentru Agrointeligența prof. dr. Valeriu Tabără.

    Cum se poate revizui Constituția?

    Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. În cazul cetăţenilor care iniţiază revizuirea Constituţiei, aceștia trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

    Conform Constituției României, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

    Nu pot forma obiectul revizuirii, dispoziţiile Constituţiei privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

    Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

    IMPORTANT: În curând pe AGROINTELIGENȚA –  www.agrointel.ro vom prezenta modul în care se strâng semnăturile de susținere pentru revizuirea Constituției în sensul protejării pământului românesc!

    Vom reveni cu detalii și imagini de la evenimentul care are loc în premieră în România și care este demarat de către fermieri și nu numai!


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!