• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • UE vrea o distribuire corectă a marjelor de profit pe lanțul alimentat. Retailerii mai puțin și fermierii mai mult!

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat, în 13 septembrie 2016, la reuniunea informală a miniştrilor agriculturii şi pescuitului – AGRIFISH, ce s-a desfăşurat la Bratislava, Slovacia.

  Principalul obiectiv al acestei reuniuni a vizat întărirea poziţiei fermierilor pe lanţul de producţie, panelul de discuţie fiind structurat pe trei părţi – organizarea producătorilor din agricultură şi cooperarea verticală pe lanţul de producţie, transparența pieței și o distribuire corectă a marjelor de profit pe lanțul alimentar şi practici comerciale neconcurențiale.

  În cadrul întâlnirii s-a încercat identificarea de soluţii pentru a îmbunătăți politica agricolă în aşa fel încât fermierii să se poată organiza mai bine în forme asociative pentru a fi mai puternici în relaţiile cu marii retaileri. De asemenea, s-au căutat măsuri care trebuie implementate la nivel european pentru a avea transparenţă pe întregul lanţ de producţie.

  ”Pentru atingerea obiectivului de transparență a pieței la nivelul lanțului agroalimentar, este necesară o analiză integrată, care să cuprindă fiecare verigă din cadrul lanțului. Analiza ar putea cuprinde estimarea capacităților de producție, transport, distribuție și comercializare a produselor agroalimentare la nivel de sector. Sunt necesare analize de eficiență și productivitate la nivelul verigilor lanțului alimentar, cât și la nivel de sector, pentru identificarea oportunităților de echilibrare a costurilor, aceste conducând la obținerea unor prețuri competitive și reale pentru produsele agroalimentare, care să corespundă cerințelor consumatorilor dar să și respecte condițiile de mediu. Este necesară echilibrarea balanței costurilor și prețurilor de – a lungul lanțului agroalimentar”, a declarat ministrul Achim Irimescu, referindu-se la situația din România

  Totodată, ministrul a adăugat că este necesară instruirea fermierilor și procesatorilor mici și mijlocii prin intermediul ghidurilor de bune practici, în vederea asocierii. Se identifică nevoia acestora de cunoștințe în domeniul legislației, economiei și a marketingului produselor agroalimentare. În opinia sa, transparența prețurilor pe lanțul agroalimentar poate fi atinsă prin implementarea noilor tehnologii din domeniul IT, prin dezvoltarea burselor de mărfuri și a licitațiilor, prin monitorizarea mai atentă a pieței – crearea unor organisme independente și nonguvernamentale de tip – observatorul prețurilor, care pot furniza analize și studii.

  bh-dsc_5629

  La începutul acestui an, DG Agri a creat un grup de lucru creat din 12 experţi (The Task Force) – profesori universitari, manageri  din cadrul unor mari companii de retail, fermieri etc- care se întâlnesc periodic pentru a găsi acele soluţii necesre pentru a creşte puterea fermierilor în cadrul lanţului alimentar. Acest grup de lucru are misiunea de a elabora, până la sfârşitul acestei toamne, un raport final cu privire la situaţia din piaţă care să includă şi recomandări concrete de politici şi iniţiative legislative pe acesată temă.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Hibrizii PIONEER câștigă încă o dată concursurile de productivitate din SUA! APIA: Cine sunt fermierii obligați să dea înapoi banii din subvențiile încasate! Focar de Bluetongue în România! Virusul – confirmat la bovinele dintr-o gospodărie!

  Ultimele știri

  MADR: Banii alocați pentru plata fermierilor prin APIA și AFIR Marcoser: Sfaturi complete pentru cultura de castravete Cum asigurăm necesarul de apă al găinilor pe timpul iernii