• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • După 8 ani, România pot face din nou comerț intracomunitar și export cu porci vii!

  agrointeligenta.ro -

  O veste mult-așteptată de fermierii români! O decizie care trebuia luată acum mai mult timp în urmă și care, în final, a venit pentru a face dreptate și agriculturii românești! Anunțul a fost făcut astăzi și va ajuta enorm unul dintre sectoarele aflate în criză: creșterea porcilor! Într-un final, UE și-a dat acordul ca România să reia exportul de suine vii!

  În urma schimburilor de informații și a motivației din expunerea delegației ANSVSA la reuniunea din 13 – 14 septembrie 2016 a Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF), secțiunea Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, de la Bruxelles, s-a decis ca fermele comerciale de creștere a porcilor din România pot face comerț intracomunitar și export cu porci vii.

  După opt ani de restricţii, fermele comerciale de creştere a porcilor şi unităţile de procesare carne de porc vor putea să-şi valorifice producţia de porci vii și de carne de porc în mod liber și egal cu toți producatorii din statele membre UE, anunță Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.

  ”Este rezultatul unui efort îndelungat din partea fermierilor, a medicilor veterinari din sectorul suin, a autorităților sanitare veterinare centrale și locale de a respecta condiții de biosecuritate și supraveghere în creșterea și circulația porcilor în tot sectorul suin, în mod special în fermele comerciale, a aplicării unor programe personalizate sau la nivel naţional privind identificarea şi circulaţia porcilor, biosecuritatea, protecţia porcilor în ferme şi trasabilitatea cărnii de porc”, arată președintele APCPR, Ioan Ladoși.

  Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România salută decizia autorităţilor sanitare veterinare europene de a aproba comerţul intracomunitar și exportul de porci vii din exploatațiile comerciale. Se recunoaște respectarea normelor sanitare veterinare, așa cum a rezultat și din ultimele verificări ale autorităților europene și se dă posibilitatea fermierilor din sectorul comercial de creștere a porcilor să beneficieze de oportunități de piață în momente critice care apar, tot mai des, în piața europeană a cărnii de porc.

  Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România spune că a avut o foarte bună colaborare cu conducerea MADR și ANSVSA, cu care s-a întâlnit de mai multe ori pe tema modificării Deciziei CE 764/2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre și, prin eforturi comune, s-a finalizat un program susținut de eradicare a pestei porcine clasice.

  ”Felicităm autoritățile statului şi deopotrivă fermierii care au reuşit să convingă la toate verificările şi la toate prezentările din acest an că, în România, fermele comerciale de creştere a porcilor își menţin standarde sanitar veterinare de nivel european, iar supravegherea, monitorizarea şi controlul în sectorul cărnii de porc este o garanţie pentru procesatorii, comercianţii sau consumatorii din orice ţară”, se mai arată în comunicatul de presă.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Preț miei de Paște 2021. Cât va costa în acest an kilogramul de carne de miel Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu!

  Ultimele știri

  Fonduri europene 2021. MADR: Sesiune de proiecte cu o alocare de 10 milioane de euro APIA – subvenție trimestrială: 1 februarie – termen limită pentru depunerea cererilor! Când începe APIA plata ANT la bovine şi ovine! Anunțul premierului Cîțu pentru fermieri!