Analize de piaţăCulturi profitabileIMPORTANTŞtiri agricoleViaţa la ţară

Analiză Timac Agro România: Culturile de toamnă au adus cele mai mari satisfacții în acest an în privința producțiilor

Cele mai profitabile culturi agricole și evoluția pieței agricole în 2016 sunt subiectele centrale ale unei analize realizate de către Marius Marica, Director Marketing în cadrul Timac Agro Romania.

Într-un mediu competitiv în care fiecare țară vrea sa performeze în domeniul agricol, doar doi parametri sunt importanți – prețul de vânzare al producției și productivitatea pe hectar.

În privința prețului, intervenția oricărui producător, fie el doar un simplu fermier, un grup de producători sau chiar o țară, este nesemnificativă la nivel mondial. Lucru îmbucurător este că bazinul Marii Negre devine o piața din ce în ce mai vizibilă și mai interesantă pentru traderi astfel încât am avut, în acest an, situații in care cotația grâului la Marea Neagră a fost mai bună decât cea de pe piața Matif.

Când nu poți influenta prețul nu îți rămâne să rămâi competitiv, într-un simplu calcul economic, decât să mărești productivitatea pe hectar sau calitatea producției care poate duce eventual la obținerea unui preț mai bun.

În privința productivității, România începe să facă pași semnificativi în ultimii ani.

rapita
Cultură de rapiță

Rapița – probabil cea mai profitabilă dintre culturile mari în România în ultimii 5 ani. Producția în 2016 totală este estimată de Eurostat la 1,51 mil tone clasând România, pentru prima dată în istorie, între principalii 10 producători mondiali de rapiță iar anul 2016 este cel mai bun an ca și producții în ultimii 5 ani (estimarea Eurostat 2,8 tone/ha la doar 200 kg/ha diferență fata de media UE de aproximativ 3 tone/ha).

productie-de-rapita-romania

grau
Cultură de grâu

Grâul – avem un an de excepție cu producția totală estimată la peste 8.2 milioane tone ceea ce echivalează cu cea mai mare productivitate/ha din ultimii 5 ani de aproximativ 4 tone/ha. Chiar dacă nu s-a reușit păstrarea unor parametrii calitativi superiori în toate zonele tarii, depășim procentual Franța al cărui grâu panificabil este estimat să nu depășească 45% din producția totală din acest an.

corn-starch-vegetable_eb6be91f7a4ed7ab
Recoltă de porumb

Porumbul – chiar dacă afectat de secetă în unele regiuni ale României se va închide conform estimărilor Bursei Agricole la aproximativ 8,5 milioane tone ceea ce duce la o productivitate/ha superioară anului anterior cu peste 400 kg/ha. 3,5 tone/ha în 2016 ( estimat) comparativ cu 3,1 tone/ha în 2015.

Legat de investiția/ha, fermierii care au investit masiv în acest an pe aceasta cultură așteapta producții de peste 10 tone. Conform calculului de mai jos, rentabilitatea investiției la cultura de porumb este cu atât mai mare cu cât se investește mai mult!

costuri-la-hectar

71590
Lan de floarea-soarelui

Floarea soarelui duce în fiecare an România în top 3 al producțiilor la nivel de Uniune Europeană. Dacă anul anterior am reușit să surclasăm principalul producător de floarea-soarelui – Franța, anul acesta se estimează că vom produce mai mult decât în 2015 – 2 milioane tone comparativ cu 1,75 milioane tone în 2015 ceea ce ar putea să ne mențină și în acest an pe primul loc în UE.
O sinteza a cifrelor prezentate anterior duce la următoarea concluzie:

productivitate-la-hectar

Sursa: Eurostat

Productivitate medie la hectar, însumată pe principalele 4 culturi din Romania a crescut cu 50% în ultimii 4 ani  – de la aproximativ 8/tone/ha în anul 2012 la 12 tone/ha având ca principale motoare de creștere culturile de toamnă.

Explicația acestei creșteri poate avea o anumita legătură și cu evoluția meteo din România în ultimii ani, dar principalul factor de creștere îl constituie conștientizarea de către fermieri a faptului că doar investind mai mult și mai inteligent pe hectar pot câștiga mai eficient.

În această idee, soluțiile de nutriție Timac Agro au fost probabil în ultimii ani principalul motor de eficientizare pe partea de fertilizare a principalelor culturi.

Conluzionând informațiile anterioare:

  • Investim în agricultură mai mult față de acum 5 ani și productivitatea a crescut cu 50%.
  • Culturile de toamnă au adus cele mai mari satisfacții în acest an în privința producțiilor.
  • Culturile de primăvară, chiar dezavantajate în anumiți ani de factorii meteo, dau satisfacție atât timp cât investiția pe hectar crește.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!