• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoare pentru salvarea sectorului de creștere a albinelor

    Roxana Dobre -

    APEL pentru salvarea apiculturii! În contextul unui an dezastruos din punct de vedere al producției de miere și cu o cerere din ce în ce mai mică de pe piața externă, un crescător de albine din Prahova face un apel către autorități pentru a salva acest sector care se află în ”degringoladă”. O mare problemă pentru apicultori rămâne folosirea neonicotinoidelor mai ales acolo unde fermierii nu anunță că au aplicat astfel de tratamente! 

    Mărirea suprafețelor unde nu se folosesc neonicotinoide, cum ar fi lucerna, sparceta, facelia, pe de o parte, iar pe de altă parte folosirea în cazul culturilor de floarea-soarelui de semințe netratate, nu cu autopolenizare cum se practică, ci care să permită tocmai albinei să realizeze polenizarea necesară, este propunerea apicultorului Traian Dobre care presupune un minim efort de salvare a sectorului. ”Din discuțiile purtate cu personalități, dar și cu apicultori simpli, anul acesta mortalitățile la albine au fost foarte mari, atât la rapiță cât și la floarea-soarelui. Sunt apicultori care deplasați la floarea-soarelui după culesul la tei, au avut ghinionul să piardă 80-90% din populația de albine a familiilor deținute. Pe de o parte aceste tratamente nu sunt declarate, pe de altă parte foarte mulți fermieri gonesc apicultorii sosiți pentru o săptămână tocmai să ajute agricultura prin polenizare, motivul real fiind tocmai acela că au executat tratamente interzise și nu aveau voie. Sunt totuși metode și proceduri prin care agricultura ar putea fi ajutată”, a comentat Traian Dobre, apicultor din Băicoi, Prahova și unul dintre cei mai cunoscuți exportatori de miere românească.

    Acesta spune că adresat o scrisoare la peste 20 de Direcții Agricole, pentru a lua măsuri ca, măcar în perioada dintre salcâm și tei să facă ”ce fac alții din jur (Ungaria, Polonia, Slovacia etc)”.  ”Este vorba de cultura de facelia, dar nu în derâdere sau pe suprafețe total improprii și altor plante. La acest moment pot să vă spun doar atât că, a venit momentul ca apicultorii să fie uniți, și aplicând legea noastră și cea europeană să-și ceară drepturile, chiar dacă se vor lupta și 2-3 ani în acest sens. Sperăm sincer ca apicultorii să difuzeze aceasta scrisoare în cât mai multe direcții și cu ocazia întâlnirilor ce vor avea loc să-și spună cu tărie punctul de vedere pentru luarea unor măsuri”, subliniază apicultorul.

    Agricultura românească, pasibilă să plătească depăgubiri de 12.500.000 de euro?

    Traian Dobre mai atrage atenția în scrisoarea înaintată Direcțiilor Agricole și că nu este departe momentul când apicultorii, care sunt deja organizați în grupări, federații  vor cere despăgubiri uriașe agricultorilor, ce nu înțeleg să procedeze conform legislației europene. ”Credem că, în compensare, toată agricultura românească ar trebui pe de o parte să dea asigurări, că nu se vor mai folosi insecticide, produse toxice albinei, pentru că acestea sunt și normele europene, iar pe de alta parte că, apicultorii în perioada sfârsitul lunii mai – 20-25 iunie au unde staționa la asemenea lanuri pentru a obține producție sau cel puțin întreținerea albinelor și acest lucru să se garanteze pentru minim 5-10 ani de acum înainte. Faptul că se întâlnesc din ce în ce mai multe multinaționale sau ferme de 1000-3000 hectare, iar fermierii au o comportare neadecvată în raport cu apicultorii, credem că se înțelege la toate nivelurile că este total nepermis sau nerecomandat și poate îmbrăca inclusiv aspecte penale.  Un singur apicultor, dacă pierde însă 100 de familii într-un an, aceasta pierdere înseamnă:

    100 fam. x 100 euro…10.000 euro
    100 fam. x 50 kg/fam x 3 euro/kg …15.000 euro
    Total/apicultor: 25.000 euro

    În cazul în care asemenea reclamații ar fi făcute de numai 500 de apicultori în anul viitor, ar însemna ca agricultura românească să plătească frumoasa suma de 12.500.000 euro”, mai avertizează apicultorul prahovean.

    Acesta atrage atenția și asupra problemelor pe care au putea să le întâmpine apicultorii care produc bio și care din cauza pesticidelor ar putea fi acuzați pe nederept că mierea lor nu respectă regulile.  ”Mai mult, rog să rețineți că începând din acest an, există perspectiva ca produsele apicole obținute în condiții bio să fie plătite cu 30-50% mai mult, ca cele convenționale. Pentru știința dvs și a fermierilor existenți în România, dacă 50% din producția țării s-ar vinde în condiții bio, respectiv 7.500 tone anual, ar rezulta o plus valoare de cel puțin 25 – 30 milioane anual, din producția bio. Ce credeți însă că se va întâmpla cu cei ce declară producții bio și vor fi depistați. Situația cărnii de cal și a firmei Brădet va fi floare la ureche”, mai spune Traian Dobre.

    Cultivarea faceliei ar fi extrem de benefică pentru apicultori

    În apelul său, Traian Dobre le pune în vedere autorităților și agicultorilor care sunt beneficiile cultivării de facelia. ”Personal am testat până acum, în ultimii 6 ani, de 4 ori cultivarea de facelia. După cum se știe, planta nu necesită lucrări costisitoare, ci doar aratul de toamnă care se face la orice plantă, discuirea de primăvară și însămânțarea, tratamentul la momentul când planta ajunge la circa 10 cm cu ierbicide necesare distrugerii burienilor dicotiledonate, respectiv recoltarea propriu-zisă. Aceasta, după coacerea seminței, pentru firmele care o vor face, are avantajul că vor deține în anul următor sămânța necesara extinderii culturii și chiar vânzare mai departe. În stare semi uscată planta poate fi folosită inclusiv ca furaj pentru animale (în acest caz după sistemul folosit și pentru cocenii de porumb). Pentru cosirea la momentul când mai există doar 10% din floare, planta se constituie un important furaj pentru animale, ca și lucerna. În plus, facelia este un excelent ameliorator al solului, deoarece îmbogățeste solul respectiv cu azot natural și ca plantă meliferă asigură între 400-800 kg miere la hectar dacă se cultiva și în sole, cel puțin pe 30-50 de hectare de fermă, sau chiar mai mult”, descrie apicultorul cultura care ar putea salva albinele.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”