• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Federația Națională Pro Agro trage un semnal de alarmă: ”Producătorii români sunt obligați să vândă sub costul de producție”

    Gabriela Gimbășanu -

    Activitatea marilor rețele comerciale în România! Un subiect care aprinde ample dezbateri de fiecare dată când este adus în discuție. În ciuda faptului că Legea 231/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost modificată, marile rețele comerciale par să ignore complet noile reglementări și în lipsa unor norme de aplicare, comerțul în România pare că nu a suferit nici o modificare, spun fermierii. 

    Federația Națională Pro Agro s-a decis să ia atitudine față de lanțurile de magazine care face comerț în România și a înaintat o notificare conducerii companiilor, prin care încearcă să le explice acestora că modul în care au înțeles să facă comerț în țara noastră este total greșit și încalcă legislația în vigoare, reflectând practici abuzive ale marilor rețele comerciale.

    Cadrul legislativ a fost modificat având în vedere situația dificilă în care producătorii romani au ajuns ca și consecință directă a practicilor abuzive ale marilor magazine. În acest sens, legea interzice în mod expres facturarea de către magazin a oricărui tip de taxă sau serviciu, ori marile rețele, speculând poziția dominantă, au ales să calculeze contravaloarea taxelor și serviciilor în discounturi impuse unilateral. Această situație nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns în situația în care producătorii sunt forțați să vândă sub costul de producție, practică interzisă în mod expres de legislația în vigoare. Pentru aceste motive solicităm în mod ferm ca legislația în vigoare să fie respectată, respectiv prețul de vânzare către consumator să fie suma prețului de achiziție al produsului și adaosul comercial, fără orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producătorul în situația anterioară modificărilor legislative”, se menționează în comunicatul Pro Agro.

    Potrivit sursei citate, niciuna dintre prevederile legale în favoarea producătorilor nu a fost respectată de condiţiile comerciale impuse de cumpărător. Astfel, organizaţia precizează că termenul de maxim 7 zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri în sarcina producătorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vândute.

    De asemenea, conducerea Federației Naționale Pro Agro afirmă că obligativitatea efectuării recepţiei la momentul livrării este nerespectată având în vedere că marile magazine îşi rezervă dreptul de a returna eventualele neconformităţi oricând iar obligativitatea stabilirii de penalităţi în oglindă pentru nelivrare la termen şi neplata la termen este nerespectată prin introducerea unor noi sancţiuni în cuantum extrem de mare.

    Dacă practicile abuzive nu se vor opri, ne vom vedea puși în situația de a sesiza organele în drept, cât și de a solicita eliminarea societății dvs. dintre semnatarele codurilor de conduită la nivel local sau european la care ați aderat. Abordarea filialei dvs. în raport cu producătorii, în general, dar mai ales ca urmare a modificării cadrului legislativ nu este conform practicilor de etică specifice și asumate de societatea dumneavoastră”, mai precizează sursa citată.

    Companiile vizate de comunicatul de presă transmis de Federația Națională Pro Agro sunt: Rewe Group; Auchan France; Carrefour France; Cora France; Kaufland Germany; Ahold Delhaize; Metro Germany; Enterprise Investors și Trans Gourmet.


    Te-ar mai putea interesa

    Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone” Micii fermieri – minimis de 15.000 euro/fermă pentru achiziția de utilaje agricole. Cererile, până pe 31 iulie CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă!

    Ultimele știri

    Plantagro a intrat în semi-insolvență. Fermierii care au de încasat nu mai pot executa momentan firma de inputuri și cereale MADR: Ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartof – tăiate de la plată în acest an! Lege în vigoare: Proprietarii de căruțe, obligați să le ”înmatriculeze”. Plăcuțele se cumpără de la Primărie