• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERI ȘANTAJAȚI DE PRIMĂRIE: ”Funcționarul a refuzat să-mi elibereze adeverința pentru că nu am plătit impozitul”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermieri penalizați de APIA! Fără nici o vină, un grup de mici fermieri din comuna Sânzieni, județul Covasna vor fi penalizați de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru că nu au reușit să-și depună la timp cererea unică aferentă anului 2016. Agricultorii nu s-au putut încadra în termenul limită pentru că primăria din localitate a decis că eliberarea adeverințelor pentru APIA se face cu condiția ca fermierul să-și achite toate taxele și impozitele datorate.

    Acesta este un abuz din partea autorităților locale, mai ales că în Ordinul de ministrul nr. 234/2016 este specificat foarte clar că, eliberarea adeverințelor pentru APIA de către primărie nu este condiționată de achitarea taxelor locale. Chiar dacă există această specificare clară în legislație, se pare că primăria din Sânzieni continuă să le solicite fermierilor să-și achite obligațiile fiscale înainte de a-și primi adeverința cu ajutorul căreia își pot înscrie suprafețele lucrate la APIA.

    Sandor Stercer este un mic fermier din comuna Sânzieni, județul Covasna. În cadrul microfermei de familie Sandor deține un efectiv de 14 bovine de lapte din rasa Bălțată Românescă încrucișat cu Red Holstein, din care 8 sunt efectiv pe producție, și lucrează 11 hectare de teren pe rază a două localități: Sânzieni și orașul Târgul Secuiesc. În timp ce primăria din Târgul Secuiesc nu i-a condiționat cu nimic eliberarea adeverinței, cei de la Sânzieni au fost de acord să-i elibereze adeverința abia după ce și-a achitat obligațiile fiscale pentru anul în curs.

    sandor-stercer
    Fermierul Sandor Stercer crește vaci de lapte și produce brânzeturi după rețete artizanale

    ”Fermierii din comuna noastră se confruntă în fiecare primăvară cu o problemă cel puțin ciudată. Atunci când trebuie să mergem să depunem cererea la APIA și mergem la primărie să solicităm eliberarea adeverinței, cei de acolo condiționează eliberarea adeverințelor cu plata impozitelor locale, în ciuda faptul că acest lucru nu este legal, ci reprezintă un abuz. În ciuda faptului că există această prevedere clară în ordinul 619/2015, funcționarul primăriei nu vrea să elibereze aceste adeverințe decât după ce plătim impozitul. În comuna noastră sunt colegi fermieri care nu au reușit să depună cererea unică e plată la timp și au înregistrat întârzieri. Asta înseamnă penalități de 1% pe zi. Dacă de exemplu avem un fermier care are de primit de la APIA 10.000 lei și a înregistrat 20 de zile întârziere, cu o penalitate de 1%, fermierul a pierdut 2.000 de lei, din cauza funcționarului de la primărie. Această problemă trebuie clarificată pentru că în fiecare an asta se întâmplă”, a declarat pentru Agrointeligența Sandor Stercer, un mic fermier din comuna Sânzieni, județul Covasna.

    Fermierii se simt șantajați de funcționarii primăriei

    Potrivit fermierului, situația din comuna Sânzieni nu este una izolată, sunt și alte comune care practică același ”șantaj” pentru a-i obliga pe fermieri să-și achite obligațiile către bugetul local, în ciuda faptului că, această condiționare este în afara legii.

    ”Nu mi se pare în nici un fel logică această solicitare, cu toate că nu este nici singulară, sunt și alte comune care practică acest șantaj. Dacă cineva are probleme financiare și nu reușește să plătească acele impozite, atunci când are nevoie de adeverință riscă să rămână fără subvenție. Fermierii care nu își plătesc la timp impozitul, oricum plătesc penalități. De exemplu, anul trecut am avut de plătit un impozit de 180 de lei și pentru că am întârziat am plătit aproape 380 lei. Întâmpinăm aceste probleme, ne simțim șantajați de cei de la primărie. Nu plătești impozitul, nu primești adeverința. În comuna noastră sunt foarte mulți fermieri care dețin exploatații mari, însă suntem câțiva, nu am rămas foarte mulți, care deținem exploatații mici, creștem animale, avem animale mai puține și avem destul de multe probleme financiare. Este adevărat că acum nu se mai poate face nimic, dar măcar pentru anul următor să nu mai întâmpinăm aceste probleme”, a adăugat fermierul din Covasna.

    Vă reamintim că potrivit noilor reglementări, Primăria este obligată să dea fermierilor acest document indiferent dacă aceștia înregistrează restanțe la plata impozitelor. Potrivit Ordinul de ministru nr. 234/2016, Anexa 1, respectiv tipizatul pe care primăria îl folosește pentru întocmirea adeverinței pentru fermieri: ”Eliberarea adeverinţei nu se condiţionează de plata impozitelor şi taxelor locale”.

    print


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Porumb distrus de Tanymecus. Nina Gheorghiță, LAPAR: România trebuie să obțină autorizarea tratamentelor sămânță pe 10 ani