• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul grâului: perioada optimă pentru această lucrare agricolă

    Gabriela Gimbășanu -

    Semănatul grâului în perioada optimă! Perioada de semănat are o mare influență pentru viitoarea recoltă de grâu, întrucât prin aceasta se realizează o bună înfrățire a plantelor din toamnă, permițând în același timp și acumularea substanțelor de rezervă necesare în sezonul rece și o bună rezistență la iernare. Alegerea perioadei optime de semănat se face în funcție de temperatură, sol și zona de cultură.

    Datele experimentale au reliefat ca cele mai bune rezultate se obțin atunci când în cele 40-50 de zile de la răsărire la intrarea în iarnă, când temperatura scade sub 5°C, se acumulează o sumă de grade de temperatura de 450-550°C. Aceasta corespunde cu începerea semănatului când temperatura aerului scade la 13-15°C și se încheie atunci când temperatura atinge valori de 8-9°C.

    Calendaristic, pentru zonele de câmpie din sudul și vestul țării și pentru câmpia Transilvaniei concordă cu intervalul 25 septembrie-15 octombrie iar pentru zonele colinare între 15-20 septembrie și 1 octombrie. În teritoriile din preajma zonei montane, semănatul trebuie încheiat până la data de 25 septembrie.

    Sămânța de grâu și semănatul

    Sămânța de grâu pentru semănat trebuie să aparțină soiului recomandat în zonă și să îndeplinească toate condițiile unei plante riguroase. De calitatea seminței pentru semănat depinde densitatea culturilor la răsărire, înfrățire și vegetația plantelor. Sămânța trebuie să facă parte din categoria biologică: bază, elita, I-1, sau cel mult I-2 cu puritate biologică de 99,8%; 99,5%; 99%; puritate fizică de 98%, 99% și capacitate de germinare de peste 99%.

    Pentru a preveni atacul de boli și dăunători semințele de grâu se tratează obligatoriu înainte de semănat cu diferite substanțe fungicide sau insecto-fungicide. Din semințe netratate apare riscul obținerii unei recolte cu puternic grad de atac, recoltă care practic nu se mai poate valorifica.

    Înainte de a intra în iarnă planta de grâu trebuie să vegeteze timp 40-50 zile la temperaturi medii zilnice mai mari de 5°C. Pentru a putea rezista peste iarnă la acțiunea condițiilor nefavorabile plantelor trebuie să formeze doi trei frați și să acumuleze în nodul de înfrățire cantități mari de zaharuri și să-și dezvolte puternic rădăcinile embrionare. Rezistența grâului semănat mai târziu la iernare se reduce substanțial din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire, a înrădăcinării slabe, a neformării nodului de înfrățire.

    Densitatea la semănatul grâului. 200-250 kg/ha de sămânță la 400-600 b.g/mp

    Producții normale se obțin atunci când la recoltare se asigură o densitate de 500-700 spice/mp. Aceasta se asigură prin însămânțarea a 400-600 boabe germinabile/mp. În funcție de valoarea biologică a acesteia, puritate, MMB și densitate, cantitatea de sămânță variază între 200 și 250 kg/ha.

    Adâncimea la semănat se stabilește în funcție de tipul și textura solului, de aprovizionarea cu apă la semănat și de energia germinativă, fiind cuprinsă între 4-7 cm. În condiții bune de umiditate se va însămânța la 4-5 cm, iar în solurile uscate la 6-7 cm.

    În țara noastră s-a generalizat distanța între rânduri de 12,5 cm. Se pot lăsa cărări de la semănat care prezintă următoarele avantaje:

    – se intră în cultură cu tractorul numai pe cărări fără să se distrugă plantele;
    – nu mai este necesară jalonarea;
    – se asigură o distribuire uniformă a substanțelor;
    – se pot amplasa sistemele de irigat pe cărări.

    Prin acest sistem de semănat se înregistrează o pierdere de suprafață de 4-5% care este compensată de producția mai mare de pe rândurile de pe lângă cărări.

    Sursă selectivă: fundulea.ro; bp-soroca.md.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!