Dimitrie Muscă, fermier: Numărul cutremurelor va crește din cauza fracturării hidraulice!
Gabriela Gimbășanu -Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai respectați fermieri români. Este omul care a reînviat cooperativa agricolă la noi în țară și care se luptă pentru protejarea pământului românesc. Iar cea mai acerbă luptă o duce de câțiva ani cu cei care, spune el, forează și distrug pământul fertil al României în căutarea gazelor de șist. Iar efectul acestor foraje nu este numai pomparea de substanțe chimice în sol, dar și un val de cutremure care deja au fost analizate și confirmate de cercetările din Statele Unite al Americii și care, în ritmul la care se găurește pământul din România, ne așteaptă și pe noi!
Dimitrie Muscă se judecă în instanță cu una dintre companiile căreia statul român i-a dat dreptul să foreze terenul din vestul țării, acolo unde fermierul face agricultură ajutat de copiii săi. Deciziile primite de la judecători i se pare agricultorilor iresponsabile întrucât nu iau în calcul efectele groaznice pe termen mediu și lung.
”Este vorba despre o suprafață de pământ a fiicei mele și în care completul de judecată (…) spune că ce contează dacă sunt cutremure că deocamdată se fac doar prospecțiuni. Cutremurele o să vină ele cândva (…) Uitați-vă ce probleme au fost în Italia că au murit sute de oameni, din care 25 parcă au fost români. Americanii s-au sesizat: de 600 de ori a crescut într-un deceniu numărul cutremurelor și se spune clar: din cauza exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării (hidraulice – n.r), a frackingului. Deci este foarte clar că în lumea asta, această exploatare în care se scoate gazul de la adâncimi mari și se introduce apa cu acele substanțe chimice este o problemă deosebită – aceea produce cutremure! Acea suprafață de teren care în 4-5 ani își termină zăcământul pe care îl are la adâncimea de 4-5 km, până la 8 km, după care va fi lăsată de izbeliște. În toate documentele pe care le-am avut și le-am prezentat se spune clar în ciuda faptului că se betonează cu zeci de straturi de ciment, se spune undeva în tehnologie că o cantitate de 7% se scapă, din acele substanțe toxice care se introduc în pământ împreună cu apa folosită la fracturare. Acele substanțe interferează cu apa din pânza freatică și apa caută să vină în sus, că în jos nu merge apa. Astfel ne otrăvește planta, apa și pomii, ne otrăvește tot”, a declarat la emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1) fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Cooperativei Agroindustriale Curtici – Arad.
Agricultorul nu vorbește fără acoperire, explică Florin Bornea, avocatul Asociației ”Salvăm Câmpia de Vest”: ”Aceste companii care vor să exploateze gaze de șist în România au o mare experiență și știu foarte bine la ce riscuri se expun atunci când caută petrol și gaze de șist în aceste zone. Riscurile sunt foarte mari. În 4 septembrie a fost acel cutremur mare în Oklahoma, unde s-au produs importante prejudicii. În această zonă, de la câteva cutremure pe an s-a ajuns la peste 600 de cutremure într-un an. Cauzele intensificării cutremurelor ar fi și că în perimetrul respectiv au fost forate câteva mii de sonde pentru exploatarea gazelor de șist, exploatare făcută prin tehnologia fracturării hidraulice”.
1,6 euro/ha pe zi, redevența pe care o primesc proprietarii de pământ
Conform unei decizii judecătorești, fermierii pe ale căror pământuri se fac extracții sau forări pentru gaze de șist, vor primi o redevență de 1,6 euro/ha pe zi, pentru fiecare zi în care sonda se află pe terenurile lor. Suma este foarte mică, având în vedere că aceste companii reușesc într-o singură zi să fac extracții pe zeci de hectare. Dacă în schimb, pământul este afectat de exploatări, fermierul trebuie să demonstreze în instanță că au pierdut cultura din cauza substanțelor chimice folosite în procesul de extracție.
”Dacă exploatarea gazelor de șist ar fi de interes național, nu am avea nimic de zis, dar asta nu ține de interesul național, ci de concesionare la MOL Ungaria, o firmă de apartament care ne despăgubește cu 1,6 euro/ha pe zi. Ce pregătire au acești doi judecători să spun că redevența este de 1,6 euro/ha pe zi? Ce competență au să stabilească această redevență? Renta stabilită de instanță a fost de 1,6 euro/ha pe zi, dar compania nu va avea nevoie de 90 de zile pentru a fora, dacă ei își fac treaba într-o singură zi, primești redevența pentru o zi. Ei fac 40-50 de hectare pe zi. Asta e redevența, iar dacă se distrug culturii urmează ca proprietarii de teren să formuleze acțiuni contra Panfora și urmează ca fermierii să meargă la Cluj să se judece cu Panfora. Cu probe, cu expertize, trebuie să demonstreze prejudiciul și poate peste 2-3 ani să primească despăgubiri”, și-a exprimat revoltarea Dimitrie Muscă.