• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce îngrășăminte sunt ”vinovate” de creșterea acidității solului

    Gabriela Gimbășanu -

    Creșterea acidității solului – fenomenul periculos cu care se luptă tot mai mulți agricultori și pe care îl pot depista doar în urma unei analize complete a pământului pe care îl lucrează. În urma acestor investigații, la nivel național, se pare că proporția solurilor acide a ajuns la un nivel îngrijorător: 35%.

    Potrivit specialiștilor, acidifierea solului apare în mod special pentru faptul că fermierul alege să folosească în mod irațional cantități crescute de îngrășăminte chimice, care până la un moment dat îl ajută să obțină producții crescute, dar odată cu trecerea timpului fac ca solul să aibă o reacție acidă și împiedică cultivarea tradițională a cerealelor și plantelor oleaginoase.

    Compania Alchimex se numără printre puținele unități de profil din țara noastră care efectuează analiza solului dispunând în acest sens de un laborator specializat și dotat cu echipamente de de înaltă performanță la nivel european. În urma analizării probelor de sol care au ajuns în laboratorul Alchimex, se pare că din 1.000 de probe analizate, pH-ul solului este la un nivel bun numai la un sfert din probele analizate.

    ”Acidifierea solurilor este foarte des întâlnită. Aproximativ 30-35% dintre solurile analizate, prezintă această problemă în diverse stadii de evoluție. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen, primul pas este conștientizarea problemei de către fermier. El trebuie să știe că trebuie să facă analiza solului pentru a vedea pH-ul, trebuie să înțeleagă că, un pH mic reflectă, în primul rând o lipsă de nutrienți, în al doilea rând un risc de toxicitate – de cele mai multe ori al aluminiului. De asemenea, trebuie să înțeleagă că modul lui de fertilizare este unul care ar trebui adaptat, poate chiar schimbat complet”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex  (www.alchimex.ro)

    Azotatul de amoniu și sulfatul de amoniu acidifiează solul

    Potrivit specialistului, acidifierea solului se produce în momentul în care fermierul aplică în mod repetat și în cantități crescute îngrășăminte precum azotatul de amoniu și sulfatul de amoniu.

    ”Una din marile probleme rămâne acidifierea solului în urma utilizării neraționale a îngrășămintelor. O bună parte din nutrienții folosiți în mod obișnuit în agricultură sunt cei care dau solului această caracteristică de aciditate. Prin extragerea lor în mod repetat, prin neînlocuire și prin folosirea anumitor îngrășăminte chimice practic fermierul acidifiează solul. Aici mă refer în mod special la azotatul de amoniu, la sulfatul de amoniu. Este nevoie de puțină atenție la fertilizanții folosiți”, a vorbit specialistul despre îngrășămintele care conduc la creșterea acidității din sol.

    Nitrocalcar și amendarea calcaroasă- pentru solurile acide

    Recomandarea specialistului pentru fermierii care și-au făcut analizele de sol și au constat că se confruntă cu un sol acid este aceea de a aplica nitrocalcar, un îngrășământ granulat pe bază de nitrat de amoniu, completat cu dolomită sau carbonat de calciu. De asemenea, se poate utilizare amendarea calcaroasă, fie cu var stins/nestins, fie cu carbonat de calciu sau dolomită măcinată.

    ”În primul rând, când se observă un pH acid trebuie introduse tehnici de fertilizarea care să includă îngrășăminte așa cum este nitrocalcarul și trebuie luată în considerare amendarea calcaroasă, care este foarte eficientă și în termen de aproximativ un an se poate readuce pH-ul solului la un nivelul corespunzător. În funcție de amendamentul ales, ca și posibile soluții vorbim de var stins sau nestins, de carbonat de calciu, sau de dolomită măcinată. Fiecare are anumite caracteristici și putem asista fermierul în alegerea amendamentului potrivit pentru parcela respectivă. Putem inclusiv să-i facem inclusiv calcule de doze pentru amendarea calcaroasă”, recomandă șeful de laborator de la Alchimex.

    UTIL! Citiți și Evaluarea agrochimică a solului


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA