• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Ședință cu scântei pe tema Camerelor Agricole. La Sibiu, ”structura fermierilor” a fost înființată…fără fermieri!

    Gabriela Gimbășanu -

    Ședință informală cu scântei! Așa putem descrie atmosfera de ieri, de la o ședință informală de la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, o ședință pe tema constituirii Camerelor Agricole, un instrument care ar trebui să lucreze pentru și în interesul fermierului român.

    Discuțiile pe tema Camerelor Agricole par să nu se mai termine. Ieri a avut loc o altă ședință care ar fi trebuit să armonizeze pozițiile tuturor părților implicate: fermieri, reprezentanți ai fermierilor, actuala conducere a Camerelor Agricole și mediul politic. Potrivit lui Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, care a fost prezent la discuții, au fost enunțate mai multe principii de la care ar trebui să se regândească înființarea în temeiul legii a acestui instrument.

    Conceptul de Cameră Agricolă trebuie să fie legat de reprezentativitate

    Discuțiile din cadrul Comisiei de Agricultură s-au purtat pe un ton ridicat. Fiecare parte a încercat să-și argumenteze punctul de vedere. Cu toate astea, se pare că ședința informală nu a fost una constructivă, întrucât nu s-a ajuns la nici o concluzie.

    ”Conceptul de Cameră Agricolă trebuie să fie unul legat de reprezentativitate, nu putem să discutăm de Camere Agricole când cei care compun Comitetul de Inițiativă sunt tot felul de asociații care nu au niciun fel de legitimitate din partea fermierilor. Am enunțat un principiu foarte corect, organizațiile reprezentative, cu hotărâri judecătorești în acest sens, să fie singurele cooptate în acest Comitet de Inițiativă, iar Camerele Agricole să fie un instrument în folosul fermierilor și nu al unor persoane care văd o oportunitate de a ocupa vremelnic niște poziții și să se erijeze în reprezentanți fără să fie această poziție dată de legitimitatea votului”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Camerele Agricole deja constituite sunt în afara legii

    În opinia liderului fermierilor, Camerele Agricole deja constituite funcționează în afara legii, întrucât conducerea acestora avea mandat pentru un an, urmând ca după aceea să se organizeze alegeri, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

    Nu este vorba de faptul că nu reușim să ne înțelegem. Noi (reprezentanții legitimi ai fermierilor – n.r) suntem hotărâți să facem Camerele Agricole depolitizate și să fie niște instrumente la care toți fermierii din România să participe și să-și voteze reprezentații astfel încât acestea să fie unele funcționale. Altfel, dacă discutăm de jumătăți de măsură și Comisia de Agricultură nu ne va avea parteneri, nu vom face mare lucru. Am enunțat câteva principii de la care să plecăm la modificarea textului de actului normativ. Este vorba de lege nr.122/2012 privind înființarea Camerelor Agricole, care, la momentul în care a fost făcută, enunța niște principii corecte. Camerele Agricole deja înființate încalcă prevederile legale, în sensul că aveau mandat de un an, după care organele de conducere trebuiau să fie realese, ori lucrul asta nu s-a făcut. Sunt câteva aspecte de ordin juridic care trebuiesc clarificate”, a explicat președintele Federației Naționale Pro Agro.

    În opinia liderul Pro Agro, constituirea Camerelor Agricole trebuie să plece de la asociațiile cu reprezentativitate la nivel național și să fie finanțate o perioadă de timp pentru a-și putea asigura funcționalitatea.

    Principala discuție pe care eu am avut-o și pentru care am primit și mandat din partea Federației Pro Agro a fost aceea că înființarea Camerelor Agricole trebuie să plece de la asociațiile cu reprezentativitate la nivel național. Bineînțeles că este nevoie de finanțare cel puțin pentru ceea ce înseamnă modul de organizare și de desfășurare a alegerilor. De asemenea, pentru o perioadă anume de funcționare, statul trebuie să asigure fonduri ca aceste camere să fie funcționale. Acel serviciu operațional-administrativ să poată să fie finanțat și să primească salarii, ca să preia niște atribuții din sarcinile ministerului Agriculturii și să ofere servicii pentru fermieri. Numai așa putem construi aceste Camere Agricole. Altfel avem un discurs lipsit de sens și de formă a celor care se erijează în reprezentanții Camerelor Agricole, care nu au nici o legitimitate a votului”, ne-a mai spus fermierul.

    Camera Agricolă din județul Sibiu este formată din 70 de silvicultori

    Argumentul că aceste instrumente nu sunt ce ar trebui să fie este demonstrat de felul în care s-a constituit o astfel de Cameră Agricolă în județul Sibiu. Potrivit lui Emil Dumitru, în acest județ, Camera Agricolă este compusă din reprezentanți ai silvicultorilor, fără a exista vreun reprezentant al fermierilor.

    Un exemplu concret este faptul că în județul Sibiu s-a constituit Camera Agricolă din 70 de reprezentanți silvicultori, fără să existe un zootehnist sau un fermier care depune cerere unică de plată la APIA. Lucru asta nu poate continua așa și noi ne exprimă în continuare disponibilitatea să discutăm pe ceea ce înseamnă modul de organizare a alegerilor și modul de reînființare a Comitetului de Inițiativă, doar pe principii de reprezentativitate. Vom avea Camere Agricole funcționale atunci când politicul nu o să mai interfereze cu mediul asociativ și nu o să își mai dorească în continuare să acapareze aceste structuri care trebuie să fie doar în folosul fermierilor. Numai așa putem să facem lucrurile funcționale, altfel nu”, a conchis Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!