EXCLUSIV! Iată cuantumul pentru subvenția APIA la tutun, hamei și sfeclă de zahăr
Roxana Dobre -Cele mai noi sume calculate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru subvențiile din sectorul vegetal! Agrointeligența a primit mai multe solicitări din partea fermierilor români în legătură cu cuantumurile pe hectar pentru culturile agricole care beneficiază de ajutoare naționale tranzitorii. Acești producători agricoli încă nu cunoșteau cuantumurile care urmează să le primească pe hectar și pe care le publicăm în premieră.
Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt primii care au intrat în posesia cuantumurilor pe care urmează să le primească pe hectar fermierii care au cerut la APIA sprijin pentru ANT vegetal, adică pentru culturile speciale cum sunt mai des cunoscute. Iată care sunt acestea:
ANT 2 In pentru fibră – 61,0072 euro/ha;
ANT 3 Cânepă pentru fibră – 61,0072 euro/ha;
ANT 4 Tutun – 1.890,4882 euro/ha;
ANT 5 Hamei – 562,7512 euro/ha;
ANT 6 Sfeclă de zahăr – 99,7068 euro/ ha.
”Practic de astăzi sunt instalate funcționalitățile de calcul și flux de aprobare plăți iar de mâine putem face primele plăți”, ne-au declarat specialiști ai APIA. Potrivit agenției de plăți, după autorizarea la plată, banii ajung la fermieri în circa 3 zile. De precizat că APIA are ca termen-limită pentru finalizarea plăților acordate din bugetul de stat sfârșitul lunii decembrie 2016.
Vă reamtim că Guvernul a alocat 4.318.500 de euro, adică 19.077.405 de lei, pentru aceste scheme, care se distribuie astfel:
-8.250 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
-1.911.000 euro pentru tutun;
-126.000 euro pentru hamei;
-2.273.250 euro pentru sfeclă de zahăr.”
ANT-urile sunt ajutoare decuplate de producție iar pe lângă cele enumerate mai sunt fermierii primesc și câte 19,1942 de euro pe hectar pentru ANT 1 dacă au următoarele culturi: cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, orzoaică, porumb, porumb zaharat, sorg, orez, triticale, mei, hrişcă), culturi proteice (mazăre pentru boabe, fasole pentru boabe, lupin, bob şi linte, năut), plante industriale (floarea soarelui, rapiţă, soia, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (cartofi, sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr şi alte rădăcinoase), legume proaspete, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, pajişti temporare, alte culturi pe teren arabil. Culturile permanente, pajiştile permanente, viile şi terenul necultivat nu fac obiectul acestei scheme de sprijin.