• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Ladoși, APCPR: Doar 40% din fermele din România vor putea exporta porci vii în Uniunea Europeană

    Gabriela Gimbășanu -

    Relansarea exportului pentru fermierii români. Așa cum s-a discutat, din 14 septembrie a.c., România a primit dreptul de a exporta porci vii în Uniunea Europeană, după ce de peste opt ani ne-a fost refuzată această activitatea comercială din cauza suspiciunilor de peste porcină clasică. Cu toate acestea, nu toți fermierii vor putea exporta. Potrivit unui draft cu condițiile pe care fermele românești trebuie să le respecte pentru a exporta porci vii, numai 40% din ceea ce înseamnă unitatea de producție comercială pot trimite suine în spațiul comunitar.

    În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentului  – ANSVSA cu tema ”Relaxarea condițiilor privind comerțului comunitar cu suine din exploatațiile comerciale”, președintele Radu Roatiş Cheţan a explicat care sunt pașii pe care România trebuie să-i parcurgă pentru a avea liber la exportul de suine.

    ”Așa cum a anunțat și domnul ministru Achim Irimescu, redeschiderea exportului la suine este un eveniment remarcabil pentru România, ce a însemnat demararea unui proiect care a început în 2007 și unde au fost recoltate aproape 2 milioane de probe de sânge. Mai întâi a fost creat un sistem canalizat care să permită României să iasă pe piață în privința exportului de carne și acum am reușit și cu animalele vii. Finalul și capătul drumului nu este aici, pentru că ceea ce urmează este notificarea la Oficiul Național de Epizootii, această organizație internațională la care se raportează toate statele lumii atunci când fac acte comerciale cu animale sau cu produse de origine animală. Acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare și ceea ce dorim ca și strategie a autorității pe viitor este legată de faptul că suntem extrem de implicați în a stabili certificare de import-export cu o serie de țări din Orientul Mijlociu. Am avut vizite din Iordania, Qatar, Kuweit, Arabia Saudită și în scurt timp veți vedea că lucrurile, în ceea ce privește exportul de alte animale, dar și alte produse vor aduce o balanță pozitivă pentru țara noastră. Pot să vă spun că în Iordania avem deja exportate peste un milion de capete de ovine”, a declarat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

    Exportul de suine se face în anumite condiții

    Cu o relaxare a condițiilor deja existente, România poate începând cu 14 septembrie să exporte porci vii. Principala condiție care ni s-a impus este ca suinele să fie prezente trei luni în ferma din care sunt exportate, iar timp de o lună, nici un alt porc să nu intre în întreaga exploatație până se face transportul. Se mai adaugă alte condiții pe care crescătorii trebuie să le îndeplinească pentru a face export, condiții care limitează numărul celor care sunt eligibili pentru această activitate economică.

    ”Am în fața mea draftul deciziei despre care s-a discutat atât de mult în ultimile zile – nu are încă un număr pentru că nu este forma definitivă. Trebuie să vedem în ce fel lucrurile pot fi mult mai bine clarificate în acest document. Din perspectiva noastră, această realizare este câștigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câștigat războiul. Există această posibilitatea care se deschide pentru fermierii români dar în condițiile descrise în draft numai 40% din fermele comerciale vor fi în măsură să respecte condițiile și cerințele impuse. Mai avem mult de lucru și mai ales chestiuni tehnice care trebuie lămurite. Se amintea de acele 90 de zile în care trebuia să fie animalul în fermă, 30 de zile să nu fi intrat un alt animal în fermă, aceste condiții sunt destul de dificil de respectat de o mare parte din fermele românești. Asta presupune ca fluxul de producție a porcilor să fie separat fizic. Acele ferme cu flux continuu din România, pentru ei va fi foarte dificil să respecte acele condiții”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

    Potrivit, președintelui ANSVSA, în acest moment, în state terțe exportăm porci vii în Georgia și Albania, iar în momentul în care vom primi și aprobarea din partea ONE (Oficiul Național al Epizotiilor – n.r), fermierii români vor putea exporta carne de porc în Asia și Coreea de Sud.

    ”În esență de la bun început s-a dorit să lămurim un principiu, fermierii români trebuie să aibă aceleași drepturi cu orice fermier din Uniunea Europeană. Asta este ceea ce ne-am dorit, asta e ceea ce ne dorim în continuare. Am făcut pași mulți, dar mai avem multe de făcut până să ajungem la acea egalitate deplină pe care o dorim”, a adăugat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

    Vă reamintim că, în urma schimburilor de informații și a motivației din expunerea delegației ANSVSA la reuniunea din 13 – 14 septembrie 2016 a Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF), secțiunea Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, de la Bruxelles, s-a decis ca fermele comerciale de creștere a porcilor din România pot face comerț intracomunitar și export cu porci vii. După opt ani de restricţii, fermele comerciale de creştere a porcilor şi unităţile de procesare carne de porc vor putea să-şi valorifice producţia de porci vii și de carne de porc.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă