Fermieri de succesIMPORTANTŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Dumitru Andreșoi își extinde puternic ferma vegetală. A ajuns la 16.000 de hectare și a investit 1,8 milioane de euro în utilaje și inputuri agricole

A câștigat pariul cu zootehnia și acum ”se ia la trântă” și cu vegetalul, acolo unde cea mai importantă investiție pe care trebuie să o faci este cea în terenul agricol. Urmează apoi utilajele și tehnologia de cultivare, însă atunci când CV-ul te recomandă ca fiind unul dintre cei mai mari fermieri din România, este musai să nu faci nici o economie pentru a ajunge unde ți-ai propus. Vorbim despre Dumitru Andreșoi, cunoscut ca fiind cel mai mare crescător de ovine din România-  specialiștii spun chiar din Europa, și care în ultima perioadă și-a îndreptat atenția către ferma vegetală pe care a extins-o cu ajutorul familiei. De altfel, Dumitru Andreșoi și-a propus ca o parte din afacerile sale să fie ”dirijate” cu ajutorul celor dragi – pentru început soția și una dintre fiice.

dumitru-andresoi

”Efectivele de oi le-am menținut aproximativ la același nivel ca în ultimii doi ani. Poate să mai fi crescut cel mult cu 2. 000. Aș spune că efectivele noastre numără în jur de 45.000 de capete”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dumitru Andreșoi, ocupantul locului 1 în topul autohton al crescătorilor de ovine. Ca să înțelegem dimensiunea afacerii sale, precizăm că următorul clasat la nivel național are undeva între 7.000 și 10.000 de exemplare.

Din cele 45.000 de ovine îngrijite de Dumitru Andreșoi, 25.000 sunt mame. Anual, acestea dau naștere la 25.000 de miei, dintre care 30% sunt ținuți în ferme și 70% sunt exportați. Animalele le are împărțite în turme de câte 1.500 de animale, răspândite pe munți din 8-9 județe ale României.

Dumitru Andreșoi a investit în ultimii ani masiv în construirea de la zero sau amenajarea de adăposturi de mare capacitate pentru efectivele sale de oi: ”Avem o capacitate de 60.000 capete. Urmează să le populăm începând cu săptămâna viitoare. La acest moment noi le-avem afară pe mamele lor. Acum i-am înțărcat pe miei și urmează să-i băgăm în adăposturi. Ca pondere eu voi rămâne undeva la 25.000 de capete de oi mame. Voi încerca să mă opresc la acest prag cu oile mame, fiindcă mai sus devine nerentabil și o să încerc să cresc ponderea pe stabulație. Să intru pe oi de carne pe stabulație. Și afară să țin 25.000 de oi. În ce privește tineretul mic, o să vând 200.000 de miei pe an, îngrășați în patru serii”.

Dacă efectivele de oi mamă se mențin constante de 3 ani încoace, nu același lucru se poate spune despre apetitul lui Dumitru Andreșoi pentru achizițiile de parcele agricole: ”Terenuri am luat. Am mai crescut față de anul 2015 cu încă 3.000 ha, dintre care 1.500 ha în proprietate, restul în arendă. Avem 16.000 de hectare (inclusiv pășuni -n.r), din care în proprietate jumătate, disparate pe raza a 8-9 județe”.

Deși rămâne stâlpul fermelor, anul 2016 e unul în care Dumitru Andreșoi face, în premieră, un pas în lateral, lăsând un pic din frâiele afacerilor sale și către noua generație: ”În ultimul an am intrat și pe agricultură. În primăvară am luat o fermă cu terenuri, axată pe cultura mare, în lunca Mureșului, în zona Orăștie-Deva, în lunca Mureșului. Am utilajele mele. Am cumpărat tot. Lucrez cu John Deere, luate de la IPSO. Săptămâna viitoare trebuie să-mi sosească ultima tranșă de utilaje, în valoare de 500.000 euro. Per total, în ferma vegetală am băgat din primăvară până acum în jur de 1,8 milioane euro în achiziția firmei, înființarea culturii și utilaje. Ferma specializată pe cultură mare este a fiicei mele mijlocii. Iar soția, la rândul ei, exploatează o altă fermă. Iar în spatele lor sunt eu, să le ajut. În prezent eu și familia mea lucrăm vreo 2.400 ha, însă creștem. Vrem să ajungem undeva înspre 10.000 ha pe care să facem agricultură propriu-zis. Am gândit ca producția să fie folosită preponderent pentru hrana animalelor, iar ce rămâne să vindem. Nu știm deocamdată cât din producție va fi de vânzare, fiind de-abia e primul an. În 2 ani de zile eu o să am toate terenurile arabile lucrate. Acum am început să le comasăm. Puteam să le lucrez și înainte, dar nu erau comasate și nu am vrut. Acum oferim la arendă 1.000 kg/ha și oamenii vin în număr mare înspre noi, în contextul în care restul arendașilor oferă 500-600 kg/ha”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Daca tot e vorba de cumparari,vanzari, arendari sau inchirieri de teren agricol sunt indemnat sa pun o intrebare ce as vrea sa lamureasca in ce consta DREPTUL DE PREFERINTA al unei Cooperative agricole legal constituita conf. Legi coop. agricole 566/2004 care participa la o licitatie cu una sau mai multe persoane fizice deasemeni fermieri care si acestia îndeplinesc conditiile participarii si depun toate actele necesare ca si Coop. Agricola persoana juridica pentru închirierea unei pasuni aflata in domeniul public/privat al unitatii administrative care ofera prin licitatie închirierea suprafetei respective?

    Astept raspunsul d-voastra lamuritor ,daca se poate si in scris.

  2. Felicitari d-le Dumitru ca ati pus famila la mare pret, ca impreuna ati reusit sa fiti PRIMUL ROMAN, iar melodia ,,CIOBANAS CU TREI SUTE DE OI” VA FACE SA TRESARITI si sa doiniti prin cele ,,opt – noua” judete. Sa porti grija la 45000 de vietati nu este asa usor. Sincer ma bucur ca aud de un ROMAN ca are reusite nemaiintalnite si va ,,invidiez” in acelas timp deoarece ,,zburatoarele” noastre nu au ajuns la nivelul mioritei. De cand lumea se stie ca ciobanul a fost frate cu stuparul, amandoi pastori. Ba, mai mult, din vremuri stravechi pretul unei mioare era egal cu a unei familii de albine, cel al unui miel era identic cu cel al unui ROI, un kg de branza era egal cu un kg de MIERE. Si acum vin si eu si ma intreb; De ce UN STUPAR (CEL PUTIN UNUL) nu DETINE, MINIM 10 % din efectivul mai sus amintit? Cum se explica ca ,,maria sa MIORITA” BENEFICIAZA de un sprijin consistent de: subventie pe cap de animal, subventie pe ha de pasune, subventie pe ,,miori”, subventie pa patrimoniu genetic, iar harnicuta ,,MARIA SA ALBINA” nu beneficiaza decat de ,,neonice” otravuri bine selectate, bine dirijate, la albine benevol date si de ,,MARIA SA OMUL” ingerate. Daca stau si ma gandesc E.Coli nu prea traieste printre produsele stupului – miere, PROPOLIS, multe boli se vindeca datorita ALBINEI. Si atunci, UNDE ESTE EGALITATEA? Sunt ei stuparii atat de nepriceputi sa nu poata a ,,ro i” unul sau trei la patruzeci si cinci de mii? De fapt daca stau si gandesc…. va intrec mult si bine, deoarece o colonie detine peste… patruzeci mii de ,,sufletele”. Motto> ,,Acolo unde paste oaia moare vaca si albina”.

Scrie un comentariu