• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Unele supermarketuri vând carne de porc din import cu eticheta tricoloră ”Produs în România”. Ce le pregătește ANSVSA pentru a nu mai păcăli consumatorul

  Gabriela Gimbășanu -

  ”Indigenizare” – așa numește președintele ANSVSA, Radu Roatiș Chețan, manevra prin care furnizorii și supermarketurile vând carne proaspătă de porc, cu etichetă care include sintagma”Produs în România” și drapelul național, dar care conține și materie primă din importuri, fără ca acest lucru să fie semnalat consumatorului.

  Profitând de obiceiurile de consum ale românilor, dar și de faptul că se caută în mod evident produse românești, supermarketurile au găsit, astfel, o variantă care să-i determine pe consumatori să cumpere carne din raftul marilor rețele comerciale, și anume etichetele tricolore ”Produs în România”. În prezent, aceste produse nu sunt verificate iar cel care cumpără nu are garanția că respectiva carne este într-adevăr din producția autohtonă.

  Greu de verificat

  ”În ceea ce privește carnea de porc din supermarket nu pot spune cu exactitate dacă este 100% carne românească sau dacă vorbim de carne de import tranșată în unitatea proprie. Este foarte greu de verificat de consumatorul român dacă carnea este obținută în România, lucru care se poate dovedi numai prin documente. Ceea ce noi am propus și am susținut în demersurile care s-au făcut până acum a fost un lucru extrem de clar, consumatorul să știe exact ce cumpără. Când vorbim de carne de porc proaspătă, acolo la raft trebuie să scris carne de porc românească, asta am cerut. Ca și industrie a creșterii porcului putem asigura consumul de carne proaspătă din România, avem capacitatea asta de producție. Timid, au început să se găsească la raft, în anumite supermarketuri, etichete autoimpuse de producător unde scrie: animal născut, crescut, sacrificat și tranșat în România”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

  ANSVSA va controla supermarketurile pentru a verifica proveniența cărnii

  În perioada imediat următoare, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va realiza o Platformă Națională de Control a Fraudelor, prin intermediul căreia va face publice toate informațiile cu privire la falsurile depistate în piață, fie că este vorba de comerțul în piețe sau în marile rețele de magazine.

  ”Avem în lucru un proiect care se numește Platforma Națională de Control și în Programul Național Strategic, vor fi patru secțiuni, patru capitole astfel: unul legat de sănătatea animală, al doilea va fi legat de siguranța alimentelor, al treilea legat de controlul și circulația medicamentelor și al produselor biologice și al patrulea legat de inspecțiile și de instruirile noastre. În punctul doi, pentru prima dată România va crea această Platformă Națională de Control a fraudelor și se va constituii pe scheletul Institutului de Igienă și de Sănătate Publică Veterinară, unde vom avea secțiuni extrem de clare pentru tot ce poate reprezenta fraudă, începând de la zona de carne, lapte, miere. Vom controla absolut tot ce înseamnă produs pe piața românească pentru depistarea falsurilor”, a spus Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar