• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce producție la hectar a obținut Dimitrie Muscă la porumbul din 2016

    agrointeligenta.ro -

    Dimitrie Muscă, fermierul care administrează două combinate agroindustriale la Curtici și Olari, este cel care a reînviat cooperativa agricolă în România, construită pe principii europene. Conceptul pleacă de la un principiu simplu: integrarea producției – recolta ce se obține de pe cele 7.000 de hectare este valorificată în cadrul celor două ferme de bovine de carne și de lapte, mai departe are loc procesarea, distribuirea și vânzarea produselor prin rețeaua proprie de magazine.

    Integrarea producției îl face pe fermier independent de activitatea traderilor de cereale din zonă și în ciuda faptului că obține producții însemnate nu este interesat niciodată să vândă pentru că totul se valorifică în fermă.

    11,5-12 tone/ha producția medie la porumb

    În primăvară, fermierul din județul Arad a însămânțat 2.400 de hectare cu porumb, cu hibrizi ai companiei Monsanto. Predilecția pentru hibrizii Monsanto nu o are de ieri de azi, ci de foarte mult timp la combinatele de la Curtici și Olari se pun în exclusivitate hibrizi Dekalb, tocmai pentru stabilitatea de producție pe care o aduc, dar și pentru conținutul ridicat de proteină din bob, un lucru extrem de important atunci când valorifici producția în zootehnie.

    ”Am avut însămânțat porumb pe 2.400 de hectare pe cele două combinate, de la Curtici și de la Olari. Nu am terminat de recoltat, cel mai probabil o să fim în câmp cu combinele până duminică-luni. Până acum, din ce s-a recoltat avem o producție medie de 11,5-12 tone/ha, la neirigat. În general aleg să însămânțez hibrizii care au un aport mai mare de proteină- 9,5% prezintă interes pentru mine. Tocmai de aceea aleg să cultiv hibrizi aparținând companiei Monsanto”, a declarat pe Agrointeligența – www.agrointel.ro Dimitrie Muscă.

    DKC 4590, DKC 3939, DKC 4025: vedetele de la Curtici

    Cei mai performanți hibrizi din portofoliul companiei Monsanto se găsesc în cultură în ferma de la Curtici. Chiar dacă încearcă anual și noutățile din portofoliu, fermierul Muscă rămâne consecvent celor trei hibrizi care l-au convins și care sunt cultivați pe suprafețe însemnate.

    ”Hibrizii pe care îi cultiv an de an și la care nu renunț niciodată sunt: DKC4590, DKC3939, DKC4025. Anul acesta am avut în fermă și doi hibrizi noi de la Monsanto. Se pare că au proteină bună. Având multă zootehnie, aici fiind și principalul loc în care valorific porumbul urmăresc foarte mult cantitatea de proteină. Avem un efectiv însemnat de animale și sunt obligat să fiu atent la acest indicator”, a adăugat fermierul arădean.

    1,3 milioane de euro investiții în utilaje și echipamente

    La combinatele de la Curtici și Olari se fac investiții în fiecare an, tocmai pentru ca acestea să țină pasul cu tehnologia. Numai anul acesta fermierul a investit 1,3 milioane de euro în utilaje și echipamente agricole. De asemenea, tot anul acesta producătorul a achiziționat o moară de grâu ce va fi funcțională în perioada imediat următoare.

    ”Nu ne oprim niciodată din investiții. De la începutul anului și până acum am făcut investiții de 1,3 milioane de euro. Banii au mers în general către achiziția de utilaje și echipamente agricole performante. În timp, am băgat milioane de euro în cele două combinate, numai pentru mecanizare și dotarea fermei am cheltuit 13 milioane de euro. Investițiile de anul acesta au mers către utilaje. Recent am achiziționat și o moară de grâu și acum se montează. Sper ca într-o lună, o lună jumătate să fie gata, funcțională”, ne-a mărturisit administratorul combinatelor agroindustriale de la Curtici și Olari.

    Performanță cu cea mai bună genetică de Charolais și Holstein Friză

    Pe lângă activitate agricolă, un alt domeniu de importanță pentru cele două combinate îl reprezintă sectorul zootehnic. Dacă pentru a produce carne de vită a ales rasa Charolais, pentru producția de lapte a ales rasa Holstein Friză.

    ”În ceea ce privește ferma de animale, nu am în plan să aduc nimic nou, tocmai pentru că am cele mai bune rase. Nu am ce să aduc mai bun decât ce am în prezent. Am animale foarte bune, am rasa Charolais, pentru vaca de carne și rasa Holstein Friză pentru vaca de lapte. Am selecționate cele mai bune exemplare, care dau cele mai bune rezultate în materie de producție”, a declarat pe Agrointeligența – www.agrointel.ro Dimitrie Muscă, fermierul care a reînviat conceptul de cooperativă agricolă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență