• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo pentru weekend: Vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru majoritatea regiunilor

    Roxana Dobre -

    Vremea se schimbă RADICAL în principalele zone ale țării! După ce în unele localități din România au căzut deja primele ninsori iar la munte iarna părea să își intre în drepturi, vremea dă semne de încălzire. Pentru week-endul ce urmează meteorologii spun că valorile termice vor continua să crească iar pentru prima zi a lunii octombrie, adică sâmbătă, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. 

    VINERI
    Vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice vor continua să crească urmând a se situa peste cele, climatologic, specifice acestei date din an. Cerul va fi mai mult senin – ziua în toate regiunile, iar în sud și în est și noaptea, în timp ce în restul teritoriului va deveni variabil și cu unele înnorări.

    Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 28 de grade, iar cele minime între 3…4 grade în depresiunile intramontane și 16…17 grade pe litoral. Dimineața, dar mai ales în cursul nopții, în zonele joase de relief, pe arii restrânse, va fi ceață.

    LA MUNTE: Vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice diurne vor continua să crească urmând a se situa peste cele climatologic specifice acestei date din an. Cerul va fi mai mult senin ziua, dar va avea unele înnorări în cursul nopții, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe creste.

    SÂMBĂTĂ

    Vremea va fi în continuare frumoasă și mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Cerul va fi variabil și vântul, în general slab. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade. Spre sfârșitul intervalului, va crește probabilitatea de apariție a ceții.

    LA MUNTE: Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima zi a lunii octombrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, dar condițiile de ploaie vor fi foarte reduse. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste.

    DUMINICĂ

    Vremea se va menține mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii octombrie. Cerul va avea înnorări temporare și, mai ales spre seară și noaptea, local în Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali și izolat în restul zonei montane vor fi averse, trecător, posibil și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe ansamblu, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere și dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în ritmuri normale, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura mai lent. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

    La hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplină (80-100%), continuându-se totodată recoltarea în toate regiunile agricole. Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate. Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului şi maturarea lemnului în aproape toate plantaţiile, concomitent cu recoltarea eșalonată a fructelor.

    Sub aspect fenologic, la rapiţa înfiinţată până la această dată se vor semnala germinarea şi răsărirea (30-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%). Orzul şi grâul de toamnă semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-răsărire (10-30%).

    Lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial