• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții 2016: Tot ce trebuie să știți despre controlul în teren efectuat de inspectorii APIA

    Roxana Dobre -

    Condiții IMPORTANTE care dacă nu sunt respectate îi pot lăsa pe fermieri fără banii din subvenții. În această perioadă o bună parte dintre producătorii agricoli, mai exact cei care au picat la control, primesc vizite ale inspectorilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în exploatațiile lor. Și crescătorii de animale intră în categoria celor verificați iar pentru a trece cu bine de aceste controale, fermierii trebuie să țină cont de o serie de reguli care trebuie puse în aplicare! 

    Inspectorii APIA au început deja controlul în teren privind respectarea condiţiilor de accesare a plăţilor în sector animalier. Iată ce verifică inspectorii APIA la fața locului și ce documentele trebuie să aveți pregătite dacă sunteți crescători de ovine/caprine, vaci de lapte sau vaci de carne.

    Elemente controlate la faţa locului pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) şi sprijinul cuplat în sector zootehnic (SCZ) la ovine şi caprine

    -Respectarea locaţiei pentru control (comuna/oraşul), declarată de fermier, unde se găsesc ovinele/caprinele solicitate în cerere pe perioada de reţinere de 90 de zile pentru ANT Ovine/ANT Caprine şi pe perioada de reţinere de 100 de zile şi pentru SCZ-Ovine/SCZ-Caprine, de la data limită de depunerea cererii de plată Atenție! Pentru ovinele/caprinele solicitate în cerere şi existente la faţa locului, se verifică:

    -Existenţa unei crotalii (pentru animalele fătate înainte de 01.01.2008) sau a celor două crotalii (pentru animalele fătate începând cu data de 01.01.2008) aplicate;

    -Corespondenţa dintre numărul şi numerele de identificare ale animalelelor solicitate în cerere, înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor ( RNE) şi cele prezente la control;

    -Sexul animalului;

    -Existenţa formularului F3 pentru pierdere crotalie/crotalii plus comandă pentru duplicat, pentru animalele fătate începând cu 01.01.2008 emis înainte de înştiinţarea controlului/supracontrolului (dacă e cazul);

    -Existenţa Registrului individual al exploataţiei;

    -Pentru SCZ-Ovine/Caprine vârsta animalelor să nu depășească 8 ani la femele și 6 ani la masculi la data limita depunerii cererii;

    -Prezentarea adeverinţei de înscriere în registrul genealogic al rasei;

    Exactitatea Înregistrărilor din Registrului individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru cele 6 luni anterioare controlului/supracontrolului la faţa locului conform documentelor justificative (facturi de vânzare/ cumpărare şi certificate veterinare, formulare de intrare – ieşire a animalelor);

    Extinderea verificărilor controlului asupra înregistrărilor din Registrul individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru o perioadă de 12 luni anterioare controlului/supracontrolului la faţa locului, în situaţia constatării unor erori la verificarea celor 6 luni anterioare controlului/supracontrolului (după caz);

    Verificarea existenţei documentelor pentru animalele care nu se găsesc la faţa locului în cazurile de forţă majoră (dacă este cazul) sau cazurile de deces beneficiar (dacă este cazul). 

    Vă reamintim că pentru campania 2015, au cerut la APIA 63.779 de oieri sprijin pentru ANT 9, ovine și caprine. Cuantumul pe cap de animal a fost de 5,91 de euro. 

    În privința SCZ, au cerut sprijin un număr de 33.328 de fermieri dintre care 907 s-au aflat la control. Cuantumul pe cap de animal a fost de 4,6772 de euro.

    Elemente controlate la faţa locului pentru sprijinul cuplat în sector zootehnic la bovine, carne şi lapte (SCZ-Taurine Carne/SCZ-Vaci Lapte)

    Fermierii trebuie să rețină că foarte important este să respecte locaţia declarată pentru control (comuna/oraşul ) unde se găsesc vacile de lapte.

    Pentru vacile de lapte si carne solicitate în cerere şi existente la faţa locului, se verifică:

    -Existenţa celor două crotalii aplicate şi corespondenţa dintre numărul şi numerele de identificare ale animalelelor solicitate în cerere , înscrise în RNE şi cele prezente la control;

    -Înregistrarea în RNE conform Raportului extras în ziua/preziua controlului;

    -Paşaportul animalului în original;

    -Înregistrarea corectă în Registrul individual al exploataţiei;

    -Sexul animalului;

    -Existenţa Registrului individual al exploataţiei;

    -Prezentarea adeverinţei de înscriere în registrul genealogic al rasei pe fiecare animal în parte;

    -Prezentarea contractului de furnizare a laptelului, încheiat pe o perioada de minim 6 luni, în cazul existenţei unei cotei de livrare;

    -Prezentarea documentelor fiscale de comercializare a laptelui sau carnetul de comercializare al laptelui, în cazul existentei unei cote de vânzare directă;

    -Pentru schema de taurine de carne (SCZ-Taurine Carne), vacile de carne nu trebuie sa aibă o vârsta mai mare de 12 ani, iar la tauri de 6 ani, la data limită de depunere a cererii;

    -Prezentarea documentului justificativ pentru pierdere crotalie/crotalii formular F3 emis înainte de înştiinţarea controlului dar nu mai mult de 30 de zile înainte de data controlului (dacă e cazul).

    -Verificarea existenţei documentelor pentru animalele care nu se găsesc la faţa locului în cazurile de forţă majoră (dacă este cazul) sau cazurile de deces beneficiar (dacă este cazul).

    Termenul limită de efectuate a controlului/supracontrolului pentru schemele de plată este următorul:

    -Cod schemă ANT Ovine/ANT Caprine – 90 de zile de la data limită a depunerii cererii;

    -Cod schemă SCZ Ovine/Caprine – 100 de zile de la data limită a depunerii cererii;

    -Cod schemă SCZ Bovine,– 6 luni de la data limită a depunerii cererii. 

    Vă reamintim că în campania 2015, pentru ANT 7 (lapte) au cerut subvenții 60.000 de fermieri. Cuantumul a fost de 24,361 de euro. 

    Pentru ANT 8 (carne) au cerut subvenții 141.318 de fermieri iar cuantumul pe cap de animal a fost de 97,40 de euro. 

    În privința sprijinului cuplat la vaca de lapte au solicitat plata 3.859 de fermieri dintre care 176 s-au aflat în control. SCZ vaca de lapte a fost plătit fermierilor în cuantum de 826,05 euro. 

    Pentru vaca de carne au cerut subvenții 260 de crescători iar cuantumul pe cap de animal a fost de 1221,92 de euro. 

    Dacă accesul reprezentanţilor APIA pentru controlul la faţa locului va fi restricţionat, se întrerupe controlul, iar cererea devine neeligibilă

    În cazul refuzului titularului/reprezentantului delegatului cererii de plată de a permite accesul reprezentanţilor APIA pentru controlul la faţa locului, se va întocmi raportul de control la faţa locului care va fi semnat/datat, dacă este posibil, de către titular/reprezentat/delegat sau martori şi va purta sintagma „Refuz controlul”.

    Un exemplar al raportului, cu specificaţia că cererea de plată pentru ajutorul specific devine neeligibilă, va fi transmis prin poştă solicitantului cu confirmare de primire.

    Atenție! Dacă accesul reprezentanţilor APIA pentru controlul la faţa locului va fi restricţionat, se întrerupe controlul, cererea devine neeligibilă, iar solicitantul va fi înştiinţat prin poştă, cu confirmare de primire. Dacă solicitantul ajutorului specific refuză semnarea documentelor întocmite după terminarea controlului la faţa locului, acestea vor fi semnate de către martori dacă este posibil. Pe raportul de control va fi trecută sintagma „Refuz semnarea Raportului de control”. O copie a raportului va fi trimis prin poştă, cu confirmare de primire. Confirmarea de primire a scrisorii recomandate reprezintă anexă la Raportul de control la faţa locului.

    Dacă solicitantul ajutorului specific nu este de acord cu rezultatul controlului, are posibilitatea să semneze dacă este de acord/nu este de acord cu rezultatul controlului, iar la rubrica observaţii să precizeze motivul pentru care nu este de acord. Inspectorii vor informa beneficiarul că în cazul în care nu este de acord cu rezultatul controlului, pentru a da curs contestaţiei, aceasta trebuie formulată, argumentată în scris şi depusă la Centrele Județene ale APIA în termen de 48 de ore de la comunicarea raportului de control.

    Cum se face contestaţia cu privire la rezultatul controlului la faţa locului

    Nu se va accepta contestarea rezultatului controlului efectuat la faţa locului, în cazul în care solicitantul/ reprezentantul acestuia a semnat pe Raportul de control că este de acord cu rezultatul controlului la faţa locului. Contestaţia cu privire la rezultatul controlului efectuat la faţa locului se depune la Centrul Judeţean de unde aparțineți în maxim 48 de ore de la data controlului/primirea raportului de control, dar nu mai târziu de data limită a controlului la faţa locului.

    Reluarea controlului la faţa locului se poate face în maxim 48 de ore de la contestarea acestuia. În cazul în care, data înregistrării controlului/primirii raportului de control coincide cu data limită de efectuare a controlului la faţa locului, respectiv ultima zi, reluarea controlului la faţa locului se face în maxim 24 de ore de la depunerea contestaţiei. Fermierii pot fi eşantionaţi, iar controlul la faţa locului poate fi efectuat şi în afara perioadei de retenţie menţionată anterior, ocazie cu care fermierii trebuie sa prezinte documente sanitar veterinare de scoatere/ieşire din exploataţie.

    Atenție! Nerespectarea condiţiilor şi cerințelor prevăzute pentru fiecare schemă de sprijin financiar, constatată cu ocazia controlului la faţa locului, se soldează cu penalităţi care pot reprezenta reducerea cuantumului plăţilor sau excluderi de la plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial