Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Ministrul agriculturii anunță când vor primi fermierii despăgubirile pentru secetă și îngheț

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri, la Timișoara, că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă sau de înghețul târziu din primăvara acestui an vor primi despăgubiri din partea Guvernului ”către sfârșitul anului”, cuantumul acestora nefiind determinat în prezent, însă sunt peste 1 milion de hectare afectate la nivelul întregii țări.

Deocamdată acordăm un ajutor de minimis pentru reducerea prețului la energia electrică (pentru irigații n.red.), 30 de milioane de lei, și către sfârșitul anului vom mai acorda o despăgubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu secetă și îngheț târziu, mai ales pe partea de secetă. E greu de precizat acum cuantumul despăgubirilor pe persoană, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor și de abia după aceea vom vedea care este procentul de despăgubire (individuală, n.r.)’‘, a declarat Achim Irimescu presei.

Potrivit ministrului, agricultorii au făcut deja pașii necesari obținerii sprijinului guvernamental, fiind sesizate prefecturile și constituite comisii de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor la fața locului, iar în prezent datele se transmit la minister.

Irimescu a atenționat recent că nu toți fermierii afectați de secetă vor putea să beneficieze de compensații de la bugetul de stat. Sumele nu vor putea fi încasate de către fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut această posibilitate. ”În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare și s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenționăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigații să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că și Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine”, preciza Irimescu la jumătatea lunii august.

În altă ordine de idei, Achim Irimescu a subliniat că sistemul de antigrindină este prevăzut să se dezvolte gradual la nivel de țară, dar Ministerul a mai introdus recent o prevedere.

Am cerut Comisiei Europene să fie de acord ca marii fermieri sau asociațiile care doresc să-și cumpere o astfel de instalație care costă circa 100.000 de euro, iar o rachetă costă cam 700-800 de euro, să le poată achiziționa prin Programul Național de Dezvoltare Rurală cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului național antigrindină”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Sursa: Agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Seceta si inghet numai in capul lui naie, nicolaie. numai la nbanateni le ingheata pamantul la Sf. Gheorghe nu. Acolo se munceste si romanul incalzeste cu suflet si pasiune pamantul, ogorul de la anul 900 incoace. Opre-a scate odata cu intinsul mana la Bucuresti, pune mana pe sapa si sapa canale de irigatii si desecari. Poate ai alta calificare si nu sti sa faci altceva decat post pe postul judetean de mare consilier agricol. Ajunge, odata cu milogeala. La munca cu ,,fruncea” sus din Banat pana la Mare departare. La tine in Banat in 2014 a fost seceta, in 2015 la fel, in 2016 idem, iar acum, 2017 cand ai dat mana cu Daea te – ai laudat de ziua banatului fru=ncea ca ai facut cele mai mari productii? Cand spui adevarul si cand nu in rapoartele facute de psdistii locului uica laie? Un audit la firmele care cer productii pe seceta si ger se cer imediat facute. Acolo se vede masina lui uica neica laie care da din gura fara nicio remuscare.
    Se dau bani gratuit pentru irigare ne ce n – o face si laie.

Scrie un comentariu