• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo: Vremea va fi în general instabilă și se va răci în majoritatea regiunilor

    Roxana Dobre -

    Vremea se schimbă din nou! Temperaturile ridicate din ultimele zile fac loc ploilor și chiar ninsorilor pentru zonele de munte.  Meteorologii anunță că în primele două zile din această săptămână, în regiunile din vestul, centrul și nordul țării, vremea va fi în general instabilă și se va răci. 

    Luni

    În țară, cerul va fi mai mult noros, pe arii extinse vor fi ploi cu caracter temporar ce pot fi însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 20…25 l/mp, cu precădere în nord-vest și la munte. În restul teritoriului, valorile termice, deși în scădere ușoară, se vor situa în continuare peste mediile climatologic specifice datei; dimineața vor fi zone cu nebulozitate joasă și ceață, apoi cerul va avea înnorări temporare și pe spații restrânse va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat.

    Temperaturile maxime se vor încadra între 15 si 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime între 7 și 17 grade. 

    Marți

    Vremea va continua să se răcească în cea mai mare parte a țării, dar în special în vest, nord-vest și centru, precum și la munte, unde se vor înregistra valori termice mult mai scăzute decat cele normale la începutul lunii octombrie.  Cerul va avea înnorări temporare, în majoritatea zonelor vor fi ploi pe arii relativ extinse și izolat în cantități însemnate, exceptând partea de sud a teritoriului unde doar local va ploua slab. În zona montană vor fi precipitații mixte ziua, însă noaptea, mai ales în masivele înalte, vor predomina ninsorile. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, temporare.

    Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 20 de grade, ușor mai ridicate în sudul extrem și în sud-est, iar cele minime se vor situa între 3 și 13 grade.

    Caracteristici agrometeorologice

    Aprovizionarea cu apă a solului în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Banat, cea mai mare parte a Munteniei, nord-estul, estul și sudul Transilvaniei, nord-vestul, centrul, vestul și sudul Moldovei, izolat în nord-estul și sud-estul Olteniei, nordul Dobrogei și estul Maramureșului.

    Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafețe extinse din Crișana, Oltenia, Dobrogea și Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul, nordul și local în estul Moldovei, nord-estul, estul și sudul Munteniei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe ansamblu, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere și dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în ritmuri normale, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura mai lent. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

    La hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplină (80-100%), continuându-se totodată recoltarea în toate regiunile agricole. Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate. Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului şi maturarea lemnului în aproape toate plantaţiile, concomitent cu recoltarea eșalonată a fructelor. Sub aspect fenologic, la rapiţa înfiinţată până la această dată se vor semnala germinarea şi răsărirea (30-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%).

    Orzul şi grâul de toamnă semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-răsărire (10-30%). În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania