• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vițelele, eliminate de pe lista bovinelor eligibile pentru ajutorul de mininis. Cei 5.000 de lei pot fi accesați, în premieră, și pentru achiziția de tauri

    Gabriela Gimbășanu -

    Negocieri importante între fermieri și ministrul agriculturii Achim Irimescu, negocieri la finalul cărora șeful MADR a convenit să se modifice legislația în acord cu solicitarea venită din partea producătorilor agricoli. Astfel, legislația discutată pentru ajutoru de minimis va fi modificată semnificativ la punerea sa în aplicare pentru sectorul de creștere a bovinelor și bubalinelor. Ajutorul de minimis ce va fi acordat fermierilor români pentru achiziția de genetică de înaltă valoare din specia bovină va permite în acest an achiziția de junici gestante și tauri de montă, eliminându-se din listă vițelele.

    Potrivit președintelui Federației Naționale Pro Agro, în urma unor discuții avute cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu s-a găsit înțelegerea necesară pentru a exclude din lista cu animale eligibile vițelele, întrucât dacă fermierul alegea să achiziționeze această categorie de animale ar fi fost nevoit să aștepte doi ani pentru a putea înscrie animalul în Registrul de Rasă și implicit pentru a beneficia de Sprijinul Cuplat Zootehnic.

    Citiți și: Ajutor de minimis pentru achiziția de junici în 2016. Circa 3.000 de capete pot fi achiziționate cu sprijin financiar acordat din bugetul de stat

    ”Am reușit pe ajutorul de minimis să scoatem vițelele din lista de animale eligibile pentru achiziție, pentru că scopul nostru major este să creștem numărul de animale eligibile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, iar animalele pe care noi le-am estimat a fi achiziționate este de aproximativ 5.000-6.000 de capete, de junici gestante care în mod automat vor fi înscrise în SCZ. Am optat pentru varianta de a elimina vițele, pentru că acestea nefiind gestante nu intră în schemă și atunci mai trebuia să așteptăm doi ani, iar ca impact era unul slab asupra sectorul. Mă bucur că ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r) a înțeles că vițelele ar trebui excluse”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Avem nevoie de genetică pentru a fi competitivi

    Având în vedere discuțiile care s-au purtat la ministerul Agriculturii referitoare la condițiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de acest ajutor de minimis și din informațiile pe care le deține până în acest moment, Hotărârea de Guvern care permite acordarea acestui ajutor ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial în perioada imediat următoare. Această măsură este mai mult decât bine venită pentru categoria de beneficiari, acei fermieri care dețin un efectiv de până în 10 capete și au nevoie de genetică pentru a fi competitivi pe piață.

    Citiți și: Rasele pentru care fermierii pot cere ajutor de minimis pentru juninci, viţele și tauri de rasă

    ”Estimăm că, într-un timp foarte scurt fermierii noștri vor depune cereri la Direcțiile pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru obținerea acestui ajutor de minimis. Pentru Hotărârea de Guvern care instituie acest ajutor de minimis știu că s-au luat toate avizele necesare și că urmează în perioada imediat următoare să fie publicată în Monitorul Oficial. Beneficiarii sunt cei cu exploatațiile de până în 10 capete de bovine. Cred că este bine venit un astfel de sprijin, ținând cont că în SCZ avem foarte puține animale înscrise în Registrul de Rasă și noi (Federația Pro Agro – n.r), ne dorim ca România să crească în calitate, în genetică și în productivitate, dacă vrem să fim competitivi. Nu putem cu tot felul de metisări să fim competitivi, pe când cu rase specializate de lapte sau de carne vom aveam mai multe șanse să fim tratați de la egal la egal cu țări în care acest sistem este foarte bine pus la punct”, ne-a mai spus președintele Pro Agro.

    Cu ajutorul de minimis se pot achiziționa și tauri de montă

    Potrivit președintelui Pro Agro, ca element de noutate, anul acesta se pot achiziționa și tauri pentru montă, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

    ”În mediul rural știm foarte bine că nu avem suficient personal autorizat pentru a efectua montă artificială și atunci tauri cu înaltă valoare genetică pentru montă naturală ar fi o soluție pentru creșterea și ameliorarea raselor de bovine în România”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Vă reamintim că, la jumătatea lunii septembrie un proiect de proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Agriculturii prevedea sumele reprezentând ajutoare de minimis ce ar urma să fie plătite începând cu data de 21 noiembrie. Acest ajutor de minimis ar permite achiziţionarea de animale din rase specializate se îmbunătăţeşte valoarea genetică a animalelor pentru creşterea producţiei de carne şi lapte precum şi a calităţii acestora, prin extinderea Controlului Oficial al Producţiilor şi testarea reproducătorilor după descendenţi.

    Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de lapte, respectiv maximum 2.500 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de lapte și maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de carne, respectiv maximum 3.000 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de carne. Pentru bubaline, suma este de maximum 4.500 lei/cap junincă iar pentru tauri de carne maximum 8.000 lei/cap. Cum vițelele au fost eliminate din lista de animale eligibile, cel mai probabil vor rămâne valabile sumele care fac referire la junicile gestante.

    În cazul bubalinelor, pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis fermierul trebuie să deţină minimum 1 cap şi maximum 10 capete bivoliţe /beneficiar.

    Pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase de carne trebuie să fie respectată proporţia de un taur la 40 de capete vaci şi/sau viţele şi/sau juninci deţinute de beneficiar. Numărul maxim de tauri de reproducţie din rase de carne care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 200 capete vaci şi/sau viţele şi/sau juninci.

    Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.


    Te-ar mai putea interesa

    Data de la care pot fi vândute animalele care primesc subvenții APIA Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an Șef APIA: Condiția pentru ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția la hectar

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții