• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa cerealelor. Cum a evoluat prețul grâului și al porumbului în prima săptămână din octombrie

  Gabriela Gimbășanu -

  Bursa agricolă la zi! Prețurile colectate pentru această săptămână de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduc vești mai bune pentru acei fermieri care nu și-au vândut cerealele și au ales să le depoziteze în așteptarea unei valorificări cu câștig mai mare. Se pare că odată cu apropierea închiderii campaniei de recoltare la porumb și prețul a început să înregistreze o ușoară creștere, în timp ce la grâu evoluția pozitivă este mai vizibilă, creșterile fiind și de 26,85 euro/tonă, fermierii care mai au grâne de vânzare în zona Oltenia.

  După ce săptămâna trecută, în Banat, prețul porumbului a atins un nivel extrem de scăzut, ajungând să fie comercializat cu 116,59 euro/tonă, acum porumbul comercializat în această zonă agricolă a cunoscut o ușoară creștere, ajungând la valoare de 120,22 euro/tonă, cu aproape 4 euro/tonă mai scump. De altfel, în toate regiunile agricole principale din România se înregistrează o tendință ascendentă la producția de porumb.

  În ceea ce privește prețul pe care fermierii îl primesc pentru grâul pe care l-au depozitat încă din vară, acesta înregistrează o evoluție ascendentă în toate regiunile. În schimb prețul practicat la Portul Constanța, înregistrează și în această săptămână o scădere la valorificare.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe 5 octombrie a.c, prețurile cerealelor pe piețele reprezentative din România – Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din portul Constanța.

  Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 28 septembrie și 5 august

  Regiune Preț mediu-
  28 septembrie
  Preț mediu-
  5 octombrie
  Banat 124,11 euro/tonă 125,10 euro/tonă
  Oltenia 128,10 euro/tonă 137,54 euro/tonă
  Muntenia 128,99 euro/tonă 155,84 euro/tonă
  Port Constanța 172,89 dolari/tonă 169,78 dolari/tonă

  Analizând datele furnizate de Ministerul Agriculturii, putem constata că o semnificativă evoluție de preț se simte în această săptămână în Muntenia, unde săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 128,99 euro/tonă și șapte zile mai târziu ajunge la 155,84 euro/tonă, în creștere cu 26,85 euro/tonă, asta în contextul în care în Portul Constanța prețul grâului a cunoscut o ușoară scădere: de la 172,89 dolari/tonă, la 169,78 dolari/tonă, mai puțin cu 3,11 dolari/tonă.

  Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 28 septembrie și 5 octombrie

  Regiune Preț mediu-
  28 septembrie
  Preț mediu-
  5 octombrie
  Banat 116,59 euro/tonă 120,22 euro/tonă
  Oltenia 130,03 euro/tonă 131,05 euro/tonă
  Muntenia 134,69 euro/tonă 133,36 euro/tonă
  Port Constanța 168,39 dolari/tonă 172,00 dolari/tonă

  În ceea ce privește porumbul, creșterile de preț se resimt în toate cele trei regiunile reprezentative din țară. Cea mai semnificativă apreciere se înregistrează în regiunea Banatului, astfel că dacă săptămâna trecută prețul oferit de traderi era de 116,59 euro/tonă, șapte zile mai târziu fermierii au primit 120,22 euro/tonă, în creștere cu 3,63 euro/tonă. De asemenea, se remarcă și o apreciere a prețului porumbului la Portul Constanța, unde săptămâna trecută porumbul se tranzacționa cu 168,39 dolari/tonă, în timp ce în această săptămâna a ajuns la 172 dolari/tonă, în creștere cu 3,61 dolari/tonă.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Radu Damșa, Soloverde: Ne restrângem suprafețele bio. Am vândut grâul ecologic la preț de grâu convențional! Prognoza meteo pe luna martie – actualizată. Graficul ploilor în următoarele patru săptămâni! Campania APIA 2021 – începe sau nu? Cererea-tip și ordinul MADR n-au apărut în Monitorul Oficial!

  Ultimele știri

  Preţul grâului a ajuns la 250 de euro/tonă! Porumbul este contractat cu aproape 230 euro/tonă! Seed Sprint H5, într-un an cu secetă la societatea Almos din Neamț Digital Syngenta – Primul eveniment dedicat combaterii buruienilor, pe 5 Martie