• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! Fermierii cer ca plata ajutoarelor naționale tranzitorii să se facă pentru animalele existente în fermă la data de 1 ianuarie 2017

  Gabriela Gimbășanu -

  Săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o la Ministerul Agriculturii cu ministrul Achim Irimescu, doi lideri importanți din agricultura românească au cerut în mod oficial o schimbare majoră a Ordinului 619/2015 – legislația care reglementează plățile APIA. Președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, și președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, au cerut modificarea datei de referință luată în calcul pentru subvenția pentru animale, respectiv a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-urile).

  În cursul zilei de 5 octombrie, reprezentanții fermierilor au avut o întâlnire cu Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a pune pe hârtie propunerile pe care cei din sector le au în vedere pentru modificarea Ordinului nr. 619/2015 privind condițiile de acordare a plăților directe prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  La întâlnire a participa Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, alături de Claudiu Frânc, vicepreședinte Pro Agro și președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România, care au discutat cu ministrul Agriculturii posibilitățile de modificare a actului normativ care stabilește condițiile de acordare a subvențiilor. Printre principalele propuneri venite din rândul fermierilor s-au aflat modificarea datei de referință pe baza căreia se face plata Ajutorului Național Tranzitoriu și constituirea cât mai rapid a Consiliului Consultativ de la APIA care să permită o informare cât mai bună a producătorilor din teritoriu.

  ”Am vrut să avem o discuție de principiu cu referire la câteva aspecte de ordin tehnic, să simplificăm, tocmai pentru ca fermierii noștri să poată să aibă o documentație din ce în ce mai simplificată pentru a accesa fondurile europene, nu să creem birocrație gratuită. Aceasta este o discuție de principiu în care noi să ne exprimăm care este poziția Federației și am încrederea ca Ministerul Agriculturii înțelege că o simplificare a procedurilor înseamnă un grad de absorbție mai mare și o debirocratizare a măsurilor și implicit o sarcină administrativă mai mică din partea agenției de plăți. Cu cât vom cere adeverință, că nu avem nevoie de adeverință, cu atât vom face formularistică inutilă în accesarea fondurilor disponibile agriculturii românești. Domnul ministru (Achim Irimescu – n.r) ne-a propus să facem săptămâna viitoare un grup de lucru, pentru a veni cu soluții de îmbunătățire a legislație și a Ordinului. Trebuie să le facem din timp pentru ca și fermierii să cunoască noile prevederi care vor intra în vigoare la depunerea cererilor unice din 2017”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

  Data de referință trebuie adusă cât mai aproape de realitatea din fermă

  Modificarea principală pe care Federația Națională Pro Agro și-a propus să o facă este cea referitoare la schimbarea datei de referință la Ajutorul Național Tranzitoriu, astfel încât să nu mai apară situația aberantă în care un fermier să încaseze subvenție pentru animale pe care nu le mai are în fermă, în timp ce alt crescător să nu beneficieze de nici o plată întrucât în 2013 nu avea nici un animal în fermă.

  Ca președinte al Federației Naționale Pro Agro susțin să se vină cu data de referință cât mai aproape de realitate, adică să notificăm Comisia Europeană ca pentru Ajutorul Național Tranzitoriu să fie 2017, 1 ianuarie, data de referință. În așa fel încât cei care au animale în exploatație să primească acest sprijin din partea statului, iar cei care nu mai au nici picior de animal în fermă să fie excluși de la plată. Nu putem să plătim efective de bovine unde nu mai sunt în exploatație, trebuie să plătim pe realitatea din fermă, dacă vrem cu adevărat să acordăm sprijinul astfel încât să-i încurajăm pe cei care se dezvoltă. De exemplu, avem exploatații care în 2013, când a fost data de referință aveau în exploatație 3 bovine și acum au 30, dar primesc bani pe trei capete de bovine, ori lucru asta crează clar o inechitate în rândul fermierilor pe care noi vrem cu adevărat să o eliminăm. Referitor la acest aspect, ministrul Irimescu încă nu s-a pronunțat. O să susțin această inițiativă, este inutil să plătești ceva ce nu există în exploatație. Trebuie să primească ANT cei care fac activitate agricolă, nu niște băieți deștepți”, ne-a vorbit reprezentantul fermierilor, despre principala modificare pe care o are în vedere.

  Se impune constituirea Consiliul Consultativ de la APIA

  Având în vedere dificultățile întâmpinate în acest an în ceea ce privește ritmul plăților, dar și comunicarea defectuoasă pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a avut-o cu fermierii, liderii din agricultură susțin necesitate constituirii unui Consiliu Consultativ la APIA care să aibă o comunicare directă cu conducerea și implicit să permită o informare cât mai corectă a producătorilor agricoli din teritoriu.

  Am discutat și de Consiliul Consultativ de la APIA. Este foarte important să putem să constituim cât de repede acest consiliu consultativ astfel încât să reușim să-l facem funcțional și APIA pe viitor să nu mai aibă derapajele pe care le-a avut în trecut. În anexă este specificat foarte clar cine trebuie să facă parte din acest consiliu. Este vorba despre reprezentanți ai MADR, APIA, LAPAR, Federația Națională Pro Agro, Organizația Interprofesională de Cereale, Organizația Interprofesională Prodcom Legume-Fructe, Organizația Interprofesională Vie-Vin și Organizația Interprofesională de carne de porc și carne de pasăre. Aceste sunt entitățile care vor desemna reprezentanți în acest consiliu”, ne-a spus Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  ANSVSA: O nouă secție de biologie moleculară și analiză genetică – la DSVSA Maramureș! Ce face fermierul Emil Constantea pentru a obține furaje de cea mai bună calitate! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an!

  Căutare în articole