• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVANS SUBVENȚII APIA 2016: Ce trebuie să știi despre prima tranșă din plățile directe pe acest an

    agrointeligenta.ro -

    Avansul APIA din subvenția pe anul 2016 – cel mai important subiect al săptămânii. Pe Agrointeligența – www.agrointel.ro, cititorii noștri au fost primii care au aflat direct de la directorul general al APIA, Adrian Pintea, cuantumul plăților calculate pe suprafață, dar și ce procent va fi virat în primă fază către agricultori.

    Pe 6 octombrie, în premieră, pentru Agrointeligența, directorul APIA a comunicat cuantumul plăților pe suprafață. Din acesta se va calcula și avansul ce urmează să înceapă să fie achitat din această lună.

    Când începe plata avansului APIA

    Avansul APIA pe anul 2016 va începe din data de 17 octombrie. Comisia Europeană a dat ”liber” la plăți din 16 octombrie, dar atunci nu se pot efectua operațiuni, fiind o zi de duminică, ne-a explicat Adrian Pintea.
    Conform reglementărilor europene, avansul trebuie achitat fermierilor până cel târziu pe 30 noiembrie, întrucât din data de 1 decembrie, statele membre intră în perioada în care trebuie să achite subvențiile integrale.

    Din ce subvenții se dă avansul APIA în 2016

    Anul acesta, spre deosebire de 2015, avansul nu se acordă doar din SAPS – plată unică pe suprafață, ci din toate schemele ”de bază” – plata redistributivă, plata pe înverzire și, unde este cazul, plata pentru tineri fermieri. Totodată, se vor putea plăti bani și din măsurile de plăți compensatorii din PNDR – Măsurile 10, 11 și 13.

    Ce valoare va avea avansul APIA pe 2016

    Conform declarațiilor făcute de directorul general al APIA pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro în data de 6 octombrie, ”procentul va fi cel mai probabil de 69%, aproape de limita de 70% cât ne permit regulamentele europene și 84 % pentru măsurile de dezvoltare rurală unde avem limita de 85%”.

    Din ce sume se calculează avansul de la APIA în 2016

    Avansul – mai exact procentul din subvenția pe suprafață va fi calculat din cuantumurile fixate pentru acest an la principalele scheme de plată pe suprafață, respectiv:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,8861 euro/ha

    Schema de plată redistributivă:
    Nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha
    Nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha

    Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha

    Schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha

    Ce fermieri intră la plata avansului din 2016

    În mod sigur, fermierii care intră la plata avansului pe suprafață sunt cei care NU sunt în eșantonul de control al APIA. Cifrele oficiale obținute de Agrointeligența – www.agrointel.ro arată că sunt 834.282 de fermieri care au depus cererea unică în perioada fără penalizări pentru campania 2016. Dintre aceștia 76.909 se află în eșantionul de control ceea ce înseamnă că nu este sigur câți dintre ei pot intra la plata avansului pentru această campanie. Rămân 757. 373 de fermieri care, teoretic, dacă totul decurge bine cu softul APIA, vor intra sigur la plată deși cifra exactă se va știi după ce APIA va finaliza controlul administrativ.

    La ce curs se face plata APIA în 2016

    Deși cunatumurile plăților APIA sunt mereu exprimate în euro, agenția de plăți virează fermierilor contravaloarea aceastor sume în lei. Pentru anul 2016, plățile se calculează după cursul Băncii Centrale Europene din data de referință 30 septembrie 2016, și care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.

    Efectiv, ce bani primește la avans un fermier

    În funcție de suprafața pe care o deține și dacă a împlinit 40 de ani sau nu, fermierilor li se calculează plata pe suprafață și, din acești bani, avansul. Luând în calcul procentul de 69%, iată un exemplu:

    Fermier cu 5 hectare peste 40 de ani
    SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire=96,88 euro+5 euro+57,37euro=159,25 de euro
    Avans de 69% pe fiecare hectar: 109,8825 euro/ha
    Total avans: 549,4125 euro

    În mod similar, avansul se calculează și pentru alte suprafațe, având în vedere pragurile de 5 și 30 ha la plata redistributive și de cel mult 60 de hectare la Tineri fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații