• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AVANS SUBVENȚII APIA 2016: Ce trebuie să știi despre prima tranșă din plățile directe pe acest an

  agrointeligenta.ro -

  Avansul APIA din subvenția pe anul 2016 – cel mai important subiect al săptămânii. Pe Agrointeligența – www.agrointel.ro, cititorii noștri au fost primii care au aflat direct de la directorul general al APIA, Adrian Pintea, cuantumul plăților calculate pe suprafață, dar și ce procent va fi virat în primă fază către agricultori.

  Pe 6 octombrie, în premieră, pentru Agrointeligența, directorul APIA a comunicat cuantumul plăților pe suprafață. Din acesta se va calcula și avansul ce urmează să înceapă să fie achitat din această lună.

  Când începe plata avansului APIA

  Avansul APIA pe anul 2016 va începe din data de 17 octombrie. Comisia Europeană a dat ”liber” la plăți din 16 octombrie, dar atunci nu se pot efectua operațiuni, fiind o zi de duminică, ne-a explicat Adrian Pintea.
  Conform reglementărilor europene, avansul trebuie achitat fermierilor până cel târziu pe 30 noiembrie, întrucât din data de 1 decembrie, statele membre intră în perioada în care trebuie să achite subvențiile integrale.

  Din ce subvenții se dă avansul APIA în 2016

  Anul acesta, spre deosebire de 2015, avansul nu se acordă doar din SAPS – plată unică pe suprafață, ci din toate schemele ”de bază” – plata redistributivă, plata pe înverzire și, unde este cazul, plata pentru tineri fermieri. Totodată, se vor putea plăti bani și din măsurile de plăți compensatorii din PNDR – Măsurile 10, 11 și 13.

  Ce valoare va avea avansul APIA pe 2016

  Conform declarațiilor făcute de directorul general al APIA pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro în data de 6 octombrie, ”procentul va fi cel mai probabil de 69%, aproape de limita de 70% cât ne permit regulamentele europene și 84 % pentru măsurile de dezvoltare rurală unde avem limita de 85%”.

  Din ce sume se calculează avansul de la APIA în 2016

  Avansul – mai exact procentul din subvenția pe suprafață va fi calculat din cuantumurile fixate pentru acest an la principalele scheme de plată pe suprafață, respectiv:

  Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,8861 euro/ha

  Schema de plată redistributivă:
  Nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha
  Nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha

  Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha

  Schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha

  Ce fermieri intră la plata avansului din 2016

  În mod sigur, fermierii care intră la plata avansului pe suprafață sunt cei care NU sunt în eșantonul de control al APIA. Cifrele oficiale obținute de Agrointeligența – www.agrointel.ro arată că sunt 834.282 de fermieri care au depus cererea unică în perioada fără penalizări pentru campania 2016. Dintre aceștia 76.909 se află în eșantionul de control ceea ce înseamnă că nu este sigur câți dintre ei pot intra la plata avansului pentru această campanie. Rămân 757. 373 de fermieri care, teoretic, dacă totul decurge bine cu softul APIA, vor intra sigur la plată deși cifra exactă se va știi după ce APIA va finaliza controlul administrativ.

  La ce curs se face plata APIA în 2016

  Deși cunatumurile plăților APIA sunt mereu exprimate în euro, agenția de plăți virează fermierilor contravaloarea aceastor sume în lei. Pentru anul 2016, plățile se calculează după cursul Băncii Centrale Europene din data de referință 30 septembrie 2016, și care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.

  Efectiv, ce bani primește la avans un fermier

  În funcție de suprafața pe care o deține și dacă a împlinit 40 de ani sau nu, fermierilor li se calculează plata pe suprafață și, din acești bani, avansul. Luând în calcul procentul de 69%, iată un exemplu:

  Fermier cu 5 hectare peste 40 de ani
  SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire=96,88 euro+5 euro+57,37euro=159,25 de euro
  Avans de 69% pe fiecare hectar: 109,8825 euro/ha
  Total avans: 549,4125 euro

  În mod similar, avansul se calculează și pentru alte suprafațe, având în vedere pragurile de 5 și 30 ha la plata redistributive și de cel mult 60 de hectare la Tineri fermieri.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate