• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ţeapă de peste un milion de lei din fonduri europene

  Roxana Dobre -

  Ţeapă de peste un milion de lei din banii fermierilor! Un caz incredibil de fraudare a agenției de plăți a ieșit de curând la iveală iar implicați sunt trei afacerişti botoșăneni care vor da ochii cu judecătorii, după ce au fost acuzaţi că au încercat să obțină pe nedrept bani comunitari.  Totul a pornit de la un proiect cu fonduri europene pentru exploatare forestieră.

  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Surdoaei, la data faptei administrator al SC Forest Marian SRL, şi a SC Forest Marian SRL, pentru folosire sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru complicitate la această infracţiune mai sunt trimişi în judecată şi Cornel Lupaşcu şi Petrică Uliciuc, la data faptelor administratori ai unor firme.

  Anchetatorii au menţionat că, în 2008, Surdoaei, în calitate de administrator al SC Forest Marian SRL, în cadrul proiectului ,,Achiziție de utilaje pentru exploatarea forestieră în localitatea Cristeşti, judeţul Botoşani”, finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe acte incomplete şi false, fapte având drept consecință obținerea pe nedrept de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.

  Concret, pentru a maximiza bugetul acelui proiect, inculpatul a ataşat la cererea de finanțare ofertele unor societăți al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerț cu utilaje specifice dotării unei exploatații forestiere. Practic, au fost ataşate nişte înscrisuri conținând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menționarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii şi prețuri folosite de furnizorii şi distribuitorii autorizați“, au precizat procurorii anticorupţie.

  AFIR încearcă să recupereze banii

  În urma organizării procedurilor de achiziție a bunurilor necesare implementării proiectului, a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Petrică Uliciuc, care a livrat doar scriptic utilajele respective. În realitate, acestea fuseseră achiziționate în mod direct de la furnizor de către beneficiarul SC Forest Marian SRL, mai spun oamenii legii. Pentru mărirea cheltuielilor eligibile şi, implicit, a contribuției din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii inițiali şi beneficiar au fost introduse firmele administrate de Lupaşcu şi Uliciuc, „în scopul strict de a maximiza prețul utilajelor la nivelul menționat în cuprinsul bugetului din conținutul cererii de finanțare“.

  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în cauză cu 1.077.205 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalități calculate până la data plății efective. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce le aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Sursa: www.ziarulevenimentul.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu