• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚURI FOARTE BUNE la soiurile românești de grâu. M. Horablaga, Stațiunea Lovrin: ”Venim în sprijinul fermierilor care mizează pe genetică românească!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Soiurile românești de grâu rămân în top preferințelor fermierilor! Industria semințelor este acaparată în mare parte de genetica oferită de multinaționale. Fie că vorbim de porumb, floarea-soarelui, soia sau rapiță, companiile străine sunt cele care vând cantități însemnate de sămânță. Singura cultură unde producătorii agricoli aleg să folosească aproape în exclusivitate genetică românească rămâne grâul. Rezultatele obținute cu soiurile românești îi fac pe producători să mizeze an de an pe genetică românească, obținută în stațiunile de cercetare din țară.

    Soiurile de grâu Ciprian și Alex de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Lovrin au convins atât pe fermierii români, cât și au reușit, cu calitățile lor, să îi surprindă  și pe cercetătorii din Germania. Sămânța românească s-a clasat pe locul I – Ciprian și locul III – Alex, din 42 de soiuri ce au fost analizate în cadrul unei experiențe de testare comparativă efectuată în Bavaria.

    ”Unul din atuurile acestor două soiuri Ciprian și Alex este că din punct de vedere al calității sunt unele dintre cele mai bune soiuri ca și producție pentru panificație. Deci au o calitatea foarte bună, conținut mare de proteină, gluten bun. Ciprian și Alex au o calitatea foarte bună, am mai spus-o, din 42 de soiuri care au fost analizate în Germania Ciprian a fost primul și al Alex al treilea din punct de vedere al calității. Calitatea la făină, adaptabilitate la condițiile climatice specifice țării noastre sunt două dintre cele mai importante caracteristici ale acestor soiuri și care ar trebui să le impună pe piața românească”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro dr. biolog Nicolae Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Lovrin.

    Preț categoria bază: 1,5 lei/kg soiul Ciprian și 1,4 lei/kg soiul Alex

    Cele două soiuri de grâu românesc pot fi achiziționate de la Stațiunea de Cercetare de la Lovrin, iar pentru perioada următoare prețurile s-au redus substanțial. Soiul Ciprian poate fi cumpărat la prețul de 1,5 lei/kg, redus de la 1,7 lei/kg, în timp ce soiul Alex poate fi achiziționat la 1,4 lei/kg, de la 1,5 lei/kg cu cât se vindea în perioada anterioară.

    ”După aceea vorbim și de preț, avem un preț mult sub prețul practicat de multinaționale. Le oferim fermierilor două categorii de grâu Bază și C1. Diferența este doar de denumire și de preț, noi tot ceea ce producem în stațiunea noastră, pe terenurilor noastre sunt categorii biologice superioare, am avut de la Prebază2 multiplicat la Bază, asta înseamnă calitatea atât în genetică, cât și în ceea ce înseamnă puritate și germinație. Ca să venim în ajutorul fermierului, am stabilit în Consiliul de Administrație că vom declasa sămânță de la categorie Bază la C1, asta pentru a putea reduce din preț, să avem diferență de preț. În ultimul consiliu, de săptămâna trecută am stabilit că reducem prețurile și la categoria de bază. De exemplu, la categoria Bază am redus la Alex de la 1,5 lei/kg la 1,4 lei/kg, iar la Ciprian de la 1,7 lei/kg la 1,5 lei/kg, în timp ce categoria C1 îl avem la 1,2 lei/kg pentru ambele soiuri. Aceste soiuri se vând din 2003”, ne-a vorbit directorul de la Lovrin despre prețurile de vânzare pentru cele două soiuri de grâu românești.

    Prețul se reduce cu 15-25% la cantități ce depășesc 20 tone

    Pentru fermierii care doresc să achiziționeze cantități mai mari de 20 tone, se aplică o reduce de preț cuprinsă între 15 și 25%.

    Avem și promoții pentru fermieri care se acordă în funcție de cantitatea achiziționată. La 20 de tone cumpărate facem un discount de 15% din prețul afișat, la 45 de tone acordăm un discount de 20%, iar la 75 tone facem un discount de 25%. Asta înseamnă că dacă vorbim de C1 prețul scade sub 1 lei/kg sămânță de calitate. Vorbim despre sămânță certificată și care a fost tratată în prealabil cu fungicid (Redigo Pro 170FS – n.r). În funcție de cum vrea fermierul sămânța se poate livra ambalată în saci de 40 kg, 500 kg sau 1.000 kg”, a mai spus specialistul.

    Vânzarea se face direct de la stațiune sau prin distribuitorii Alcedo și R.D.F

    Soiurile românești de grâu pot fi achiziționate fie direct de la stațiune, în cazul în care fermierul achiziționează o cantitate însemnată care să justifice costurile cu transport, fie prin distribuitorii Alcedo din țară sau R.D.F pentru distribuție la nivel local.

    ”Avem două variante, poate să vină să cumpere grâul și să-l ia de la stațiune, pentru acei fermieri care au cu ce să-și ridice marfa de aici. De asemenea, noi avem un contract Alcedo și R.D.F, o companie locală pentru distribuție. Dacă au nevoie de cantități mai mici și unde nu se justifică economic să trimită un transport până la Lovrin, fermierii se pot adresa acestor două firme care distribuie pentru noi. În prezent mai avem disponibil aproximativ 1.000 tone de sămânță, din cele două soiuri Ciprian și Alex”, a explicat directorul stațiunii.

    Producția medie de anul acesta a fost de 5,5 tone/ha

    Potențialul genetic al celor două soiuri se ridică la aproximativ 8 tone/ha, producție ce se poate atinge cu condiția ca tehnologia aplicată să fie una de top, iar condițiile climatice să fie specifice pentru un an normal. Anul acesta a fost unul atipic și pentru specialiștii de la Lovrin, care au trebuit să se lupte cu ploile în exces, dar și cu grindina. Din cele 800 de hectare, mai bine de 500 de hectare au fost afectate de grindină, fapt ce a dus la o reduce substanțială a producțiilor recoltate din câmp.

    ”Anul acesta am avut și producții bune și rele. Cele bune au fost în jur de 7,1-7,9 tone/ha înainte de a ne prinde grindina. Din 800 de hectare, 500 de hectare au fost afectate de grindină. Chiar și așa media a fost de 5,5 tone/ha. Indicii de calitate, înainte de a fi ploile, am avut printre cei mai buni indici de calitate. Nu am văzut de mult o așa calitate, am avut la Ciprian și 14,5% proteină, am avut și 15,6% proteină unde am avut rotație după mazăre. Asta în condițiile în care nu prea ne-am permis să dăm îngrășăminte în cantități impresionante, cu tot ce trebuie, am făcut o tehnologie minimă. Sperăm ca anul acesta să ne permitem să facem o tehnologie mai avansată. Ceea ce a însemnat cultură care a fost făcută ca la carte, am obținut calități foarte bune, gluten bun, masa hectolitrică bună 82-83 kg/hl”, ne-am mai spus directorul Horablaga.

    Alex și Ciprian pot fi cultivați în toată țara, având randamente similare

    Pentru acei fermieri care cred că cele două soiuri pot fi cultivate cu succes numai în zona de vest a țării, directorul Horablaga a ținut să sublinieze faptul că atât Ciprian, cât și Alex au fost testați în toate zonele agricole importante din țară, iar rezultatele obținute în materie de producție și calitate au fost similare.

    ”Suntem în rețeaua Academiei de Științe Agricole și Silvice, orice soi, orice linie avem noi de dat spre testare este dat în rețeaua ASAS, adică se testează în toată România. Chiar și noi testăm pentru cei de la Fundulea și de la Cluj se testează de la Fundulea. Soiurile sunt testate în toată țara, nu sunt soiuri care merg doar la Lovrin. Potențialul productiv este la fel peste tot, cu condiția ca și clima să fie aceeași peste tot și să se aplice o tehnologie performantă. Potențialul productiv poate varia chiar și pe două parcele învecinate, dacă la una aplice îngrășăminte și la alta nu. Din acest punct de vedere fermierilor nu trebuie să le fie frică că nu ar fi un soi adaptat. Atât Ciprian, cât și Alex sunt soiuri de grâu adaptate condițiilor climatice din țara noastră și are o capacitate biologică de 8 tone/ha. Unde se aplică o tehnologie așa cum trebuie aceste soiuri trec de 7 tone/ha”, a explicat specialistul de la Lovrin.

    Cei care nu au semănat până acum grâul ar trebui să crească densitatea cu 10%

    Potrivit specialistului de la Lovrin, acei fermieri care nu au reușit să semene grâu până acum și o vor face de acum încolo este indicat să crească norma de semănat, pentru a-i permite grâului să aibă un grad ridicat de înfrățire.

    ”În momentul de față, pentru acei fermieri care nu au reușit să semene până acum este importantă să mărească norma de semănat. Orice întârziere de acum înainte va duce la scădere gradului de înfrățire. Este important să mărești norma de semănat, față de ceea ce recomandă producătorul de sămânță. Numărul de frați mediu la soiul Ciprian e mai mic decât la alte soiuri, în special cele străine, care s-au axat pe un grad de înfrățire foarte mare. Pentru compensare, la semănat recomand ca fermierii să se ducă cu o densitate ceva mai mare. Anul trecut am avut o densitate de 280 kg de sămânță la hectar în loc de 250 kg/ha. Am optat pentru această soluție și în ideea în care m-am dus cu grâul mai târziu decât era perioada optimă de semănat. Ploile încurcându-mă, n-am putut să pregătesc terenul și să semăn la timp”, recomandă directorul de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin.

    Se vor omologa două linii care depășesc soiul Ciprian la producție

    Întrucât soiurile de grâu Ciprian și Alex sunt pe piață încă din 2003, în timp ce activitatea de cercetare a fost începută înainte de 1989, cercetătorii de la Lovrin vor să aducă pe piață două soiuri noi, perfect adaptate la condițiile climatice specifice acestei perioade. Astfel că, cele două linii aflate în testare în rețeaua ASAS promit aceeași indici de calitate deosebiți, dar o producție mai mare decât cea înregistrată de Ciprian.

    ”Avem două lini care sunt date în testare în rețeaua ASAS care depășesc soiul Ciprian la cantitate. Cel mai probabil în trei ani le vom avea și omologate. Încercăm să adaptăm genetica la cerințele pieței și la schimbările climatice, tocmai de aceea am dat și aceste linii în testare. Ciprian și Alex sunt pe piață din 2003 și trebuie să venim cu soiuri care în condițiile azi oferă cele mai bune rezultate. Tocmai de aceea încercăm să accelerăm acest proces de ameliorare, în special la grâu pentru că aici monopolul este încă deținut de genetica românească”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro dr. biolog Nicolae Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Lovrin.

    Principalele caracteristici ale soiului Ciprian (sp. Triticum aestivum L. ssp vulgare, varietatea erythrospermum)

    Soiul de grâu de toamnă Ciprian este un soi semitimpuriu.
    Prezintă rezistență bună la iernare, mijlocie la cădere, secetă, arsiță, rugină brună, încolțirea în spic și la făinare.
    Sensibil la septorioză și la înnegrirea spicelor.
    Perioada de vegetație este de 236 zile.
    Înălțimea medie a plantei este 82 cm, portul la înfrățire fiind semierect.
    Spicul este de culoare albă la maturitate, dens,formă piramidală, aristat, cu ariste lungi la vârful spicului iar bobul este de culoare roșie
    Caracteristicile de calitate ale bobului: conținut în proteină brută de 13,9 – 15,9% (în condițiile de test din Germania s-a obținut și 17,3%), conținutul de gluten 32,2%-36,8%, duritate 52%
    Face parte din clasa de calitate B1, indicele de sedimentație (Zeleny)-50-65ml.
    Soiul a înregistrat o producție medie în anul agricol 2014-2015 în condițiile zonei Banatului de 7.210 kg/ha cu o masă a 1.000 de boabe de 45,4 g.
    Soiul de grâu Ciprian se recomandă a se cultiva zona de câmpie din sudul și vestul tării.

    Principalele caracteristici ale soiului Alex

    Alex este un soi de grâu semitimpuriu de toamnă omologat în 1994.
    Planta are o talie mijlocie (90-100 cm), capacitate de înfrățire bună și portul la înfrățire este semierect.
    Spicul este alb, aristat, cilindric-piramidal, cu lungimea de 6-9 cm, semicompact.
    Bobul este ovoidal, de culoare roșie, semisticlos, cu MMB de 45-50 grame și MH 78-80 kg/hl, având un indicele de sedimentație (Zeleny) ce este cuprins între 64-76. Are un procentul de gluten de 20-30, iar grupa valorică de calitate este I, cu un indice de panificație foarte bun.
    Potențial genetic de producție este de 7-8 t/ha, având o rezistență bună la iernare, mediu rezistent la cădere, făinare, rugină brună și galbenă. Prezintă o rezistență bună la încolțirea în spic.
    Zonele optime de cultură sunt de cele de câmpie și cele din vestul țării.

    Pentru mai multe detalii,

    vă recomandăm să luați legătura direct cu drd.ing. Petru Rain,

    reprezentant al Stațiunii Lovrin la tel. 0722.358.249 sau 0256/381.401.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă