• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIER: ”Mulțumesc, AGROINTELIGENȚA! Mi-am primit SUBVENȚIA DE LA APIA!”

  agrointeligenta.ro -

  Victorie pentru fermieri! Dosarele producătorilor agricoli care aveau cererile blocate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost soluționate iar fermierii s-au trezit cu banii în cont. Este vorba despre acei fermieri care riscau să piardă Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în cuantum și de sute de mii de euro din cauza unei bife puse greșit în campania 2015 de funcționarii agenției de plăți. Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris pe larg despre un astfel de caz, al unui fermier din Covasna pe care greșeala funcționarului APIA l-a lăsat fără 29.304 de euro, bani care i se cuveneau pentru plata sprijinului cuplat aferent celor 24 de vaci de rasă de carne pe care le deține în exploatație. 

  Cazul fermierului Orban Attila (39 de ani) din Târgu Secuiesc, județul Covasna a ajuns rapid în atenția autorităților responsabile cu plata subvențiilor, imediat ce povestea sa a fost relatată pe site-ul Agrointeligența –  www.agrointel.ro. Crescătorul de vaci de carne din Covasna era doar unul dintre fermierii pasibili de a pierde o sumă importantă de bani din cauza neglijenței unui funcționar al APIA. Problema era legată de limitarea plăților la suma de 1.250 de euro cât figura la schema de mic fermier în timp ce crescătorii de animale trebuia să încaseze sume de zece ori mai mari.

  Citiți și: 

  Necazul fermierului pe care funcționarul APIA l-a văzut prea mic pentru o subvenție mare

  Imediat ce problema a ajuns în atenția directorului APIA, Adrian Pintea dar și a ministrului agriculturii, Achim Irimescu, s-a luat decizia ca toți directorii din județele unde sunt astfel de probleme să fie chemați la București.

  A apărut această problemă cu cei care au bifat schema de mic fermier și trebuie să vedem ce putem face. Omul are de încasat 30.000 euro pe o altă schemă și sistemul l-a trecut automat la mic fermier și atunci ia de la APIA doar 1250 de euro și nu 30.000 de euro. Am văzut la dvs. cazul fermierului din Covasna iar toți producătorii agricoli care se află în această situație trebuie să știe că noi căutăm o rezolvare. Această problemă cu bifa de mic fermier se datorează neștiinței la fermier. A fost primul an de aplicare a Politicii Agricole Comune și la Bruxelles noi am discutat, că având în vedere că e primul an de implementare al unei Politici Agricole Comune complexe, este normal să fie lumea mai clementă, așa s-a stabilit la Consiliul de Miniștri”, ne  declara în exclusivitate pe 26 septmebrie,  ministrul agriculturii.

  Citiți și: 

  EUROPARLAMENTAR ROMÂN reacționează după un articol AGROINTELIGENȚA: Cer ministrului Irimescu să dispună identificarea neconcordanţelor procedurale din sistem

  Rezolvarea a venit de la directorul general al APIA, Adrian Pintea, care a cerut directorilor agenției de plăți din teritoriu să cheme fermierii afectați de această eroare și să depună cereri de retragere a bifei din sistem. Fapt ce s-a și întâmplat. La circa o lună de când Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris despre această problemă a fermierilor, eroarea a fost rezolvată iar producătorii agricoli, în cea mai mare parte, și-au primit banii. ”Astăzi am avut parte de o supriză de proporții: am verificat contul și am primit absolut toți banii pentru sprijinul cuplat zootehnic, campania 2015. Să știți că articolul acela a avut efectul scontat. În sfârșit după mai mult de o lună în care nu am mai avut liniște pot să privesc din nou cu speranță și să imi termin planurile de investiții și tot ce mi-am propus pentru acest an”, ne-a transmis Orban Attila.

  Fermierul avea de gând să dea APIA în judecată

  Orban Attila ne-a mai dezvăluit că dacă problema nu avea să fie rezolvată pe cale ”amiabilă” intenția sa era să acționeze în judecată agenția de plăți.

  Eu am toate actele în regulă și animalele îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Am cheltuit bani tocmai ca să fac performanță, să am animale de rasă, să le înscriu în registre etc. Am depus dosarul în termenul legal, am dus la APIA ce documente mi s-au cerut. Deci eu consider că am îndeplinit toate îndatoririle pe care le aveam către agenția de plăți. Și atunci întreb, dânșii de ce nu își respectă obligațiile pe care le au către fermieri?”, ne-a mai declarat crescătorul de animale.

  Ce este schema simplificată de mic fermier?

  Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a făcut numai în anul 2015, pentru o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată. Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat.

  Pe durata participării la schemă, micii fermieri:

  -Sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;

  -Nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate;

  -Păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.

  Conform art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, fermierii care continuă această schemă, primesc un cuantum al plății directe egal cu valoarea totală a plăților care au fost alocate fermierului în anul anterior, dar maximum 1.250 euro/fermă. (conform art. 63, alin. (2), litera a din Regulamentul nr. 1307/2013).


  Te-ar mai putea interesa

  A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile!

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie