• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Noul proiect de Fond Mutual este mort din fașă. A ieșit o lucrare comunistă”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fondul Mutual – un proiect mort din fașă! Noul document care urmează să reglementeze modul de constituire și funcționare a acestui instrument financiar, ce ar trebui să fie pus la dispoziția fermierilor, nemulțumește voci importante din agricultură, care spun că această propunere de act normativ s-a făcut fără armonizarea tuturor ideilor celor direct implicați.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a avut astăzi o surpriză de proporții când a citit propunerea ministerului Agriculturii pentru constituirea Fondului Mutual. Nici o idee cu care a venit LAPAR timp de mai bine de jumătate de an, nu se găsește în document, ba mai mult decât atât, în forma în care este prezentat acest instrument, el are toate șansele să moară ”din fașă”.

    ”Proiectul acesta îl văd mort din fașă. Atât timp cât nu s-a ținut cont de propunerile noastre, ale contribuabililor, ale fermierilor, ale beneficiarilor acestui proiect chiar că nu înțeleg la ce a mai fost pus pe site. Este adevărat că în decursul anului asta, 6-7 luni am avut întâlniri pe acest subiect cu cei care lucrau la proiect. Am mers cu propunerile acolo, dar din păcate am dat de o persoană cu o gândire obtuză, o gândire comunistă. Vreau să văd cum reușește acest proiect să ia bani de la fermieri și să-i gestioneze Trezoreria Statului. Nu înțeleg cum va face asta. Foarte clar, au fost propuneri bine gândite, ancorate la realitate, dar nu s-a luat cineva de ele. Din punctul nostru de vedere este un proiect mort din fașă, iar această doamnă (Niculina Tâlvar – consilier personal la MADR – n.r) care s-a încăpățânat atâtea luni de zile până când a elaborat o asemenea inepție trebuie demisă și l-ași ruga pe ministru (Achim Irimescu – n.r) să-i ia toate salariile pe care le-a luat de când lucrează la inepția asta”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    ”O lucrare comunistă”

    Potrivit liderului LAPAR, înființarea unei Agenții în subordinea ministerului Agriculturii care ar urma să colecteze și să administreze banii fermierilor, seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă, când bunurile aparțineau poporului, dar erau administrate de Stat.

    ”Vă promit că nu se va face Fond Mutual pe acest proiect niciodată. Noi am venit cu propuneri, cu o gândire cum să fie alimentat și acest instrument, dar nu s-a luat în seamă nimic și pur și simplu, cu o încăpățânare sfidătoare a scos anomalia asta. Pentru perioada următoare LAPAR-ul nu mai face nimic, am vrut să facem, vrem Fond Mutual, dar atâta timp cât nu îi găsim aplicabilitatea în teren și nu găsim un partener de dialog pentru a scoate un act normativ de care să beneficieze în realitate fermierul ne luptăm cu morile de vânt. O anomalie mai mare decât asta nu am văzut, cum să îți gestioneze banii Statul? Se mai întâmpla asta pe timpul comuniștilor când toată averea era a noastră, dar o gestiona statul. Îmi este greu să mă pronunț asupra acestei lucrări, e sub orice critică. Știu că și domnul Cioloș își dorește un Fond Mutual dar nu a găsit omul potrivit care să lucreze la acest proiect, om care a refuzat dialogul cu noi și a ieșit o lucrarea comunistă”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

    Vă reamintim că astăzi, 18 octombrie, MADR a publicat pe site un proiect de Ordonanță de Urgență privind înființarea și funcționarea Fondului Mutual în agricultură. Documentul este în dezbatere publică și are toate șansele să fie adoptat în perioada următoare pentru a se aplica de anul viitor.

    Citiți și: 

    Fermierii vor avea FOND MUTUAL! Pentru ce calamități vor putea primi despăgubiri și cine plătește cotizația

    COTIZAȚIA LA FONDUL MUTUAL, oprită automat din SUBVENȚIA de la APIA! Emil Dumitru, Pro Agro: ”Banii nu pot fi luați din fonduri europene”


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA