COTIZAȚIA LA FONDUL MUTUAL, oprită automat din SUBVENȚIA de la APIA! Emil Dumitru, Pro Agro: ”Banii nu pot fi luați din fonduri europene”
Gabriela Gimbășanu -Cotizația pentru Fondul Mutual! O nouă grijă pentru fermierii români care trebuie să știe că potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, nu vor mai fi despăgubiți pentru calamități naturale sau bolile animalelor dacă nu vor contribui ca membri activi la structura ce va funcționa sub tutela MADR.
După foarte multe luni în care fermierii au fost rugați să vină cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea actului normativ care ar urma să reglementeze funcționarea Fondului Mutual, astăzi (18 octombrie – n.r) MADR a publicat pe site un proiect de act legislativ care prevede modalitatea în care se va constituii și cum va funcționa acest organism care ar trebui să lucreze în folosul fermierilor.
Citiți și:
Fermierii vor avea FOND MUTUAL! Pentru ce calamități vor putea primi despăgubiri și cine plătește cotizația
La acest moment, după modul cum a fost redactat proiectul de Ordonanță de Urgență, cotizația obligatorie pentru fermierii activi poate fi ”trasă” automat doar din Ajutoarele Naționale Tranzitorii ce se achită din bugetul național.
Aceasta pare să fie soluția pe care a găsit-o ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru o gestionare și o colectare cât mai eficientă a fondurilor necesare.
Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro a participat la toate discuțiile purtate pe această temă la minister și se declară mulțumit de modul în care se prezintă proiectul de lege. Chiar dacă mai are câteva propuneri de modificare este convins că proiectul are toate șansele să-și găsească aplicabilitatea în teren, fiind un instrument care să lucreze pentru și în folosul fermierilor.
Va fi administrat de o Agenție aflată în subordinea MADR
Pentru o gestionarea eficientă și transparentă a banilor, Federația Naționale Pro Agro a venit cu propunerea ca Fondul Mutual să fie administrat de o instituție independentă aflată în subordinea MADR și care să aibă în organigramă prevăzut un Consiliu de Administrație format din fermieri.
”Mai de mult am avut o discuție exploratorie legată de Fondul Mutual. Varianta de a se face o instituție în subordinea ministerului Agriculturii este soluția cu care am venit noi. În cazul în care se dorește să se discute serios de Fondul Mutual eu cred că banii fermierilor nu trebuie să încapă pe mâna unora și să decidă discreționar cum se despăgubesc eventualele pierderi de venit. Atunci am considerat că o instituție în subordinea Ministerului Agriculturii, cu un Consiliu de Administrație format din fermieri ar fi soluția optimă pentru acest fond. Fondul Mutual este un instrument de gestionare a riscurilor. Este corect să existe un Fond Mutual, dar pe niște principii corecte de funcționare”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.
Fermierii care primesc ajutoare de stat ar putea fi obligați să cotizeze
Cotizația este poate cel mai sensibil element din ceea ce înseamnă constituirea unui Fond Mutual, tocmai de aceea liderul Pro Agro este de părere că această obligativitate de a cotiza poate fi extinsă, doar în cazul fermierilor care primesc subvenții de la bugetul național.
”Avem 220 milioane de euro în programul financiar 2014-2020 și știm foarte bine că 65 de eurocenți îi primim de la Uniunea Europeană și 35 de eurocenți trebuie să fie contribuție proprie, dintr-un euro plătit. Legat de obligativitatea de a contribui la Fondul Mutual, trebuie să avem o discuție foarte serioasă referitoare la cine trebuie să participe la fondul mutual și din ce sume putem să introducem criteriul de obligativitate. Părerea mea că măsurile de ajutor de stat, oricare ar fi ele, de la ajutorul de minimis, până la Ajutorul Național Tranzitoriu ar putea fi introduse niște criterii de eligibilitate, cu obligativitatea de a fi membru la Fondul Mutual. Cât privește subvențiile europene, din punctul meu de vedere nu se pot condiționa. Pe tot ce înseamnă fonduri de la bugetul de stat, oricare ar fi ele cred că ar trebui introdus un criteriu de eligibilitate potrivit căruia, fiecare fermier care vrea să primească bani din bugetul României, să contribuie la Fondul Mutual”, ne-a mai spus fermierul din județul Călărași.
Cotizația ar putea fi oprită din ANT
Potrivit liderului Pro Agro, oprirea cotizației din banii pe care fermierii îi primesc de la bugetul de stat ar duce la o colectare și mai bună pentru că nu ar mai exista această problemă cu primirea banilor în cont de fermier, pe care ulterior să-i plătească către Fondul Mutual.
”Ca să fie unul funcțional, Fondul Mutual trebuie să existe o instituție foarte bine ancorată în structurile administrative și să existe încrederea fermierilor că banii respectivi nu se vor duce către niște baieți deștepți din agricultura românească. Este nevoie de un Fond Mutual care este al fermierilor, indiferent de numele lui sau structura asociativă din care faci parte”, a explicat liderul Pro Agro pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.