• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri acordate de Ministerul Agriculturii pentru culturile calamitate în 2016

    Roxana Dobre -

    Bani pentru fermieri! Producătorii agricoli vor primi ajutoare financiare de la Ministerul Agriculturii, pe lângă subvențiile acordate prin agenția de plăți, până la sfârșitul acestui an! Este vorba despre persoanele ale căror culturi au fost calamitate de secetă, în proporţie de peste 30%!  

    Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA) Botoșani a precizat că a primit informaţii de la nivel central că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) încearcă să despăgubească persoanele afectate în lunile care au mai rămas din 2016.

    De altfel, ministrul Agriculturii a solicitat şi Instituţiei Prefectului situaţia producătorilor agricoli afectaţi de secetă. Din datele trimise reiese că seceta a afectat numai în județul Botoșani culturile a peste 14.200 de fermieri, dintre care puţin peste 300 sunt persoane juridice. Diferenţa de aproape 14.000 reprezintă producători – persoane fizice.

    Aproximativ 170.000 de hectare cu culturi au fost pârjolite, iar animalele au ajuns să fie vândute aproape pe nimic la abatoare, pentru că nu mai aveau ce să mănânce. Aproape jumătate din totalul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ se află în stare de alertă din cauza secetei.

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că în acest an peste 1 milion de hectare sunt afectate la nivelul întregii țări. ”(…) Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu secetă și îngheț târziu, mai ales pe partea de secetă. E greu de precizat acum cuantumul despăgubirilor pe persoană, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor și de abia după aceea vom vedea care este procentul de despăgubire (individuală, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu presei.

    Ce sume au fost plătite anul trecut

    Pierderile de venit cauzate de secetă sunt acoperite de la bugetul de stat și au fost plătite și anul trecut către fermieri. Au fost eligibile pentru plată exploatațiile care au pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi, și care se încadrau în următoarele criterii:

    -Producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;

    -Producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

    -Producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

    Un număr de 79.651 de dosare au fost depuse în total în anul 2015, la sediile APIA, până la termenul-limită pentru solicitarea sprijinului pentru secetă.

    Iată ce sume au primit anul trecut producătorii agricoli, în funcție de gradul de calamitate care le-a afectat culturile:

    Sursă selectivă: www.monitorulbt.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial