Ce fermieri aflați la control vor primi avans APIA în 2016
Gabriela Gimbășanu -AVANS APIA PENTRU FERMIERII LA CONTROL! În premieră, APIA va efectua plata avansului și pentru o parte din fermierii care au intrat în eșantionul de control extras de softul informatic pe baza cererilor unice pe 2016, a confirmat astăzi ministrul agriculturii Achim Irimescu. Șeful de la MADR a precizat și care sunt agricultorii care vor încasa prima tranșă din banii de la APIA în ciuda faptului că urmează să fie verificați de inspectorii agenției.
”Pentru marii fermieri care sunt în control, din păcate an de an, pentru că pe analiza de risc la dânși riscul e cel mai mare am reușit să reducem numărul celor controlați. În prima fază se avansase o cifră de 150.000 de controlați pe teren și teledectecție, în final am reușit reducem la 85.000, cu puțin mai mult decât anul trecut. Să nu uităm că au fost foarte multe scheme și au fost foarte multe erori, APIA nu a putut mai mult de atât. La o parte din ei (fermierii aflați la control – n.r), la cei la care riscul nu depășește 15% sperăm să le facem și lor plăți în această toamnă, pentru că marii fermieri sunt cei care au cea mai mare nevoie de fonduri pentru a înființa culturile de toamnă. Pe baza datelor pe care le avem sper ca până la sfârșitul lui noiembrie măcar la o parte din ei, așa cum am spus să îi plătim. Îmi e greu să mă pronunț la câți vom reuși să facem plata. Sper ca din cei 901.000 de fermieri câți s-au înscris la plăți să efectuăm, să plătim minim 700.000 de fermieri, să primească avansul”, a declarat astăzi Achim Irimescu, prezent la Conferința la Nivel Înalt privind Cooperarea Consolidată pentru Pescuit și Acvacultură la Marea Neagră, organizată de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (GFCM FAO) împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Vă reamintim că APIA a demarat plata avansului pentru cererea unică pe 2016 după ce cuantumurile au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 21 octombrie. Sumele pe care APIA le virează corespund procentului de 70% pentru plățile din FEGA (SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire și tineri fermieri) și de 84% pentru Măsurile de Agromediu, Zone Defavorizate și Agricultură Ecologică.
- Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.
- Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.
- Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;
- Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.
Termenul-limită pentur plata avansului APIA este 30 noiembrie 2016, dată după care APIA poate efectua plata integrală a subvențiilor.