• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se anunță vremea în această iarnă. Prognoza meteorologilor pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie!

    Roxana Dobre -

    VREMEA pe următoarele trei luni! Meteorologii au emis o prognoză pentru ultima lună de toamnă și primele două luni de iarnă. Prognozele arată pe fiecare regiune care sunt valorile medii lunare ale temperaturilor dar și cantitățile totale de precipitații!

    Potrivit prognozei, în noiembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, local, în sud și sud-est. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna noiembrie este de 3,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 8 grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la 7 grade Celsius în Banat.

    Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normă în sud-estul și local în sudul țării, iar în restul teritoriului vor fi în general excedentare. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 41,5 litri/metru pătrat pentru luna noiembrie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (până la 77 l/mp), Crișana (63 l/mp) și Banat (58 l/mp).

    În decembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate, local, în sud și sud-est. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei și Moldovei (între—5 și 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 0 și 3 grade Celsius.

    Precipitațiile lunare vor fi în general peste normele climatologice, cu excepția zonelor locale din estul, nordul și vestul țării,unde acestea vor fi apropiate de medii, stabilite ca medie multianuală lunară la 44,8 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 92 l/mp), Oltenia (87 l/mp), Banat și Crișana (până la 70 l/mp) și Transilvania (68 l/mp).

    Potrivit ANM, în prima lună din 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, mai puțin, local, în regiunile nordice, nord-vestice și centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologică. Media valorilor termice pentru luna ianuarie se situează la—2,1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—7 și—1 grad Celsius, în Transilvania, respectiv între—6 și—1 grad Celsius, Moldova. În același timp, valori pozitive, de până la două grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

    Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme, în est și sud-est, și se vor situa, în general, peste normele climatologice în restul țării, stabilite prin măsurători de specialitate, la 33,6 l/mp. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 74 l/mp, în Oltenia la 57 l/mp, iar în Banat și Crișana la 54 l/mp. Pe de altă parte, în Dobrogea estimările variază între 14 și 31 l/mp.

    Iată situația pe regiuni, prognozată de meteorologi:


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale